Cele mai frumoase 10 spații publice din lume

5 September 2016

Deşi toate oraşele au astfel de spaţii publice, nu toate sunt spectaculoase. Într-o călătorie virtuală în jurul lumii, am ales 10 astfel de spaţii (pieţe, străzi, parcuri, biblioteci) pe care, pe bună dreptate, le putem considera ca fiind cele mai frumoase din lume prin arhitectură, design sau istoria pe care o respiră. Să poţi petrece timp într-unul dintre aceste locuri fascinează şi bucură mintea şi sufletul. Să purcedem, aşadar:

1

Aleea Hosler. În centrul oraşlui Melbourne, Australia, se găseşte această Alee, un univers al pasionaţilor de graffiti şi care, la timpul său, a găzduit şi lucrări semnate de Banksy, legitimând astfel acest mod de exprimare artistică. 

2

Piazza Navona. Poate cea mai emblematică piaţă a Romei, datorită faimoasei fântâni a lui Bernini. Un punct de atracţie pentru mii de turişti, indiferent de anotimp, iarna găzduiește unul dintre cele mai cunoscute tâguri.

3

Trafalgar Square. Martor al istoriei, azi este piaţa cea mai importantă a Londrei. Cuprinde patru spaţii publice importante: Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Covent Garden şi Leicester Square. În ultimii 30 de ani a suferit modificări pentru a fi cât mai accesibilă pietonilor. 

4

Millennium Park. A fost inaugurat în Chicago în 2014 şi ocupă nu mai puţin de zece hectare, etalând sculpturi monumentale (precum Cloud Gate) şi arhitectură peisagistică. Este un spaţiu public creativ, de relaxare, cu centrul la Jay Pritzker Pavillion, casa orchestrei sinfonice Grant Park. 

5

Park Güell. Creaţia extravagantului arhitect Antonio Gaudí, a fost iniţial gândit ca un spaţiu rezidenţial (şi chiar s-au construit două case), însă ulterior a fost transformat în spaţiu public, gratuit pentru locuitorii Barcelonei, dar nu şi pentru turişti.

6

Hibiya Park. Situat în inima capitalei japoneze, Tokio, este azi un spaţiu urban de linişte şi relaxare, dar şi centru cultural, unde vizitatorii se pot bucura de flori tot timpul anului, dar şi de muzică în aer liber. 

7

Piaţa San Pedro. Proiectată între 1656 şi 1667, este una dintre cele mai mari pieţe din lume şi centrul Vaticanului, putând să primească aproximativ 300 000 de persoane. Elementele cele mai reprezentative sunt cele 284 de colume, 88 pilaştri şi 140 de statui. În centru se află un obelisc egiptean.

8

Piaţa Roşie din Moscova. Cea mai cunoscută piaţă a Rusiei şi considerată de Unesco parte a Patrimoniului Umanităţii. Este înconjurată de construcţii impresionante: Kremlin-ul, mausoleul lui Lenin şi catedrala Sfântul Vasile. Numele său vine de la cuvântul „Красная” care înseamnă „roşu”, dar în rusa veche însemna „frumos”.

9

Keukenhof. Parte din frumuseţea acestui parc situat în Lisse, Olanda, este că în timpul primăverii (care durează aproximativ opt săptămâni, de la mijlocul lui martie, până la mijlocul lui mai), înfloresc mai mult de şapte milioane de lalele, narcise şi zambile, după cum informează revista Travel+Leisure. În plus, Keukenhof adăposteşte peste 100 de opere de artă. 

10

La Trobe. Această sală de lectură se află în Biblioteca Naţională  din Victoria, Melbourne (Australia), şi cupola sa a fost cea mai mare din lume la momentul construţei sale, în 1854. A fost concepută pentru a adăposti mai mult de un milion de cărţi şi până la 600 de cititori.Citiţi şi

O experiență imersivă. Sau mai multe

Ce a vrut să spună autorul Bansky

Elegie pentru tinerii din Palestina

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro