Bărbații adevărați discută despre problemele lor

21 May 2019

Dincolo de regulile de nutriţie şi cele specifice unei vieţi sănătoase, sănătatea unui individ depinde în mare măsură şi de cea a minţii. De aceea, revista Men’s Health a abordat în mai multe articole din luna mai un subiect mai puţin discutat, acela al integrităţii mentale a bărbaţilor, care se pare că devine o problemă tot mai stringentă.

Cu alte cuvinte, sănătatea fizică este dependentă de cea mentală. Acesta nu este un concept revoluţionar, însă revista consemnează că bărbaţii care îndrăznesc să discute despre subiect sunt încă puternic stigmatizaţi.

Sursa foto: Men’s Health

“Bărbaţii care sunt vocali în privinţa problemelor mentale pot fi catalogaţi drept slabi. Inferiori. Văzuţi drept indivizi cu slăbiciuni, cei afectaţi vor fi ostracizaţi din cauza sincerităţii lor, în loc să fie recompensaţi pentru curaj. În loc să primească un pic de compasiune, ei vor fi luaţi în derâdere şi îndemnaţi să îşi revină cu replici de tipul “Fii bărbat!”, de parcă sexul persoanei ar trebui să îi ajute să depăşească o perioadă mai grea din viaţă. Sau, mai rău, li se va răspunde nonşalant “nasol”, după care discuţia o va coti rapid spre alt subiect, unul mai puţin sensibil.

În ciuda acestor atitudini, nu poate fi trecut cu vederea faptul că 9% dintre bărbaţi se confruntă cu depresia în fiecare zi. Asta înseamnă un număr de aproximativ 6 milioane de persoane. Cu toate că mulţi dintre noi ştiu ce înseamnă depresia, rareori admitem că aceasta este sursa stărilor noastre. Dăm vina pe oboseală sau stres. Peste 3 milioane de bărbaţi se luptă zilnic cu anxietatea. Din cele 3,5 milioane de persoane până în 30 de ani diagnosticate ca fiind schizofrenice, peste 90% sunt bărbaţi. Se estimează că aproximativ 10 milioane de bărbaţi din SUA vor suferi în viitor de tulburări de apetit. Iar aceeaşi analiză arată cu unul din cinci bărbaţi va deveni alcoolic la un moment dat.

Rata sinuciderilor în rândul bărbaţilor este în prezent la cote atât de alarmante, încât fenomenul a fost clasificat ca “epidemie tăcută”, mai ales că reprezintă a şaptea dintre principalele cauze ale morţilor în segmentul masculin, iar cele mai multe dintre victime au vârste cuprinse între 10 şi 39 de ani.

Aşadar, problemele mentale ne ucid la propriu. Iar asta trebuie să înceteze.

Atitudinea macho de a înnăbuşi ceea ce simţim este demodată şi, pe drept, periculoasă. Este în regulă să fim dezorientaţi, neliniştiţi, speriaţi, să nu avem o ţintă precisă, să fim nesiguri, să simţim că totul se prăbuşeşte în jurul nostru. Şi este în regulă să discutăm despre asta. Cee ace nu este în regulă este să suferim în linişte.

Câţiva bărbaţi curajoşi au făcut deja primii paşi spre schimbare, expunându-şi temerile în faţa altor persoane. Cântăreţul Zayn Malik a fost unul dintre cei care au discutat deschis despre lupta sa cu anxietatea şi cu tulburările de apetit. Sportivul Kevin Love a scos o carte intitulată “Oricine trece prin ceva”, în care face o cronică a atacurilor sale de panică. De asemenea, Dwayne “The Rock” Johnson a dezvăluit că s-a luptat cu depresia după tentativa de sinucidere a mamei sale, pe vremea când el era doar un adolescent. Actorul recunoştea la acea vreme: <Mi-a luat ceva până ce am realizat că soluţia este să nu ţii în tine, ci să fii deschis. În special noi, tipii, avem tendinţa de a ţine pentru noi anumite lucruri. Însă, nu suntem singuri>.

Citiţi şi De ce se sinucid mai mulţi bărbaţi decât femei

Într-adevăr, nu suntem. În luna dedicată conştientizării problemelor mentale, Men’s Health va promova o serie de poveşti privitoare la toate aspectele pe subiect ce-i privesc pe bărbaţi. Vom discuta despre depresie, anxietate şi alte tulburări, precum şi despre măsurile care pot fi luate pentru a le depista şi a le combate. Vom verifica legătura dintre sănătatea fizică şi cea mentală şi, mai ales, felul în care elementele psihologice şi de mediu îi fac pe bărbaţi să devină atât de violenţi şi distructivi.

Împreună, vocile noastre vor lupta împotriva stigmatului că bărbaţii adevăraţi nu discută despre problemele lor. Astfel, vom genera o conversaţie pozitivă, care va înlocui tăcerea atât de dăunătoare”.

SursaCitiţi şi

Antrenamente pentru creier. Te interesează?

Cum afectează dragostea sănătatea inimii

Virginia Woolf – când mintea nu te mai lasă să trăiești

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro