Cele 15 caracteristici ale unei Doamne

Cosmin Neidoni

2 September 2016

Cosmin NeidoniO Doamnă este, înainte de orice, o prezență elegantă și discretă, având drept virtute fundamentală echilibrul. De aici derivă, ca într-un șirag, toate celelalte virtuți care vor reflecta cu distincție caracterul ei nobil de așa manieră încât, prin simpla ei apariție, va face și pe bărbat să se poarte ca un domn.

A fi femeie ține de gen și nu este un merit, în schimb a fi doamnă ține de educație, atitudine, stil și comportament și se dobândește în timp.

În contextul zilelor noastre, se poate cumpăra aproape orice: haine, accesorii, încălțăminte scumpă, bilete la operă, dar tocmai acel element care se constituie ca diferență specifică și care definește noblețea feminină nu se poate cumpăra: atitudinea și echilibrul. De aici porneşte totul. De aici se construiește eleganța și de aici începând se clădește cu răbdare și delicatețe chipul inconfundabil al rafinamentului.

Femeia, Doamnă sau Domnișoară, indiferent de rangul ei social, nu este drept să o numim sexul slab. Doar dacă atributul slab se referă aici la forța fizică. Femeia are, în schimb, o putere interioară incredibilă. Este drept că prin ea a intrat păcatul în lume, dar nu avem voie să uitam nici faptul că tot o femeie a declanșat mecanismul mântuirii. Capacitatea de a răbda, puterea de a se dărui, forța de a îndura suferințele fizice fac din femeie o prezență puternică și cu nimic inferioară bărbatului. Vom fi cu adevărat evoluați social doar atunci când vom avea înţelepciunea de a ne raporta la femeie ca la o fiinţă egală bărbatului, respectându-i meritele și valorizându-le în mod echitabil.

business lady

Femeia, în calitatea ei de Doamnă,  va respecta în mod tacit câteva reguli cu valoare cutumiară:

 1. O Doamnă va evolua mereu. Ea va învăța din toate greșelile pe care le-a făcut.
 2. O Doamnă este preocupată în egală măsură de exteriorul şi de interiorul ei. Ea se îmbracă elegant, fără a căuta să impresioneze și își cultivă cu egal interes spiritul.
 3. O Doamnă va prezuma buna credință, evitând prejudecățiile și generalizările pripite. Ea este adepta nuanțărilor.
 4. O Doamnă nu dă sfaturi atunci când nu îi sunt cerute.
 5. O Doamnă va evita să se auto-victimizeze și nu își va plânge niciodată de milă. Rar vei auzi o Doamnă, spunând: „pe mine nu mă înțelege nimeni“
 6. O Doamnă stăpânește arta conversației. Știe să vorbească distins,  are un vocabular elegant, știe să tacă retoric și știe să zâmbească senin, niciodată zgomotos.
 7. O Doamnă caută partea bună a lucrurilor, știind să valorizeze binele.
 8. O Doamnă va căuta mereu să-și cultive simțul estetic, citind, documentându-se, vizitând galerii de artă etc.
 9. O Doamnă știe că respectul nu se impune, nu este un dat a priori, ci se câștigă prin atitutudine.
 10. O Doamnă este punctuală și nu face promisiuni pe care să nu le poată onora.
 11.  Gesturile unei Doamne sunt mereu temperate, ea va evita în egală măsură gesturile ample, dar și pe cele excesiv de domoale.
 12.  O Doamnă se manifestă cu discreție și politețe și în mediul virtual al rețelelor de socializare. Ea nu își va schimba statusul în funcție de stările emoționale. O Doamnă nu va posta mâncarea pe care a gătit-o și nu își va face fotografie selfie cu ultima rochie achiziționată. Nu va încerca niciodată să epateze.
 13.  O Doamnă se îmbracă adecvat momentului zilei și al evenimentului. Ea știe să respecte un Dress code!
 14.  O Doamnă evită situațiile conflictuale, evită bârfele şi zvonurile. Nu este vulgară.
 15.  A fi o Doamnă nu presupune a fi perfectă, a nu avea slăbiciuni și defecte. O Doamnă este conștientă de slăbiciunile ei și deopotrivă de calitățile pe care le are, având conștiința limpede a valorii de sine.

Simplitatea dezarmantă, discreția si șarmul ei transcend orice modă. Trecerea timpului nu va uza nicicând virtuțile pe care o Doamnă le manifestă suveran, cu un calm desăvârșit, înfrumusețând orice loc.

Subscriu fără rezerve cuvintelor spuse de Candace Simpson-Giles: „Să fii considerată o „doamnă” ar putea fi unul dintre cele mai mari complimente pe care o femeie poate să îl primească în viață”.  

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Sunt frumoasă, dragul meu, acum că am scăpat de amintirea ta, și mă simt bine

„Lasă că se rezolvă, draga mea!” Greșeală imensă!

Să stai departe de fiicele mele!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
63,221 views

Your tuppence

 1. Una / 6 January 2017 16:34

  Nu cred ca e vorba nici pe departe de misogism. As zice din contra, autorul scrie fix ce vor femeile sa auda. Simplu, nu doamnelor ?

  Thumb up 3 Thumb down 0
  Reply
 2. Lina / 6 January 2017 11:25

  Ah, doar un comentariu la acest articol? Dar de ce? Daca ati sti cate caracteristici mi-au insiruit mie doamnele despre cum ar trebui sa fie o doamna :)) Si nu sunt doar 15..Si cica barbatii sunt misogini.

  Thumb up 1 Thumb down 0
  Reply
 3. o doamna / 11 September 2016 0:58

  iti dau un sfat, arunca-ti naibii calculatorul pe geam, poate asa te vei abtine sa mai scrii astfel de misoginisme pe net!

  Thumb up  Thumb down
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro