Bine ați venit în 2030! Nu dețin nimic și mă simt foarte bine

31 January 2020

“Bine ați venit în anul 2030. Nu dețin nimic. Nu dețin o mașină. Nu dețin o casă. Nu dețin aparate sau haine. Tot ceea ce consideram în trecut un produs a devenit acum un serviciu: transport, cazare, mâncare și toate lucrurile de care avem nevoie în viața noastră de zi cu zi.

Transport: nu mai are nici un sens să deținem mașini, când putem apela la vehicule fără șofer care ajung la noi în câteva minute.

Tocmai am citit aici că numărul cumpărătorilor de mașini noi a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2013, că 2019 a fost al treilea an de declin și că trendul va continua și în 2020. 

Cazare: banii de chirie îi câștig subînchiriind spațiul în care trăiesc (sau o parte din el) atunci când nu am nevoie de el (sunt la muncă sau plecat din oraș).

Mâncare: uneori am chef să gătesc. Echipamentul necesar este livrat în câteva minute. De când transportul e gratuit, nu mai are sens să ții în casă ustensile ori scaune de bucătărie. Le închiriezi când ai nevoie de ele.

Cumpărături: s-au transformat în alegerea lucrurilor de folosit, pe care le închiriez. Uneori aleg eu, alteori vreau ca algoritmul să o facă pentru mine.

Vedeți aici un model de economie circulară – închirierea jucăriilor.

Toate astea au făcut posibilă economia circulară. Când produsele devin servicii, nimeni nu mai e interesat de obiecte care nu țin mult. Totul e gândit să fie durabil, reparabil și reciclabil. Folosim energie curată și metode de producție curate. Nimeni nu îndrăznește să se atingă de ariile naturale protejate, pentru că suntem toți conștienți de valoarea lor în calitatea vieții noastre. În orașe sunt spații verzi, plante și arbori peste tot.

De când AI și roboții au preluat o mare parte din munca noastră, avem timp să mâncăm bine, să dormim bine și să petrecem timp cu alți oameni. Avem mai mult timp de gândire, de creare și de dezvoltare.

Viața noastră este mult mai bună decât cea de acum zece ani, când devenise atât de clar că nu puteam continua cu același model de creștere, care generase boli ale stilului de viață, schimbări climatice, criza refugiaților, degradarea mediului, orașe congestionate, poluarea apei, poluarea aerului, tulburări sociale și șomaj.”

Ce ați citit este doar o parte din scenariul semnat de Ida Auken, membru al parlamentului danez și publicat de  World Economic Forum în 2016.

În încheiere, autorul a ținut să precizeze:

Unii oameni au interpetate acest scenariu ca pe o utopie sau un vis despre viitor. Nu este așa. E un scenariu care arată încotro ne-am putea îndrepta – spre mai bine sau spre mai rău. Am scris asta pentru a declanșa o discuție despre dezvoltarea tehnologiei – păreri pro și contra. Când vorbim despre viitor, nu e destul să lucrăm cu rapoarte. Trebuie să pornim discuții în multe feluri noi. Aceasta este intenția acestui scenariu.  

Un an mai târziu, în 2017, Dieter Zetsche, fost director general al “Daimler AG”, corporaţie care deţine marca “Mercedes-Benz”, şi-a exprimat previziunile despre viitorul acestei lumi într-un interviu pe LinkedIn .

Autoturisme: nimeni nu va mai avea maşini-proprietate, însă toţi vom avea acces la mașini. În 2020 va începe falimentul industriei auto. Multe dintre companiile producătoare de maşini tradiţionale vor înceta să mai existe. Altele, precum Tesla, Google şi Apple vor revoluţiona industria auto construind nişte calculatoare inteligente pe roţi. Nu vei mai avea nevoie de o maşină personală. Tu şi copiii tăi vor putea chema o maşină printr-o aplicaţie mobilă. Maşina va fi fără şofer, tu vei plăti şi ea te va duce la destinaţie. Asta va transforma oraşele, pentru că parcările vor constitui doar 5% din suprafaţa acestora. 90-95% dintre fostele terenuri de parcare vor deveni parcuri și locuri de joacă.

Locuințe: nimeni nu îşi va mai cumpăra o locuinţă pentru că toţi vor locui în spaţii închiriate, şi asta pentru că se va putea munci în timpul călătoriilor şi astfel oamenii vor căuta constant un loc mai frumos pentru a trăi.

Imprimantele 3D vor revoluţiona lumea. Peste 10 ani fiecare îşi va putea permite una. Vă veţi putea scana 3D picioarele cu telefonul şi vă veţi putea scoate la imprimantă încălţămintea dorită. Până în 2027, 10% din tot ce se va produce va fi imprimat 3D.

Afaceri: dacă aveţi în prezent idei de business, nu le dezvoltați dacă nu funcţionează în acord şi în relaţie cu smartphone-ul. De asemenea, ideile de afaceri care au avut succes în secolul XX nu îl vor mai avea deloc în secolul XXI.

Munca: 70-80% din job-urile actuale vor dispărea în următorii 20 de ani. Vor apărea altele noi.

Mâncarea: aeroponica, cultivarea plantelor fără sol şi, practic, “în aer”, se va dezvolta foarte mult. Vor apărea produse alternative care vor conţine mai multe proteine decât carnea obişnuită, făcute din insecte.”

Au trecut aproape cinci ani. Suntem mai aproape de scenariul lui Ida Auken sau al lui Dieter Zetsche? 

Să vedem așadar câteva modele care par că adeveresc scenariile de mai sus:

 •  închirierea hainelor, foarte interesante idei de afaceri chiar (întrebarea e, noi chiar nu vom mai spăla deloc acasă și nici de uscator rufe nu vom mai avea nevoie?)
 • închirierea pe termen scurt a spațiilor de locuit;
 • închirierea ustensilelor de bucătărie.
 • subscription economy (filmulețul de 3 minute de mai jos)

Și acum întrebarea: vor înțelege oamenii aceste lucruri, se va porni dezbaterea reală despre ele? Da, dar doar atunci când, vorba unei tinere arhitecte foarte implicate și încrezătoare în acest tip de viitor, “numărul știrilor despre astfel de exemple de bune practici care îmbunătățesc viața oamenilor îl va depași pe cel despre șmenuri și șușanele”. Voi, cititorii noștri, trebuie să vreți astfel de știri și prin voi să devină virale. 🙂Citiţi şi

Zeiță să fi fost

După cinci minute am început să fierb

Mai multă mâncare nu rezolvă problema

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Jay / 3 June 2021 23:47

  Scenariu posibil, dar prin 2070 – 2100. Putin raportat la istoria civilizatiei, salt imens in evolutia sociala si umana. Ah, era sa uit: cam asa prefigura Marx societatea comunista, subliniind ca, prin dezvoltarea stiintei, tehnologiei si a conditiei umane, proprietatea nu va mai avea sens, totul va exista si va fi utilizat colectiv, responsabil si suficient.

  Reply
 2. Ana / 3 February 2020 18:53

  Nu cred. Omul are instinctul proprietatii.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro