Ce face ca o femeie să fie cu adevărat frumoasă? Dacă o reduci doar la înfățișarea ei, pierzi enorm, dacă o privești din unghiul idealist al vieții ei sufletești, ratezi șansa de a te lăsa dezmierdat de farmecul intraductibil al virtuților trupești. Nu sunt capabil sa dau nicio definiție, nici nu aș vrea, ci doar, încercând un simplu exercițiu de admirație, să spun: ferice de acel bărbat care știe că frumusețea feminină cuprinde amestecul în doză indefinibilă între o minte trează, un suflet bun și o înfățișare atrăgătoare. Și peste toate acestea, femeia cu adevărat frumoasă este doar aceea care, iubită fiind, știe să se facă plăcută.
Pentru noi, bărbații, femeile foarte frumoase sunt, în cele din urmă, apariții stranii. Știți de ce? Pentru că, ignoranți fiind, nu știm să ne purtăm cu ele. Le complimentăm exagerat și conjunctural, ne rotim o vreme în jurul lor plini de dorință, acordându-le atenție, apoi, neavând un manual de utilizare al sufletului și al minții, le abandonăm cu dezinvoltură, crezând că le-am câștigat respectul. În realitate, noi nu facem decât să ne trădam, prin toți porii, nu doar inadecvarea noastră în raport cu ele, ci mai ales dimensiunea pigmee a caracterului nostru. În tocmai această inadecvare, apare discrepanța dintre felul în care a evoluat, social vorbind, femeia și încremenirea în nedezvoltare a bărbatului. Noi, indiferent de hainele pe care le purtăm, am rămas simpli vânători într-o lume saturată de relații și conexiuni din ce în ce mai complexe.
Avem, nu știu de ce, înclinația de a crede că femeile frumoase sunt expansive și mereu strălucitoare. Prejudecata noastră ne spune că succesul asociat frumuseții lor înseamnă obligatoriu fericire, dar, în realitate, cabinetele de consiliere psihologică sunt pline de femei frumoase. Deși sunt mereu complimentate, ajung, multe dintre ele, doborâte de tristețea de a nu găsi bărbați maturi capabili să depășească jocul frugal al seducției sau limita infantilă a unor relații întemeiate pe aroganță.
S-au scris și se vor mai scrie multe pagini despre tristețea și singurătatea femeilor frumoase. Există deosebiri majore între succesul frumuseții masculine și cel al frumuseții de gen feminin. Bărbații cu un oarecare succes social își validează superioritatea schimbând sau având tentația de a-și schimba cât mai des partenerele. Femeile, în schimb, caută stabilitate și maturitate emoțională. Sunt și multe excepții, fără îndoială, însă femeile cu adevărat frumoase – la minte, trup și suflet – s-au săturat de invitațiile fără noimă la cafea, de complimentele de conjunctură și de jocul înfumurat al mesajelor pe Facebook. Ele așteaptă mai degrabă o discuție purtată inteligent, aprecierea sinceră a unor calități care nu strălucesc, aptitudinea de a empatiza, farmecul discret al inteligenței emoționale și nu în ultimul rând șarmul neostentativ al bucuriei de a dărui afecțiune.
Uneori, îmi vine să spun că Dumnezeu ne încearcă maturitatea trimițându-ne în orizontul nostru de viață femei foarte frumoase. La ce bun? Noi, rămași la stadiul de vânători, nu prea știm ce să facem cu ele, alimentându-le, prin comportamentul nostru, deziluzia, tristețea însingurării. Când văd o femeie foarte frumoasă, mă duce gândul nu doar la succesul ei social, ci mai ales la descumpănirile ei. Cine știe câte or fi?…
Aș vrea să am înțelepciunea de a le iubi ca la 20 de ani și de a ști să le respect, admirându-le, fără fals atașament, ca la 40. Nezgomotos și fără urmă de infatuare.
Acum, după multi ani de căutări bezmetice, după căderi și rateuri succesive, știu că existența feminină cuprinde, metaforic vorbind, în aceeași măsura, grația zborului la mari altitudini și delicatețea mersului firesc pe pământ. Poate că în aceasta rezidă farmecul lor, în suplețea de a zbura și drăgălășenia zveltă de a păși, aidoma cu toți muritorii, pe pământ.
Să nu uitați că femeia atinge maximul strălucirii ei abia atunci când este iubită cu adevărat, atunci când noi, depășind aura ei de invincibilitate, învățăm să ne bucurăm de toate nevralgiile ei, de fiecare particulă din ceea ce știe să dăruiască cu devotament nefiresc de uman.
Citiți și Dacă știi atâtea lucruri despre femei, cum de ești divorțat?
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.