Băgăciosul

2 August 2016

Dani Dumitrescu.catchyDe-a lungul timpului, am întâlnit tot felul de oameni: oameni care, deşi ştiu foarte multe, sunt modeşti şi nu se laudă cu acest lucru, dacă le ceri un sfat, te ajută cu bunăvoință, dacă nu, își văd de treaba lor; oameni care ştiu că nu ştiu chiar tot, aşa că nu intervin, dacă nu li se cere opinia şi o categorie aparte de oameni – atotştiutorii – cei care au impresia că ştiu totul, care îţi critică întotdeauna deciziile și îți creează o stare de disconfort. Niciodată nu vor recunoaște că, uneori, pot greși, că nu iau întotdeauna cele mai bune decizii, că viața lor nu e un exemplu de urmat. Lipsiţi de tact, intră în viaţa ta cu bocancii.

Nu, ei nu sunt optimiștii, nu sunt persoanele care emană energie pozitivă, sunt omniscienții, cei care încearcă să evidențieze faptul că tu nu deții nici măcar jumătate din priceperea, înțelepciunea, abilitatea lor de se descurca în viață.

Degeaba încerci să-i ignori, nu poți să te ferești de ei, pentru că pur și simplu te bombardează cu sfaturi prețioase. De la ei afli că nu îți educi cum trebuie copilul, că grădinița sau școala pe care ai ales-o pentru acesta nu e cea potrivită, că oferi sau nu oferi prea multă libertate copilului, că… nuanța părului nu te avantajează, că nu e bine că dedici prea mult timp serviciului, sau, din contră, vieții personale. Sfaturi care te enervează, care se contrazic și, mai ales, sfaturi pe care nu le-ai cerut.

femeie rea soacra

Doamna sau domnul Ştie-Tot își baga nasul unde nu-i fierbe oala, scormonește în viața ta şi te bârfește de câte ori i se oferă ocazia, găsindu-ți zeci de defecte. O recunoști imediat: are o mimică mereu nemulțumită, o voce stridentă și tolba plină de săgeți verbale. Interjecțiile („nțțțțț!”, „vaaai!”), ticurile verbale („A, păi nu e bine așa!!!”), gesturile ample, dezaprobatoare, nu lipsesc nici ele din arsenalul de atac al atotştiutorului.

La serviciu, la școală, în parc, în magazine, atotștiutorul sau băgăciosul ignoră dreptul tău la intimitate. Are idei preconcepute, așa că nu te obosi să-i explici de ce ai făcut ceva anume, nu-i aduce argumente în favoarea unei afirmații, pentru că nu-l interesează. El ridică tonul, nu știe ce-i bunul-simț sau dialogul. Nu-ți face iluzii, nu-i intri în grații nicicum!

Te străduiești în zadar să ignori, să faci abstracție de aceste persoane, sunt niște căpușe de care nu poți scăpa prea ușor. Ai o singură scăpare: fugi din vizorul lor! Nu e lașitate, e înțelepciune.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Nu vrei copii = ești defectă!

Bardot – femeia, actrița, documentarul

Măi, animatule!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro