Cât o să mai bem cafeaua ca niște ciobani?

Catchy

9 January 2014

Voiam să încep altfel, dar tocmai ce-am primit o invitație la un expresso tare și mi-am ieșit din pepeni, că dintr-odată mi s-a părut prea mult.

Nu beau expresso, că mă tem. De ce, ai probleme cu inima? Nuuuu! Pentru că nu știu ce-i! Ei, glumești… (neîncrezător) Nu! Hai, c-ai băut, nu se poate. În ceștile alea mici în care încap numai două guri de cafea, că-i a naibii de tare… (și n-am mai răbdat) UNU, NU EXISTĂ EXPRESSO, auzi?  ESPRESSO, cu S, da? DOI, DE TARE E TARE CA FULARU’! Alo, ce te-ai enervat așa? Alo, alo…

espresso

Deci, cu espresso voi începe, și știu din sursă sigură (de la un amic, Sherif, despre care vă spun imediat) că nu e nici pe departe cea mai tare cafea (aia este ness-ul – cafeaua fiartă de mai multe ori, concentrată până devine o gelatină și pulverizată apoi într-un turn încălzit prin care, până jos, ajunge granulată), după cum nici cafeaua lungă nu e cea mai slabă. Ca să faci un espresso îți ia 30 de secunde, și cum cofeina de dizolvă în funcție de timpul de contact între cafea și apă, concentrația ei va fi mai mică (max 34 mg) și, daaaa!, băutura va fi mai slabă. Ne-ar putea înșela aroma mai intensă să credem că-i mai tare, dar nu-i nicio legătură, pur și simplu atunci se produce o extracție instantanee a uleiurilor esențiale din cafea. Cât despre cafeaua lungă, adică cea în care se lasă să curgă mai multă apă la espressor, cea făcută la filtru ori la ibric, timpul de fierbere fiind mai îndelungat, concentrația de cofeină poate ajunge și de 5 ori mai mare… Ne-am lămurit? 🙂

Sherif

Sherif (sursa foto: Forbes România)

Și acum, că m-am calmat, deși e târziu, mi-am făcut o cafea normală, deci lungă și tare (asta ca să facem fixarea) fără teama că nu voi dormi la noapte (nu cafeaua dă insomnii, ci grijile, e dovedit), și-am să vă povestesc despre un maestru al cafelei, o raritate în România, Sherif Abdala. Care, până să afli că e tobă de știință și pasiune pentru cafea (adică o mănâncă pe pâine), te șochează prin aseamănarea izbitoare cu Obama. Dar i s-a spus asta de-atâtea ori, încât zâmbește dinainte, cuceritor, nefăcând altceva decât să sporească iluzia.

Cum a ajuns el din Somalia în România, în 1991, după ce a terminat acasă arabă-engleză și a făcut un an de master la Bagdad, e destin curat pecetluit cu bob de cafea. Poate că, dacă te uiți mai atent, o și vezi în ochii lui în timp ce vorbește – când verde, încă crudă, când roșie, gata de cules, când rumenită până capătă infinite nuanțe de maro lucios. Acum are 48 de ani, e însurat cu o româncă, e tatăl a doi copii și al unei afaceri de toată isprava – Gourmet Coffee – adică produce cafea de specialitate (vă spui imediat ce-i și cu ea).

De când a venit în țară, întâi ca angajat, apoi ca broker de cafea verde, și din 2000, cu toată experiența adunată, ca propriul lui șef, Sherif n-a visat decât cafea. Și, ca să aveți o măsură a viziunii și succesului său, nu vi se pare extraordinar să cumperi o făbricuță veche, să pornești de la 300 kg de cafea artizanală (de specialitate) vândută într-o lună și în 10 ani să ajungi la 28 de tone, tot într-o lună? Ar fi putut produce mult mai multă, obișnuită, dacă arta cafelei nu l-ar fi câștigat de partea ei atunci când a văzut cât de dificil de plantat, îngrijit și recoltat sunt unele soiuri, cât de rare sunt altele, când a înțeles cât de mulți factori pot influența producția, când a aflat chiar de pe plantațiile din cele mai îndepărtate locuri că boabele împrumută natural mirosuri și arome când arborii de cafea cresc anume lângă cei de cacao, lângă lămâi, meri, portocali, arbuști de vanilie ori piper. Și n-a rezistat tentației de a se juca cu acestea și de a crea amestecuri cu o putere incredibilă de sugestie. Asta înseamnă să produci cafeaua de specialitate, artizanală.

boabe de cafea

Așa au apărut opt combinaţii de arome şi gusturi* inspirate de originea și spiritul cafelei: Cuore di Columbia, cu gust de ciocolată amăruie şi fructe caramelizate; Mattina di Roma, cu note de alune de pădure, portocale, miere şi migdale; Sogno di Kenya, ce dezvăluie un buchet regal, cu gust de tangerină matură; Brezza di Bari, considerat a fi cel mai nobil ameste din toată gama, cu o textură cremoasă ce ascunde un gust de pere coapte glazurate cu ciocolată amăruie, păstrând retrogustul sublim al laptelui de migdale; Segreto di India, cu gust bogat de cacao, urmat de un retrogust de lemn de santal şi condimente indiene; Nostalgia di Ethiopia, un amestec de cafele arabice pure, îmbogăţit de gustul delicat de alune, migdale prăjite şi caramel; Amore di Verona, un amestec fascinant şi senzual în care aciditatea delicioasă este conturată de aroma fructelor de pădure, la care se adaugă un retrogust interesant de ciocolată cu alune. Şi, finis coronat opusGioia di Guatemala, un amestec special, original, cu un temperament viguros şi o aciditate subtilă, cu aroma delicată a gemului de piersici combinată cu exotismul celei de pudră de cacao. Dacă nu ai salivat, nu ești băutor de cafea. Am zis!

Dar Sherif, care e un barista de mare clasă (specialist în prepararea și servirea băuturilor pe baza de cafea), e gata să facă, la cerere, rețete personalizate pentru oricine și-ar dori asta. Stabilești întâlnirea pentru o degustare privată gratuită și pleci acasă cu amestecul care ți se potrivește. Iar rețeta e trecută într-o carte, e secretă, e doar a ta. Îmi place asta. 🙂 Și, să nu-mi spuneți mie catchy, dacă nu scot și io o cafea cu numele ăsta. Like a woman, cum altfel.

Și-acu, de încheiere, poate te întrebi ca și mine, de ce Sherif și nu altcineva produce artizanal cafea în România? Nu știu să spun. Dar știu că, ascultându-l, te lovește revelația că până atunci ai băut cafea ca un cioban… Și, brusc, parcă totul căpăta sens, ca după o cafea bună, pe care tocmai o băusem: dacă tot consumăm (noi, românii) până la două kilograme pe cap de locuitor (puțin comparativ cu alții, doar pe facebook depășim orice închipuire), măcar să fie capul acela mai luminat. Și la cât de des o pomenim și o bem, că nu cred să treacă o zi lăsată de la Dumnezeu fără ea, la câte bune ni s-au întâmplat, poate, “la o cafea“, la câte lucruri mărețe au pornit din cafenele, cu aceiași bani, poate, dar cu altă informație, zău că am putea începe să ne bem și noi cafeaua ca niște cunoscători. Începem?

*Toate cele opt sortimente de cafea Dolce Nera  – boabe sau măcinată pentru filtru, ibric sau espresso -, sunt comercializate în cutii de 250 g, la prețul de 24 lei. 



Citiţi şi

Clandestin

Cum te-aș descrie, dacă ar fi să te descriu…

Am rămas singură. Atât de singură

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
65,538 views

Your tuppence

  1. Ignacio Banu / 4 February 2016 11:47

    Cine a scris articolul acesta , stie cumva vreun cioban ? Stie cum isi bea cafeaua ?Lasati-i ca si ei sunt oameni , si probabil mai buni la suflet ca multi dintre noi . Urmatorul articol l-ati putea scrie despre ciobani , sa mergeti la stana sa vedeti ce si cum , poate o sa va schimbati parerea despre ei si despre dumneavoastra.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 0
    Reply
  2. Ada / 16 March 2015 9:39

    Bem cafea ca niste ciobani, oferim flori ca niste ciobani … ce s-a intamplat la dvs in redactie ? Imi face ( facea ) placere sa va citesc dar nu inteleg de ce trebuie sa jigniti . A bea cafea , a oferi flori sunt niste chestii care implica ceva mai mult decat actul in sine ( iubire , prietenie , recunostinta … ceva frumos dincolo de aparente ) . Eu am primit 3 garoafe in celofan … atat a putut bietul om … dar am simtit atat de multa recunostinta , multumire , apreciere incat le-am tinut minte si beau o cafea “povestita” cu cineva drag , chiar daca nu stiu ce marca de cafea este .

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 1
    Reply
  3. alex / 16 March 2015 0:38

    Am inceput sa citesc cu simpatie articolul acesta, mi s-a parut interesant, dar nu mi-a placut aerul de superioritate. Doar un lucru vreau sa precizez : extractia cofeinei nu depinde prea mult de durata procesului, ci de temperatura si mai ales de presiune. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat se extrage mai rapid o cantitate mai mare de cofeina. De asemenea, la presiune ridicata vaporii de apa au ei insisi o temperatura mai ridicata de 100°C, depasind deci ceea ce se poate atinge intr-un ibric. Toate astea fac ca espresso sa fie cu adevarat cea mai concentrata cafea (estimata in cantitatea de cofeina pe mililitru de lichid). Deci espresso este fara indoiala foarte tare, intrucat “taria” depinde de concentratie. Pe de alta parte este adevarat ca volumul unui espresso fiind foarte redus, cantitatea totala de cofeina este mai scazuta decat intr-o cafea lunga (cca 50mg vs 95mg dupa wikipedia). In articol se face confuzie intre concentratie si cantitate, ceea ce este regretabil pentru cineva care se supara asa de tare pentru ignoranta altora. De unde reiese ca fiecare poate fi cioban pentru altii.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 50 Thumb down 0
    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 16 March 2015 6:34

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 15
      Reply
  4. paul apa / 15 March 2015 21:03

    Stau si ma intreb : Care mai stie gustul cafelei adevarate ? Totul e comercial, redus la intentia de a castiga cat mai multi bani. Daca vreau ciocolata, mananc ciocolata, daca vreau fructe, da, intai le miros,adulmec,privesc, insa cea mai buna cafea cred ca am baut-o dupa ce am invartit pe un ochi de aragaz boabele verzi , intr-un recipient de tabla special conceput pentru prajit cafeaua, le-am lasat la racit, apoi le-am rasnit intr-o masina manuala prevazuta cu un mecanism pentru diferite trepte de granulatie. Era buna si stiam ce este.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 2
    Reply
    • paul apa / 15 March 2015 21:07

      si inca ceva, nu puneti niciodata nimic in cafeaua adevarata. e o insulta impotriva aromei.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
      Reply
  5. dani / 23 January 2015 15:17

    Un barista de mare clasa tre’ sa poata face mult mai mult decat cafele…

    Thumb up 1 Thumb down 0
    Reply
  6. miihaiita / 22 January 2015 1:46

    expresso nu exista asa cum nu exista nici espressor!!!!
    ospatarul nu te intreaba daca doriti un espresso ci daca doriti o cafea sau altceva….romana,franceza si italiana sunt limbi latine,ce vreau sa zic e ca asa cum in romana spunem mersi pentru merci-ul de la francezi asa spunem si expreso pentru espresso de la italieni!
    si mie mi se pare ca e un pic de ciobanie in toata lumea cand la aproape orice produs simplu i se dau arome,nu am mai auzit vin cu aroma de struguri decat la tara,vinul gospodarului,calitatea superioara a cafelei la producerea industriala e greu de gasit deoarece nu numai boabele de cafea conteaza…..si credeti-ma ca stiu ce spun,chiar si pentru ciobanii de italieni conteaza ca espressoul sa fie foarte scurt si cremos,nu conteaza aroma pentru ei,daca e de la lavazza e si mai bn.cred,doar cred,daca l-ai testa pe domnul sherif sa guste 3 cafele cu arome neetichetate,nu cred ca si-ar da seama care sunt aromele,daca i-ai mai spune sa nimereasca din alte 3 arome….daca ar ghici ar fi un zeu pentru mine!!!!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
    Reply
    • calin / 22 January 2015 10:10

      Sunt in total dezacord cu tine. Te rog informeaza-te! Mesajul articolului era tocmai acesta, consumam, plătim, ne permitem sa contrazicem după ureche, fara sa zabovim /studiem si sa alegem in cunoștință de cauza.

      Thumb up 2 Thumb down 1
      Reply
    • calin / 22 January 2015 10:19

      Îți recomand să-ți faci timp sa treci preagul Origo, Steam Coffee Shop sau Coftale Coffee House. O sa ai parte de multe răspunsuri si informații transmise din suflet!

      Thumb up 5 Thumb down 0
      Reply
  7. calin / 21 January 2015 11:34

    Nu trebuie sa fii vrăjitor/are ca sa ghicești in cafea. Trebuie doar sa stăpânești informații relativ puține si accesibile ca sa ghicești daca espressorul sau aparatul de preparare este corect întreținut, daca ai in fata un espresso corect dintr-o cafea buna. După ce încerci variatele de preparare, ibric, french press, chemex, espressor, coffee siphon, etc sa lași propriile gusturi sa aleagă pe viitor ce-ți place. Asta e posibil doar daca renunți la mania persecuției si accepți ca sunt oameni mai bine informații care te pot inspira.

    Titlul este intr-devar dur dar ciobanul nu este un exemplu de prostie, lipsa educatiei nu este o garanție prostiei sau tâmpeniei, așa cum educația nu garantează absenta prostiei .

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 0
    Reply
  8. Raz / 20 January 2015 20:33

    Interesanta modalitatea ta de promovare…

    Thumb up 2 Thumb down 1
    Reply
    • ce caut aici? / 22 January 2015 12:56

      exact… a aruncat la misto niste replici la inceputul articolului(de fapt niste adevaruri cunoscute de oricine a baut o cafea si mai are si conexiune internet la dispozitie) apoi ne a luat cu sosia lui Obama… adevarul e ca seamana cu Obama.. la sex si la culoare… hai ciao, mai duc sa beau un (o?!?!) expreso (da, cu un singur ‘s’ c-asa mi place mie in ciobanie) !!

      Thumb up 4 Thumb down 1
      Reply
  9. Daniel / 20 January 2015 1:33

    Nu vreau sa deranjez, dar cred ca gusturile si aromele cafelelor sun putin exagerate. inteleg ca au vagi arome de “x fruct”, dar de la asta pana la ce hiperbola e acolo, e cale lunga. Si totusi, lectia despre cafea unde este?

    Thumb up 6 Thumb down 1
    Reply
  10. Anda / 20 January 2015 0:49

    Numele articolului mi se pare că denotă puțină răutate și superioritate care nu își are sensul. Articolul în sine este interesant și apreciez oamenii care fac ceea ce le place. Însă de ce îi faci ciobani pe cei care nu au avut ocazia să guste cafele cu diverse arome? Că nu se găsesc la tot colțul…Nu am încercat aromele descrise mai sus, însă am cochetat cu diversele tipuri de cafele din diverse cafenele. Și îmi place mai mult cea clasică fără alte arome, cea din boabe proaspăt măcinate. Pentru asta mă numesc cioban? Că îmi place simplitatea?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 2
    Reply
  11. sek / 19 January 2015 20:58

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 7
    Reply
  12. Ionut / 19 January 2015 20:40

    Dna Mihaela,totul este interesant in articol mai putin faza cu “ciobănismele”….e usor sa jignesti un popor in asemenea hal doar ca dvoastră stimată doamnă vă permiteți mai mult decât alții ( bani/timp/etc) să incercați soiuri diverse de cafea sau băuturi diverse cu conținut de cafea mai scumpe si bineinteles mai aromate sau etc….Credeti-ma ca am baut si beau cafea printre cele mai bune primite si aduse tocmai din Italia(nu jacobs-uri/doncafe-uri sau alte cele puse in vanzare pe banda rulanta) dar asta nu inseamna sa ma iau de altii care beau nu stiu ce cafea sau care nu cunosc detaliile despre prepararea/aromatizarea/etc unei cafele. Fiecare o bea in felul lui si dupa bunul sau plac!!!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
    Reply
  13. ileana / 19 January 2015 16:37

    Nu inteleg de ce trebuia intitulat asa articolul?Care este interesant de altfel.Nu ma simt ciobanita ca imi beau cafeaua asa cum o beau.Stiam ca exista mai multe arome ,dar probabil intr-o alta viata cand voi bani sufcienti ,voi incerca si acele arome…..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 3
    Reply
  14. Alex / 17 January 2015 21:58

    Foarte bine ca aperi espresso, da’ cu “broCker” ce-ai avut, saracul de el? Sau cu “special”, de i-ai dat grad de comparatie? Daca nu inghiti o greseala, ai grija sa digeri bine limba in care il faci p-ala de cafea.

    Iar ciobanismele subiective nu definesc un popor. Daca treceai putin din advertorial in articol documentat pe tema cafelei la romani, descopereai niste lucruri interesante, sociologic vorbind. Ca de exemplu faptul ca romanii isi lungesc cafeaua cat conversatia. Cu alte cuvinte, la noi, cafeaua e un accesoriu la o discutie, si nu un shot de energie, dimineata, ca la italieni.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 43 Thumb down 1
    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 17 January 2015 23:15

      mulțumesc, Alex. corect(at).

      Thumb up 2 Thumb down 2
      Reply
      • Sabina / 21 January 2015 21:45

        1. Abordare misto; 2. Promovare ok; 3. Tel atins: am intrat pe site; 4. Da, ma si gandesc sa comand cand mi s-o termina cafeaua din borcan.
        Da’ tot n-am inteles cum fac sa nu mai beau cafeaua ca un cioban 😐

        Thumb up 6 Thumb down 0
        Reply
    • Ioan / 20 January 2015 0:14

      Doamna,nu ai dreptate.Expresso-ul,cu unul sau doi S,e cafea tare.Iar chestia cu CIOBANII e extrem de jignitoare.Norocul matale ca mama m-a invatat,in copilarie,sa respect femeile,ca altfel iti intorceam jignirea cu varf si indesat.Cu un titlu ca asta nu promovezi ceva cu sanse de reusita…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 3
      Reply
      • Mada / 20 January 2015 20:20

        Pare rau, dar chiar are dreptate. Ti-a dat si explicatia detaliata, pentru ca s-a documentat.
        cu toate astea, voi o tineti pe-a voastra, dar va ofuscati daca va zice ca sunteti ciobani…

        Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 6
        Reply
    • miihaiita / 22 January 2015 2:38

      fara suparare dar cred ca,cafeaua are rol de pastila placebo!!!
      daca espressoul scurt e mai aromat si mai slab cum poate fi mai bun energizant decat o cafea lunga si tare?de unde vine energia pana la urma?

      Thumb up 1 Thumb down 0
      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro