Ce vor tinerii

5 November 2015

Demisiile de ieri sunt gesturi fireşti în orice societate democratică, dar nu reprezintă o soluţie la corupţia generalizată din ultimul un sfert de secol. Alături de societatea civilă, Fundaţia CAESAR şi LSRS solicită pedepsirea conform legii a tuturor celor responsabili de această catastrofă naţională, îşi exprimă deplina solidaritate cu protestele civice paşnice din întreagă ţară şi din diaspora și fac un apel la unitate către toate organizaţiile studenţeşti şi de tineret: să susţină în mod activ aceste solicitări şi să se alăture acţiunilor paşnice care au loc în întreaga ţară şi în diaspora pentru că schimbarea profundă a României depinde de implicarea fiecăruia dintre noi şi de coagularea eforturilor noastre într-un singur demers colectiv.

Paris

În acest context, este şi mai evident că principala provocare cu care se confruntă România este criză profundă de lideri autentici, în prezent clasa politică românească fiind una incompetentă, coruptă şi deconectată de la nevoile cetăţenilor, precum şi lipsită de sentimentul responsabilităţii faţă de cei pe care ar trebui să îi reprezinte.

Fundaţia CAESAR şi LSRS sesizează pericolul politizării protestelor societăţii civile în scopul unor jocuri politice sau în folosul unor curente extremiste care ar putea aduce grave daune imaginii ţării noastre în plan intern şi extern. De aceea, fac un apel la solidaritate şi responsabilitate în arena publică, insistând asupra nevoii de viziune şi de soluţii concrete pentru sectoarele de importantă strategică: educaţie, sănătate, administraţie publică şi infrastructură.

În viziunea CAESAR, România are un viitor doar în 3D: prin democraţie, dezvoltare şi demnitate, viitor posibil prin adopatarea urgentă a unor măsuri care să includă şi:

–  Numirea unui guvern format din experţi cu o reputaţie impecabilă. Nicio persoană condamnată (cu sau fără suspendare) sau urmărită penal pentru corupţie, fraudă, conflict de interese, câştiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice în scopuri private, sau orice altă fapta penală nu poate face parte din acest guvern. Această este şi una din principalele revendicări din mesajul Alianţei pentru o Românie Curată co-semnat de către Fundaţia CAESAR şi alte organizaţii din societatea civilă.

– Aprobarea de urgenţă în parlament a tuturor cererilor de urmărire penală, votul la vedere în parlament şi publicarea, într-un mod accesibil, a tuturor cheltuielilor parlamentarilor. Iniţiativa legislativă cetăţenească a Fundaţiei CAESAR, i74 „Parlament pentru cetăţeni”, include un set de măsuri necesare pentru transparentizarea activităţii parlamentarilor şi responsabilizarea lor în exercitarea mandatului (www.i74.ro).

–  Excluderea imediată a tuturor persoanelor condamnate (cu sau fără suspendare) sau urmărite penal din orice funcţie de conducere din partidele actuale.

–  Confiscarea averilor ilegale şi verificarea de urgenţă a averilor nejustificate.

– Asigurarea unui cadru legal şi administrativ care să asigure desfăşurarea alegerilor din 2016 în condiţii optime pentru apariţia unor noi actori politici. Această presupune, printre altele, asigurarea accesului la vot tuturor cetăţenilor din diaspora şi desfăşurarea alegerilor conform calendarului electoral stabilit.

*

Fundaţia CAESAR este o comunitate de experţi, un laborator de idei şi o platforma de acţiune civică pentru dezvoltarea economică şi consolidarea democratică a României. Institut de cercetare românesc cu prezenţa globală, CAESAR reuneşte experţi din întreagă lume selectaţi pe baza rezultatelor remarcabile din carieră lor academică şi profesională. Uniţi în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate şi profesionalism – experţii CAESAR oferă idei şi soluţii concrete în domeniile de importantă strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoştinţe şi experienţe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acţiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional şi naţional.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor şi absolvenţilor români de peste hotare un cadru deschis de dialog şi acţiune. LSRS promovează iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, că reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reorientării lor spre ţară. Obiectivul principal al LSRS este de a apară şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a sprijini contribuţia lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă.Citiţi şi

Învățați-vă fiicele că despărțirile nu sunt eșecuri

Neosecuristocrația (și alte rele)

Cu infinită tristețe și cu mare scârbă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro