Ce se întâmplă cu bărbaţii de-au început să involueze?

26 March 2015

Marilena GuduleasaA ajuns să ni se pară normal ca o femeie frumoasă, inteligentă, talentată, sensibilă, să fie abuzată de bărbatul de lângă ea. Sunt atâtea cazuri, încât a devenit regulă, nu excepţie.

Dacă nu o loveşte cu pumnul sau cu vorba, atunci o înşală şi nu mai e o surpriză pentru nimeni, e o mare lehamite, să constaţi că amanta e o toantă, o pupăză, o fufă nici măcar 90-60-90, o muiere tocătoare de arginţi sau o Lolită cu creierul cât al unei păsărici.

Exigenţele femeilor cresc în schimb numai în ceea ce le priveşte pe ele însele. Se înfometează ca să-şi păstreze talia şi după trei naşteri, aleargă ca nebunele după joburi bine plătite, din care să se poată întreţine şi eventual să-l întreţină şi pe el, armăsarul – că cine a mai văzut pursânge înhămat la căruţă – se aruncă în proiecte nebuneşti, care le topesc zilele înainte să aibă timp să le mai numere, care să le aducă faimă, glorie, admiraţie, succes.

Şi reuşesc, asta e mai tragic, că reuşesc în orice îşi propun, în politică, în bussines, în artă, acasă la ele, dar nu izbutesc să-şi împlinească cea mai arzătoare dorinţă, aceea de a fi iubite şi admirate – nu la grămadă, nu la expoziţie, nu la târgul de fete, ci între patru pereţi butaforici ai existenţei lor – de un singur bărbat. Pe care nu-l vor nici frumos, nici bogat, nici tapetat de pătrăţele, doar îndrăgostit şi fidel.

Toată pleiada de păpuşi gonflate şi siliconate, agăţate de braţele domnilor generoşi ca de nişte toarte aurite, mă face să mă ruşinez de faptul că şi eu şi ele putem fi numite la fel, dintr-o de neînţeles sărăcie de limbaj a celei mai pline de sensuri limbi de pe suprafaţa pământului.

 

Dacă şi ele pot fi numite femei, atunci mă fac mică şi nu mai scot o vorbă despre mine, fiindcă nu ştiu cum m-aş mai putea numi.

Sunt complet lipsită de feminitate, în sensul actualmente acceptat, ochii îmi stau în cap – nu se dau peste – pun pe fugă masculii cu limba mea ascuțită şi cred că au trecut decenii bune de când nu am mai admirat un bărbat în carne şi oase.

Să-mi pun trei perechi de ochelari una peste alta şi tot n-aş pricepe cum ne văd ei.

Eu văd femei care, dacă s-ar fi născut câteva secole în urmă, cavalerii în armuri s-ar fi omorât pentru ele, barzii le-ar fi compus serenade şi poeţii le-ar fi închinat ode. În zilele noastre, ce-a mai rămas din bărbaţi le ocolesc, indiferenţi şi câteodată uşor iritaţi, dacă materia lor cenuşie se interpune între ei şi un exemplar rasat de iepşoară numai bună de încălecat.

Nu mai ştiu când am avut revelaţia faptului că nu se întâmplă bătute cu strigături doar în ogrăzile celor sărmani la minte şi la pungă. Că şi divele o mai iau peste botox. Dar o fi mai lesne să-ţi recapeţi stima de sine şi tenul fără pete vineţii – care nu, nu sunt nici de la ficat, nici de la stomac – când capeţi la divorţ, drept recompensă a răbdării şi suferinţelor îndurate, un card deloc simbolic şi o reşedinţă pe un ţărm de mare albastră. Nu a noastră, că a noastră e neagră şi deşteaptă porniri suicidale rămase în stare latentă încă din vremea când nu credeai că ai să rezişti cât ţi-ai propus: cam tot atât cât îi ia unui spermatozoid să fecundeze un ovul.

bărbați

Mă uit la documentare pe Discovery şi mă minunez de câte-i mai trec omului de ştiinţă prin minte să cerceteze şi să studieze. Dacă n-au inventat la maşinării şi la roboţi, de până la urmă o să ajungem să ne ciupim în fiecare dimineaţă ca să ne dăm seama dacă mai suntem oameni sau ne-au cibernetizat în somn şi pe noi.

Eu le-aş propune tema asta de cercetare: ce naiba se întâmplă cu bărbaţii de-au început să involueze?

Îi lasă vederea, au nevoie de stimuli ca să iasă din lene și să pornească la vânătoare, musai să le plimbi pe sub nas niscaiva pene fluorescente înfipte direct în bombeul dorsal, altfel nu reacţionează. Poţi să le dai câte alte semnale vrei tu, rămâi fată şi nemăritată dacă nu ştii să le scoţi ochii cu calităţile tale, să ţi le pui în valoare. Până să te descopere ei, descoperă-te tu de la prima întâlnire, altfel nu va mai fi a doua, şi nici aşa nu-i sigur.

Dacă Homo Erectus s-a ridicat pe doua picioare, asta s-a întâmplat numai fiindcă din poziţia de-abuşilea nu vedea prea bine la distanţă. Acum, că s-au inventat lentilele bifocale, poate regresa la loc, nu-l mai opreşte nimic.

Atâtea femei extraordinare pe lume şi atâtea inimi zdrobite, scofâlcite, smochinite de prea multă şi grea aşteptare, de prea amarnice dezmăgiri.

Atâţia bărbaţi orbi, purtaţi de mână şi de nas de nişte biete manechine de paie, trecând cu pasul lor împleticit, de top modele, prin viaţă ca prin şvaiţer.

Ştiinţa şi tehnica ar trebui să-şi unească forţele, să facă ceva pentru bărbaţii noştri.

Ar fi păcat să-i pierdem. Dar şi mai păcat ar fi să ne pierdem noi, din cauza lor…

Să ajungem să nu ne mai vedem nici lungul nasului, să ne luăm numai după simţuri, să căutăm doar plăcerea descărcată precum obuzul dintr-o ţeavă de tun.

Şi să nu ne mai recunoaştem decât după niște blestemate de atribute, absolut indispensabile perpetuării noastre ca specie, dar care nu ne ridică în regnul animal deasupra maimuţelor.

Dacă bărbaţii asta-şi doresc, probabil că asta vor avea. Dar poate totuși nu e încă prea târziu pentru o lentilă de contact, pentru un transplant de cornee, pentru un ser al adevărului, ceva care să-i facă să vadă, limpede şi clar, femeile-pădure dintre femeile-copaci.

Cât mai suntem și cât îi mai vrem.

Pe Marilena o găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Un tramvai numit… politică

Vom educa oameni mici care vor rămâne mici fiind educați de oameni mici

Vălul pictat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. A. D. / 22 November 2017 19:01

  Sunt barbat. Despartit recent de fosta partenera. Am incercat si am propus solutii pt. refacerea relatiei, m-am lovit de un zid de NU. NU am chef sa vorbim acum, nu mai vreau, etc.Inainte de asta am auzit de multe ori texte de genul “Eu stiu mai bine”, “Vrei sa fi fericit sau sa ai dreptate”, “Femeia/partenera le stie pe toate”, “Crezi ce vezi sau ce iti spun eu”. Recunosc sincer, pt. 0.5 secunde am vrut sa fiu un mascul care o ia la bataie. Cu ce e mai bun abuzul emotional feminin decat abuzul fizic masculin? Urmele raman pentru mult mai mult timp. Vanataile se vindeca repede, loviturile emotionale mai greu, mai ales cand au fost pe neasteptate.

  Reply
 2. Ioan / 9 September 2016 15:36

  Frumos scris, numai ca dintr-o perspectiva oarecum personală (cred) si suficient de îngusta ținând cont de marea majoritate a femeilor si bărbaților ( vis-a-vis de generalizări). Sa încercam sa vedem masa mare de femei care nu se mai străduiesc sa arate bine, sau sa fie atente la nevoile partenerului ( presupun ca din comoditate sau lehamite) sau la marea masa a barbatilor care se străduiesc sa-si mulțumească partenera de viața navigând in întuneric ( pentru ca EA vrea ca el sa ghicească nevoile si Așteptările ei). Exista si cazul bărbaților nepăsători, abuzivi, prosti, agresivi gratuit, etc. Cred ca fiecare relație este unica, dacă cineva este nemulțumit de ce are si nu face nimic, eventual se plânge cerșind atenția își merita soarta. Adevarul este întotdeauna la mijloc.

  Reply
 3. Bogdan / 12 November 2015 22:01

  Incearca sa tina pasul cu femeile 🙂

  Reply
 4. Lola / 20 July 2015 15:52

  Si eu i-am multumit mereu lui Dumnezeu ca nu mi-a dat un barbat ca tata. Decat ca mama, mai bine singura
  emoticon frown
  Dar pana la urma am tras concluzia ca toata vina e a bunicii care l-a neglijat pana a crescut si i-a fost un exemplu negativ, inraindu-l. A avut saracul parte de o mama groaznica si un tata rece. Asa ca, sa cautam cauzele mai adanci ale problemei.

  Lasand la o parte problema mea, oare cum vrea doamna care a scris articolul sa-si gaseasca un barbat care sa o iubeasca si sa o admire doar pe post de catelus, ea fiind viteaza din povesti care le stie si le face pe toate, doar ca nu-i cade bine sa nu aiba un admirator pe post de papa-lapte atunci cand mai are timp sa treaca pe-acasa??? Poate papa-lapte simte nevoia de o Lolita, asa cum o numeste cu mult dispret, care nu e asa de apriga si dornica de parvenire dar stie in schimb sa-i ofere iubire si momente placute, si in plus e cocheta si plina de feminitate. Neeee, ca nici barbatii nu-s asa prosti cum ii crede ea. Prost e ala care-si ia asa o “desteapta” care in timp il va demasculiniza- cu siguranta!!! Si il va baga in pamant inainte de vreme…

  Reply
  • ria / 20 July 2015 16:56

   interesant să aflu că inteligența ucide, acum se explică de ce se propagă prostia

   Reply
   • Lola / 20 July 2015 18:26

    Nu inteligenta in sine ucide ci comportamentul unor astfel de doamne care se evalueaza mult prea sus, doar pe considerentul ca au reusit in cariera si au ceva diplome puse bine. Vezi bine ca de prea nteligenta ce esti nu ai inteles mesajul.

    Like 1
    Dislike 1
   • Aurora M / 2 May 2016 21:05

    Eu zic ca semeni cu tac-tu cam mult. Din familli denaturate ies oameni cu gandiri denaturate, asa ca tine.

 5. Costin / 29 March 2015 12:58

  Interesanta scriitura dar.. ca e intotdeauna un dar.. nu prea sunt de acord. Trecand dincolo de generalizare si de anumite clisee e o mare problema de abordare. Cliseele in care pica femeia moderna, si anume sa aiba talia de viespe dupa 3 nasteri si proiecte si job etc. au ajuns sa fie un altar de eroism, nu o alegere ce trebuie asumata. Daca intrebi o exponenta a sexului frumos de ce face asta niciodata nu va spune pentru armasarul de langa, ci aproape intotdeauna raspunsul este “pentru mine”. Asta ce inseamna.. ca ipocrizia acum e la rang de cinste?
  Si apoi chestia cu barbatii care abuzeaza, fizic, emotional psihic.. eu o percep asa: (si imi permit sa fac o analogie) te duci la un fast food, si te plangi ca nu au mancare ca la bunica acasa si ajungi sa spui ca toata mancarea are gust de carton. Serios?! Aia e limita? Refuz sa cred asta. Daca-i alegi din cluburi, de la sala, din zone mai putin pretentioasa ca nivel de trai.. ei bine.. majoritatea asta iti vor servi, pentru ca asta stiu. Exista si rationalii care scapa si fac dovada de contrariu, dar prea putini.
  Eu sunt convins, ca un barbat educat, manierat, calculat nu poate face asta. Ca il trimiti sa ia balasam de rufe cu aroma de magnolie si-ti vine cu cea de micsunele.. sa-mi fie cu iertare dar toti gresim. Dar daca domnita e trimisa sa cumpere ulei de motor 100% sintentic si vine cu unul semi-sintetic? Vezi.. drame sunt de ambele parti.. depinde doar ce alegi sa vezi.
  Si ca am dus discutia la barbati.. Si masculul modern, alearga la sala, dupa bicepsi, tricepsi, patratele, are job, side project, iese cu preitenii la un fotbal, da check-in la Praga si dupa astea aude ca altu are masina mai alba, sau mai jeep ca a lui. Asta tot un abuz este. Si o comparatie cu unul care are un an avans, sau parinti mai dotati material, sau mai mult curaj poate face si ea rau daca e pozitionata gresit.
  Iar un barbat nu e armasarul care nu sta in hamuri. E cel care sta langa ea si langa poneii lor, no matter what! Stii de ce? Pentru ca tot o femeie buna si frumoasa l-a crescut sa fie si el la randu-i bun si frumos.
  Iar eu sunt convins ca daca se schimba zona, stilul, modul de cautare, al lui, acolo undeva e un corporatist, ingrijit, educat, inteligent, care viseaza la familie si la o ea doar a lui. Dar doar viseaza.. Pentru ca ea e prea ocupata sa isi iroseasca timpul la sala sa smulga admiratii desarte. Acum intreb si eu.. De ce?

  Reply
  • Maria / 12 November 2015 22:52

   Admit ca a generaliza poate fi (si este) o greseala, dar trebuie sa recunoastem ca parasirea familiei de catre barbat pentru o alta femeie (ma abtin de la a o cataloga!) este un fenomen foarte(prea) des intalnit. Sunt sigura ca Marilena la asta s-a referit. Si, da! Poate ca exista si barbatii asa cum ii descrieti, dar sunt slabe sansele sa fie intalniti. Poate, dintr-un soi de mandrie feminina, ne-a exagerat putin calitatile, dar…hai, recunoasteti, le avem! Nu toate, apropo de generalizare 🙂

   Reply
 6. mircea / 27 March 2015 15:12

  Greseala de a generaliza nu e una tocmai mica?!Dar cit de des e intilnita?!Femei pe care le auzi spunind sau mai rau , spunindu-ti ca “”toti barbatii sint la fel””-cu trimitere catre toti barbatii vor acelasi lucru?!Oare iti mai vine sa faci vreu efort in a demonstra altceva,cind stii ca n-ai nici o sansa?!Intrebare? Cam din cite intilniri ajungi astazi la…polen?Ce spune o femeie despre un barbat care o “”lalaie” prea mult?Cit de mult au evoluat femeile de vreme ce mai bine de 50% nici nu mai stiu sa scrie corect?Subscriu unuia dintre opinanti,boala e mult mai grava si e in alta parte,aici se vad doar parte din efectele secundare.Cind nici macar barbatii nu mai pot oferi garantia sustinerii unei familii(si nu musai din vina lor) e firesc uneori ca rolurile sa se schimbe;in plus femeia are unele avantaje nete ,nu e musai sa le scoata la taraba ca sa deschida usi cu ele.Nu ma mindresc cu mare parte din barbati,pe linga slabiciunea cu care au fost blestemati de mama natura si cu care cei “adevarati” trebuie sa lupte in permanenta,troneaza si un mental colectiv nociv,unul care si-a pierdut de mult valorile de referinta;dar…nici cu femeile nu-mi e” rusine.”

  Reply
 7. mihaela lungu / 27 March 2015 14:05

  Acelasi vesnic razboi, articolul e frumos scris, dar mi-as permite sa mut mai repede tot acest cataclism in sfera politico-sociala, unde sute de ziaristi stau si dezbat cu orele, zilele, saptamanile, ceea ce ni se fura de ani din buget si din banii nostri, dezbat cazuri penale care curg pe banda, mai vedem la stiri zilnic cum barbatii frustati desigur de neajunsuri isi omoara femeia, isi violeaza fiica, etc…el nu mai stie ca ar fi necesar sa se uneasca cu vecinul si sa-l ia pe primar de gat, sau sa vina la guvern de mana cu ziaristii burtosi in speta, nu mai au curajul si barbatia de altadata…am vazut la nemti la inaugurarea unei banci (stire pe care ai nostri nu au avut bunavointa sa o difuzeze)ca a iesit revolutie, lor nu le mai trebuie o alta banca sa-i fure, au spart, au stricat, victime sute etc…vorbim mai repede de o societate letargica, si bolnava, prostita si tavalita in minciuni si mizerie, de niste ani buni incapabila sa planga sa tipe, sa ceara, sa-si asume…poate ca ar fi treaba barbateasca asta, cel putin pt inceput, asa ca frustratea respectiva se rasfrange la scara cea mai mica si mai de jos generand trist si tragic ceea ce am citit in articol, in rest sunt barbatii demni de stima sunt medici care salveaza vietii si muncesc pe branci , ar fi o eroare umana sa generalizam, si ca femei musai sa ne pastram feminitatea in orice conditii dar mai ales stima de sine !!!!!!

  Reply
 8. johnny / 27 March 2015 10:40

  Deci barbatii au involuat ca se uita dupa parasute si isi bat femeia? Ia pune mana pe o carte de istorie si ai sa afli ca ai acum 300de ani se intampla acelasi lucru. Barbatii isi inselau femeile cu parasutele iar daca femeile isi inselau barbatii, barbati erau in legalitate daca isi omorau femeia. Deci eu nu stiu unde vezi aceasta involutie. Eu as zice ca totusi am evoluat avand in vedere ca pentru prima oara in mii de ani acuma barbatii sunt mai atenti la sentimente si incearca sa se reconnecteze cu partea lor feminina.
  Si la fel cum a zis si cristi se inverseaza foarte bine. Acuma sunt femei atat de puternice si de specifice in ce vor incat dau vina oe barbati ca nu se muleaza conform nevoilor lor adeasea exagerate si imposibil de satisfscut.
  Iti dau un exempli din propria mea relatie. Sunt barbaul perfect, pana si ea mi-a zis, si am incercat tot posibilul sa fiu unul ca sa ma simt mandru, dar ei, tot nu ii ajunge. Tot sunt certuri si stii de ce? Pt ca ea nu e perfecta pentru ca vrea sa fie si independenta si impreuna cu mine.
  Si ca incheiere sa nu divaghez mult de la subiect, consider ca barbatii in ziua de azi nu isi mai bat femeile, cel putin generatia noua, daca ai fost nefericita sa aiparte de astfel de fiinte imi pare rau dar a fost alegerea ta, pentru inca sunteti agatate de tipul “bad boy” care adesea este un involuat cu pareri invechite si fara musyrari de constiinta in ceea ce privesc sentimentele altora.

  Reply
 9. Ionutz / 27 March 2015 6:59

  nu pierdeti din vedere ca acest articol poate fi scris si inversând sexele…si rezultatul n-ar fi departe de adevar….unele adevaruri….cred ca pana la urma mereu a fost la fel…si in antichitate au pornit razboaie plecând de la unele femei, care nu cred ca erau cele mai proaste sau mai urate…ce e nou azi? mi se pare ca oamenii au inceput sa constientizeze din ce in ce mai mult…si sa vorbeasca deschis despre asta…o fi un semn de evolutie?

  Reply
  • Marilena / 27 March 2015 9:02

   Ionutz, e semn clar de evolutie. Polemizam cordial, ca sa ajungem sa ne intelegem mai bine. Sa stii ca am mai scris si schimband perspectivele, nu aici, pe Catchy, ce-i drept. Dar le-am mai certat si pe doamne. Interesant, ca tot domnii au fost cei care au reactionat si le-au luat apararea! 🙂

   Reply
 10. Cristi R. / 27 March 2015 0:49

  Dragi femei, mama natura sau bunul Dumnezeu sau si ea si el, v-au zamislit in asa fel incat sa fiti creatoare.
  Voi sunteti infinit mai puternice decat un barbat intrucat voi dati nastere vietii.
  Voi sunteti un mic Dumnezeu. Un creator daruit cu tot ceea ce este necesar modelarii unui omulet.
  Dar ca orice Dumnezeu care nu stie ce sa faca cu puterile sale in loc sa fiti constructive deveniti distructive picand in autoadmiratie si mandrie nejustificata.
  De unde pana unde am ajuns la concluzia asta?
  A fost suficient sa citesc : “A ajuns să ni se pară normal ca o femeie frumoasă, inteligentă, talentată, sensibilă …..”.
  Plecand de la aforismul “toti barbatii sunt porci” nu am putut targe decat o singura concluzie , toate femeile sunt frumoase, inteligente, talentate, sensibile … si foarte ghinioniste pentru ca numai au pereche in lumea asta.
  Cu o astfel de viziune chiar ca tind la zero sansele de a accepta un barbat in ograda voastra.
  Nu de alta dar am sentimentul ca in zilele noastre barbatul ideal ar fi cel ce poate face copii in locul vostru si din acest motiv nu-l gasiti niciodata preferand compania frumoasei, inteligentei, talentatei, sensibilei … din oglinda.

  PS. Imi cer iertare pentru tonul generalist folosit dar nu am vrut sa fac nota discordanta fata de textul de baza de la care am plecat.

  PPS. Din fericire mai exista si femei ce nu au sansa de intrunii toate calitatile precizate de autoare.
  Unele sunt frumoase, unele sunt inteligente, unele talentate, unele sensibile, unele sunt feminine, unele sunt …. s.a.m.d.
  Presupun ca acestea sunt ceva mai norocoase si isi gasesc pana la urma perechea si din acest motiv nu au mai fost luate in considerare.

  Reply
  • Marilena / 27 March 2015 8:59

   Exact, Cristi, n-am mai luat in considerare exceptiile. Eu nu cred ca barbatii sunt niste… cum ai spus tu. Cred doar ca s-au lenevit si accepta relatiile usoare (usuratice). Ceea ce ni se poate imputa si noua, dar nu din lene, ci din resemnare. Si-ti fac o marturisire: titlul ar fi trebuit sa fie “Ce se intampla cu unii barbati…”, tocmai ca sa nu jignesc in primul rand barbatii care scriu atat de frumos si de elegant aici, pe Catchy. Dar ei nu-s doar frumosi si eleganti, sunt si inteligenti si sper sa nu se supere pe mine. Nici tu nu te-ai suparat, sper… 🙂

   Reply
   • Cristi R. / 27 March 2015 13:18

    Marilena, iti multumesc pentru raspuns.
    Nu m-am suparat.
    Citind textul tau am simtit nevoia sa compensez faptul ca ai inclinat mult prea mult balanta catre femei.

    PS. Cu parere de rau trebuie sa recunosc ca ai dreptate cand spui ca barbatii s-au lenevit. Evident ca mai exista si exceptii , dar cred ca in general ai dreptate.
    Am insa convingerea ca in unele cazuri o parte din vina apartine si femeii pentru ca nu stie “sa se impiedice” la timp si la “cocosul” potrivit . (sper ca sti bancul cu gaina alergata de cocos)

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro