Cancerul ovarian: fetelor, un eșec al cercetării ne obligă să ne purtăm singure de grijă încă cel puțin un deceniu

16 May 2021

Cancer ovarian: eșec, deoarece un studiu major de screening nu reușește să salveze vieți

Un studiu major pentru detectarea unuia dintre cele mai greu de depistat și mortale tipuri de cancer – cel ovarian – nu a reușit să salveze vieți, după două decenii de muncă. Cercetătorii de la University College London au declarat că rezultatele au fost o dezamăgire – și au mulțumit celor 200.000 de persoane care au participat. Studiul arăta promițător, analizele de sânge anuale detectând mai devreme cazuri de cancer ovarian. Dar screeningul de rutină al cancerului este acum o perspectivă îndepărtată.

Cancerul ovarian este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt ușor confundate cu probleme de sănătate mai puțin grave:

 • senzație de balonare
 • stomac umflat sau dureros
 • vă simțiți rapid sătulă când mâncați
 • nevoia de a urina mai frecvent.

„Unele femei sunt diagnosticate atât de târziu încât sunt prea bolnave pentru a începe tratamentul”, a declarat cercetătorul principal al studiului, prof. Usha Menon. Și două din trei paciente mor într-un interval de zece ani de la diagnosticare.

UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening – cel mai mare din lume – a urmărit nivelurile de CA125, un produs chimic eliberat de tumorile ovariene în sânge și a trimis participantele cu niveluri ridicate la ecograf. Rezultatele au fost:

 • cu 39% mai multe cancere stadiul I sau II detectate
 • cu 10% mai puține cazuri în stadiul trei sau patru.

Dar rezultatele finale, publicate în revista medicală Lancet, au arătat că screening-ul nu a reușit să salveze vieți.

Profesorul Menon a declarat pentru BBC News: „Speram că va exista ceva în urma acestui studiu – aceasta este o știre dezamăgitoare. “Dar nu trebuie să renunțăm în acest moment – am suferit o înfrângere și trebuie să ne ridicăm și să mergem din nou înainte”.

Există unele dovezi că cazurile depistate mai devreme decât de obicei erau extrem de agresive și greu de tratat.

Cercetătorii spun că ar putea fi nevoie să găsească cancere chiar mai devreme și în și mai multe femei ca rezultatele să afecteze ratele de supraviețuire.

„Suntem la 10 ani distanță”

Oamenii de știință care speră să depisteze devreme cancerul ovarian se uită acum la alte substanțe chimice din sânge, fragmente de ADN eliberate de tumori și exosomi – sferele grase microscopice care rup celulele canceroase. Dar acestea ar trebui să treacă prin aceleași studii pe termen lung, pe scară largă.

În mod real, acest lucru înseamnă că trebuie să acceptăm cu reticență faptul că screening-ul populației pentru cancerul ovarian este la mai mult de un deceniu distanță”, a spus prof. Ian Jacobs, de la Universitatea din New South Wales. „Acest lucru este profund dezamăgitor și frustrant, având în vedere speranța tuturor celor implicați că vom salva viețile a mii de femei.”

Aproximativ 4.000 de persoane mor din cauza cancerului ovarian în fiecare an numai în Marea Britanie. Directorul executiv al Cancer Research din Marea Britanie, Michelle Mitchell, a declarat că oamenii trebuie să fie mai conștienți de simptome.

„Simptomele cancerului ovarian pot fi destul de vagi, deci dacă este nevoie să mergi mai des la toaletă, durere, balonare sau altceva, vorbește cu medicul tău de familie. În cele mai multe cazuri nu va fi cancer – dar cel mai bine este să îl verificați”.

sursaCitiţi şi

Pe drumul spre perfecțiune

Să se facă lumină, dar nu oricum!

Prețul pe care-l plătim dacă nu dormim 7 ore pe noapte, 7 zile din 7

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro