Ce este Anul Nou Lunar chinezesc și cum diferă de Anul Nou occidental

10 February 2024

Există două sărbători distincte care semnifică începutul unui nou an oriunde în lume există și asiatici: Anul Nou Vestic și Anul Nou Lunar. Cunoscut și sub numele de Anul Nou Gregorian, Anul Nou Occidental este sărbătorit la 1 ianuarie, în timp ce Anul Nou Lunar, denumit și Festivalul Primăverii sau Anul Nou Chinezesc, este sărbătorit conform calendarului luni-solar și, în general, se încadrează între 21 ianuarie și 20 februarie. În 2024, el începe pe 10 februarie.

Citiți și Cum va fi 2024, Anul Dragonului Verde de Lemn 

Dragoni la Festivalul Lanternelor pentru Anul Nou Chinezesc 2024, anul dragonului, în Shanghai, China, ianuarie 2024. Foto: Adobe Stock

În timp ce ambele sărbători au unele asemănări, ele au, de asemenea, propriile obiceiuri și tradiții unice care le fac cu adevărat speciale. Anul Nou occidental este sărbătorit pe scară largă în întreaga lume și marchează începutul anului calendaristic gregorian în multe țări, în special în lumea occidentală. Pe de altă parte, Anul Nou Lunar este un festival major în Sinosferă sau lumea Sinic (țări și regiuni vorbitoare de chineză și țări și regiuni istoric sub influența chineză), inclusiv China continentală, Taiwan, Hong Kong, Macao, Singapore , Vietnam și Coreea.

Un An Nou fericit!

Anul Nou este un eveniment vesel care este sărbătorit la nivel global, fără restricții culturale sau religioase. Oamenii organizează petreceri, se bucură de numărătoare inversă până la miezul nopții și se angajează în diverse activități pentru a-l sărbători. În lumea Sinică, Anul Nou Lunar sau Anul Nou Chinezesc este deosebit de semnificativ și are rădăcini culturale și tradiționale profunde. Este un timp pentru familii de a se aduna, de a respecta strămoșii lor și de a saluta sosirea primăverii. Așadar, fie că se sărbătorește cu focuri de artificii și petreceri pe 1 ianuarie, fie că se bucură de mâncăruri tradiționale și de dansuri cu dragon și leu în timpul Anului Nou Lunar, ambele sărbători oferă o oportunitate minunată de a întâmpina noul an cu bucurie și entuziasm.

De ce 2024 este numit Anul Dragonului de Lemn

Zodiacul chinezesc este un ciclu de 12 ani care se leagă în fiecare an de un semn animal. Cele 12 semne de animale sunt Sobolan (shu 鼠), Bou (niu 牛), Tigru (hu 虎), Iepure (tu 兔), Dragon (lung 龍), Șarpe (ea 蛇), Cal (ma 馬), Oaie (yang).羊), Maimuță (hou 猴), Cocoș (ji 雞), Câine (gou 狗) și Porc (zhu 豬). Ordinea semnelor animale este fixă, Dragonul fiind al cincilea din ciclu, de unde Anul Dragonului (longnian 龍年) în 2024. Anul trecut, 2023, a fost Anul Iepurelui (tunian 兔年) și 2025 este Anul Șarpelui (shennian 蛇年).

Fiecare an corespunde, de asemenea, unuia dintre cele cinci elemente de bază (wuxing 五行) din cosmologia chineză, și anume metal (jin 金), lemn (mu 木), apă (shui 水), foc (huo 火) sau pământ (tu 土), și astfel se creează un ciclu de 60 de ani. Se crede că universul este compus din cele cinci elemente care interacționează între ele într-un mod ciclic. Aceste cinci elemente sunt elementele fundamentale ale tuturor lucrurilor din jurul nostru. Ciclul de 60 de ani este o combinație a celor 12 semne animale și a celor cinci elemente. Înțelegerea și aplicarea celor cinci elemente este un aspect esențial al astrologiei, cosmologiei, medicinei, filosofiei și feng shui-ului chinezesc în special.

Calendarul lunisolar chinezesc determină animalul și elementul specific asociat unui anumit an. Anul Dragonului din 2024 este asociat cu elementul Lemn. Combinația dintre semnul animal (Dragon) și elementul (Lemn) desemnează anul drept Anul Dragonului de Lemn.

Anul Nou Lunar va începe pe 10 februarie 2024. Acesta marchează începutul Anului Dragonului de Lemn.

Cum sunt oamenii născuți în Anul Dragonului?

Se crede că indivizii născuți în Anul Dragonului, conform zodiacului chinezesc, posedă anumite caracteristici și trăsături asociate cu dragonul. Ei tind să fie ambițioși, încrezători și carismatici. Ei posedă o abundență de energie și entuziasm, afișând în același timp o inteligență și o putere excepționale. Ei sunt în mod natural norocoși și talentați, deseori își duc la îndeplinire eforturile cu standarde excepționale de excelență. Cu toate acestea, ei pot prezenta, de asemenea, caracteristici negative, cum ar fi aroganța, bigotismul, dominația, iritabilitatea și subiectivitatea, ceea ce îi poate face reticenți în a accepta înfrângerea.

Este important de reținut că trăsăturile de personalitate asociate cu zodiile chinezești sunt generalizări. Ca în orice tradiție culturală sau astrologică, există un grad considerabil de variabilitate individuală care nu trebuie trecută cu vederea. Prin urmare, se recomandă interpretarea trăsăturilor zodiacului chinezesc cu o înțelegere culturală și o abordare nuanțată. Ani ai dragonului au mai fost: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 și 2012.

Tabu-uri în Anul Dragonului

Nu primiți/cumpărați un cățeluș în Anul Dragonului.

Fără bijuterii în formă de câine.

Evitați colaborarea sau căsătoria cu persoane care s-au născut în Anul Câinelui.

Evitați colaborarea sau căsătoria cu persoane care s-au născut în Anul Tigrului, deoarece poate apărea cu ușurință un conflict competitiv între Dragon și Tigru, cunoscut în chineză ca longhu dou 龍虎鬥, ceea ce face colaborarea sau căsătoria dificilă.

Practici de bun augur pentru Anul Dragonului 2024: Purtați galben, decorați cu albastru

În astrologia chineză, fiecare semn zodiacal este asociat cu o culoare norocoasă care poate afecta prosperitatea și averea unui individ. Pentru cei născuți în Anul Dragonului în 2024, culoarea de bun augur este auriul, care înseamnă succes, bogăție și onoare. Se crede că auriul posedă energie pozitivă puternică și simbolizează soarele și metalul. Este considerat un simbol al regalității, nobilimii și bogăției, făcându-l astfel una dintre cele mai norocoase culori pentru Dragon.

Galbenul este, de asemenea, o culoare de bun augur pentru Pământ, reprezentând bogăția, soliditatea și stabilitatea. Purtarea de haine sau accesorii galbene și utilizarea decorațiunilor galbene în casă poate ajuta la creșterea norocului cuiva în 2024. Galbenul este legat de bogăție și bani și este una dintre culorile de bun augur pentru Dragon. Purtarea galbenului sau utilizarea lui în decorațiuni poate spori conexiunile și bogăția, în special pentru cei care încep o afacere sau își dezvoltă cariera.

În cele din urmă, albastrul este o culoare de bun augur pentru apă, reprezentând tinerețe, prospețime, vitalitate și înțelepciune. Persoanele dragon pot alege să poarte haine și accesorii albastre sau să folosească decorațiuni albastre în casele lor pentru a-și spori aura personală și norocul  în 2024. Albastrul este considerat o culoare vibrantă și energică și este, de asemenea, una dintre culorile de bun augur pentru Dragon.

Autorul acestor rânduri explicative este profesorul asociat Xiaohuan Zhao, expert în studii literare și teatrale chinezești la Școala de Limbi de Cultură. El este, de asemenea, membru al Centrului de Studii Chineze și al Centrului Asiei de Sud-Est din Sydney, Australia. Domeniile sale de expertiză în cercetare includ cultura chineză, literatura și teatrul.Citiţi şi

Cum va fi 2024, ANUL DRAGONULUI VERDE DE LEMN

Horoscopul chinezesc pentru 2023 – Anul Iepurelui de Apă

Despre Anul Tigrului cu Andreea Ionescu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro