Când cocotele ajung VIP-uri

12 October 2013

O foarte veche poveste evreiască cu tâlc, venind din vremurile antichităţii timpurii, ne spune că „trei lucruri fac să se răscoale o ţară şi patru lucruri nu le poate suferi: un rob care a început să împărăţească; un nebun care are pâine din belşug; o femeie dispreţuită care se mărită şi o roabă care moşteneşte pe stăpâna sa”. Câte dintre aceste descrieri străvechi, stigmatizatre timp de milenii, se regăsesc în societatea românească de azi? Toate! Şi ţara rezistă!

În antichitatea greacă, puterea aparţinea celor „mai buni”, sau cel puţin asta se urmărea. De aici şi termenul de „aristocraţie”, a cărui origine greacă ne trimite la două cuvinte cu adâncă semnificaţie isorică şi simbolică: „aristos”, însemnând „mai bun”, şi „cratos”, „putere”. În inversarea de valori în care s-a prăbuşit România, aristocraţia, puterea celor „mai buni”, a fost înlocuită cu opusul ei, „kakocraţia”, puterea celor „mai răi”, de factură negativă. Acest din urmă cuvânt vine tot din lumea greacă, fiind compus din „kakos”, însemnând „mai rău”, „mai prost”, şi „cratos”, „putere”.”

Odată aflat sub regimul „kakocraţiei”, nu mai miră pe nimeni abundenţa de nebuni aflaţi în fruntea bucatelor, fără să irite sau să revolte pe cineva. Foarte în vogă au devenit modistele suculente pasate de la unii la alţii, şi apoi lipite de vreun naiv doritor de imagine şi succes social; sentimentul său de mândrie este hrănit de succesiunea reputaţiilor îndoielnice care împodobesc panoplia cocotei ce-l ţine de braţ. Deci, o femeie dispreţuită care se mărită a devenit evenimentul monden, exemplu servit tinerelor în căutare de aranjament social.

Originalul

Apoi, despre secretarele sau funcţionarele „cu ştaif”, care se pricopsesc prin substituire cu reşedinţa şi averea şefului şi uneori, în cazuri mai nefericite, cu copiii acestuia, dar ce mai contează când mai urci o treaptă socială. Şi de aici adevărul proverbului iudaic „când o roabă o moşteneşte pe stăpâna sa”, care inspiră la noi telenovele foileton sau teme de roman comercial.

Când robul ajunge să împărăţească şi bufonul să-i împartă bucatele iar cocotele ajung VIP-uri, travestite în romanciere, pictoriţe şi poate, curând, academiciene, deoarece licenţele şi doctoratele oricum au preţul scăzut de la o vreme, ei bine, acea societatea este în pragul colapsului. Iar anticii ştiau ei ce ştiau când avertizau fără echivoc asupra elementelor care pregăteau prăbuşirea. Latinii spuneau la vremea lor să nu aruncăm mărgăritarele porcilor că le iau drept grăunţe, deoarece nu este permis boului ce-i este permis lui Jupiter. Astăzi, inversiunea valorilor certifică o tristă realitate: ceea ce i se permite boului nu-i mai este permis lui Jupiter, adică intelectualului rafinat!

România este un mister cum mai supravieţuieşte adunată instituţional în faţa mecanismului cauzator de cangrenă socială şi spirituală; probabil că totul se manifestă inerţial, într-un mimetism al timpurilor apuse de mult, devenit astfel tot mai grotesc, băşcălios şi neputincios.Citiţi şi

Fundătura Popescu

Scrisoare către el

Norocul Vărsătorilor în 2024

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Emanuela / 16 February 2016 21:02

  Si sa te dezbraci poate fi o arta. Daca ar munci spre a ajunge la acest nivel, cred ca ar fi totusi de apreciat. Astazi exista dansatoare de cabaret, unele chiar faimoase, Dita Von Teese, si cu toate ca isi etaleaza nurii, si ramane o indeletnicire pe care nu ai vrea sa o aiba fata pe care sa o prezinti parintilor, primesc respect. De ce? Din doua motive :
  1. Munca investita: cursuri de balet, intretinere, yoga, fitness,pentru a ajunge la performanta si a se mentine in forma, cursuri de canto uneori, cursuri de limbi straine. Daca personajele feminine in cautare de celebritate ar merge macar la sala, sa munceasca pentru fizicul lor, tot ar fi ceva de admirat. Insa de multe ori se lauda cu sumele investite in implanturi si isi poarta durerea fizica suferita cu o mandrie de parca si-ar fi pierdut un brat incercand sa salveze de la incendiu un orfelinat plin de copii .

  2. Isi asuma ceea ce sunt. O dansatoare de cabaret nu va avea aceeasi perspectiva asupra jobului ei precum tanti Ileana din cine stie ce catun, dar nici nu va incerca sa o convinga pe aceasta ca ea nu si-a dat niciodata jos sutienul, nici macar in fata iubitului, ca mereu o faceau cu lumina stinsa de pudica ce era. Acest fenomen depaseste categoria VIP-urilor aspirante, si cred ca tine de faptul ca maritisul ramane inca cea mai mare realizare din viata multor femei, daca nu unica.O casnicie reusita este de admirat, dar inseamna mai mult de a avea certificat de casatorie, si a pune poze pe facebook in rochie de mireasa. La noi o doamna care are mai multe seturi de poze in rochie de mireasa este cu atat mai respectata.

  Reply
 2. ana dana / 14 December 2014 13:50

  eiii , cocotele ‘noastre” nu au nimic incomun cu cele din antichitate sau din epoca medievala…;) perioada in care, erau scolite ..la propriu , ptr a deveni cocote ..:) istoria frantei ,italiei , angliei..au multe exemple de femei frumoase si destepte care in calitatea lor de amante, au consiliat capete incoronate…;) pe cand cele din epoca de aur….;) doar se dezbraca , isi arata nuditatea..la tv, sau in reviste de doi lei, si ajung vedete ..

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro