Cât de mici sunt cele mai mici țări din Europa și cât de mare este cel mai mare oraș din România

11 August 2020

Deși Statul Cetății Vaticanului este cea mai mică țară din lume, având o suprafață de doar 49 de hectare, micuțul stat se poate lăuda cu cea mai mare biserică de pe glob: Bazilica Sfântului Petru are o lungime de 186 metri, iar înălțimea cupolei atinge 119 metri, însă pentru a vizita cu atenție Piața San Pietro, este nevoie de cel puțin 4 zile. Statul independent situat în centrul Romei este reședința Sfântului Scaun încă din secolul XIV. Populația Vaticanului număra 825 de persoane în anul 2019, iar limbile oficiale sunt italiana și latina.

A doilea cel mai mic stat din lume este Principatul Monaco, care este de 4 ori mai mare decât Vaticanul, având o suprafață de 202 hectare. Monte Carlo este, de asemenea, a doua țară din lume ca densitate, având peste 18.000 de locuitori pe kilometru pătrat, așa că nu este de mirare că prețurile locuințelor sunt printre cele mai mari din lume. Peste 32% dintre cei 37.000 de locuitori sunt milionari în euro. Cazinoul din Monte Carlo este unul dintre cele mai cunoscute puncte de atracție de pe Coasta de Azur, însă datorită pandemiei, numeroșii turiști bogați au fost siliți să joace ruletă, poker și bingo online, din cauza măsurilor luate de autorități pentru combaterea pandemiei.

Locul numărul 3 în acest clasament este ocupat de Republica Serenisimă San Marino, care alături de Vatican și de Lesotho reprezintă singurele enclave din lume. San Marino este unul dintre cele mai bogate state din Europa și are o suprafață de 61 kilometri pătrați. Majoritatea celor 34.000 de persoane locuiesc în casele medievale care au fost construite de secole. Unul dintre cele mai interesante lucruri despre acest stat este că nu are nici un metru de teren drept, San Marino fiind situat pe dealuri sau în partea de jos a munților. Foarte mulți români au luat contactul cu această țărișoară în vara anului 2019, cu ocazia Campionatului European de Fotbal Under 21, acolo unde naționala României a atins, în premieră, faza semifinalelor.

Următoarele state pe listă sunt Liechtenstein și Malta, însă suprafețele de 160 kilometri pătrați, respectiv 316 kilometri pătrați le clasează într-o altă categorie.

Totuși, înainte de a încheia, vă voi prezenta un lucru pe care probabil nu îl cunoașteți. Este vorba despre orașul cu cea mai mare suprafață din România. În ceea ce privește numărul de locuitori, București (1.883.425 de locuitori), Cluj-Napoca (324.576 de locuitori) și Timișoara (319.279 de locuitori) sunt cele mai populare orașe de la noi din țară, însă niciuna dintre aceste metropole nu prinde nici măcar top 10-ul celor mai mari orașe din România după suprafață.

Localitatea Broșteni, situată în zona de sud-vest a județului Suceava, a căpătat statutul de oraș în anul 2004. Orașul din Bucovina are doar 5.506 de locuitori, dar o suprafață mai mare decât Bucureștiul, Clujul și Timișoara la un loc, mai exact 594.66 kilometri pătrați. Podiumul localităților românești cu cea mai mare întindere este completat de Vișeu de Sus (județul Maramureș, 443.06 kilometri pătrați) și Săcele (județul Brașov, 320 kilometri pătrați).Citiţi şi

Trei întâmplări cu Panait Istrati îndrăgostit

Papa Francisc: Nu vă temeți, nu vă fie teamă: iată vestea de speranță!

Papa Francisc: Acum, în timp ce suntem pe o mare agitată, te implorăm: „Trezește-te, Doamne!”.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro