Ce vin va bea Papa Francisc

9 May 2019

Vinurile producătorului Via Viticola – Sarica Niculiţel au fost alese pentru a însoţi momentele deosebite ale vizitei Papei Francisc. Vinurile alese pentru a celebra venirea Suveranului Pontif sunt:

 • Trilogie în Alb, un vin « extrem » cum a fost denumit de mass media, este primul şi singurul vin din România care conţine cele mai cunoscute soiuri româneşti: Fetească Regală, Fetească Albă şi Fetească Neagră vinificată în alb. Tot din categoria vinuri albe este si celebrul Aligoté Caii de la Letea ediție limitată, primul Aligoté care a obţinut medalie de aur la IWCB 2017 şi Aligote-ul care, în martie 2019, surclasa cele mai cunoscute Aligote-uri din lume pe Vivino (unul dintre cele mai cunoscute site-uri de specialitate din lume).
 • Cel mai titrat Rosé din România, deţinător al mai multor medalii de aur (Concours Modial de Bruxelles si Romania) şi argint la concursuri internaţionale de vin – Caii de la Letea ediţie limitată Rosé – va fi şi el printre vinurile alese pentru acest eveniment.
 • Vinul roşu aparţine tot brand-ului Caii de la Letea ediţie limitată – un coupage de Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră, premiat cu Medalie de Argint la Concursul Mondial de la Bruxelles.

 

Preluată în anul 2015 de către Via Viticola, podgoria Sarica Niculiţel, cea mai veche din Dobrogea şi singura cu blazon episcopal, a cunoscut un reviriment în ultimii ani, conducând la un număr impresionant de medalii de aur şi argint pentru etichetele Via Viticola, în cadrul celor mai importante concursuri internaţionale şi locale din domeniu.

Ca parte a obiectivului său de a deveni un producător de elită, holdingul care deţine Via Viticola şi Viticola Sarica Niculiţel a finalizat achiziţia domeniului Zoreşti de la Vinarte, împreună cu brandul iconic Prince Matei, deschizând un nou capitol în istoria brandurilor de succes din România, de această dată în Podgoria Dealu Mare.

Citiţi şi Simplitatea unui Papă

Prin însăşi vechimea sa, Podgoria Sarica Niculiţel poartă cu sine o istorie bogată. Aici au fost viile episcopului Iachint de Vicina, cel care, în 1358, avea să devină primul Mitropolit al Ungrovlahiei (Ţara Românească). De altfel, până acum 180 de ani, Niculiţelul s-a numit Mănăstirea, iar în apropiere de Dealul Cetățuia, o mică depresiune poartă şi azi numele de „Valea Episcopiei”. În perioada interbelică, la Niculițel a avut moșie și Alexe Avramide, un mare filantrop și proprietar al actualei Case a Colecțiilor din Tulcea.

După primele colectivizări din perioada comunistă, în 1958 a fost înființată la Niculițel o GAS (Gospodărie Agricolă de Stat). Urmare a plantărilor masive din 1962-1968, a intervenit o comasare instituțională, fiind înființat IAS-ul, cu 1.100 ha în exploatare. Ulterior, în 1991, prin privatizarea IAS-ului, a fost înființată actuala plantaţie administrată azi de societatea Via Viticola – Sarica Niculiţel. După o serie de schimbări de acţionariat, în august 2015, societatea a fost preluată de actuala conducere care a reuşit să o repoziţioneze rapid în topul producătorilor de vin de înaltă calitate din România.Citiţi şi

România se află între primele cinci țări europene în privința celor mai bune prețuri pentru călătoriile cu mașină

În loc să postești de carne, postește de egoism

Amintiri din viitor. Ce va fi mai departe?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Un Aligoté pentru Papă, un Aligoté și pentru noi! - Catchy / 18 May 2019 8:26

  […] de la Letea Aligoté este unul dintre vinurile puse la dispoziția Papei Francisc în timpul vizitei în România. Dar iată performanțele producătorului dobrogean Via Viticola […]

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro