Cele mai scumpe 15 fotografii

11 November 2011

Acum câteva zile, fotografia Untitled #96 făcută de Cindy Sherman în 1981, a fost vândută pentru exorbitanta sumă record de 3.890.500 de dolari.

Cindy Sherman, Untitled #96, 1981, Chromogenic color print Courtesy of the artist and Metro Pictures

Ce are atât de special şi dezirabil această fotografie?

Pare-se că povestea şi mesajul strecurat subtil în mâna inocentei seducătoare, adolescenta a cărei feminitate înmugureşte şi începe căutarea perechii. Sherman a început seria Centerfold sau Horizontals la comanda revistei Artforum. Inspirată de formatul orizontal şi de faptul că publicaţia voia două spread-uri, fotografa a decis să imite paginile de mijloc din revistele pornografice (centerfolds). Portofoliul va conţine aşadar imagini cu femei diferite în ipostaze considerate de critici a sluji vizual stereotipurile sexiste, motiv pentru care Artforum nu le-a mai publicat. 30 de ani mai târziu, #96 ajunge cea mai scump vândută fotografie din istorie.

Aici găsiţi şi restul de 14, dintre care am mai ales una, tot pentru forţa impresionantă a sugestiei.

Dacă au meritat sau nu banii, cumpărătorii ştiu, dar bine ar fi fost ca gloria şi banii să fi venit antum şi pentru fotografi :). Oricum, pasiunea şi un aparat bun ar putea fi începutul unei aventuri bănoase nu numai pentru urmaşi.

Update 1: se pare că recordul deţinut de fotografia lui Cindy Sherman a fost doborât de Rhein II,  făcută în 1991, de Andreas Gursky, reprezentând o spectaculoasă vedere a râului Rhin. Preţul a urcat în cadrul licitaţiei organizate de casa Christie’s la 4,43 milioane de dolari. Iată şi fotografia cea mai scumpă din lume.

UPDATE 2: În noiembrie 2014, fotograful australian Peter Lik îl detronează pe Gursky. Lik va face istorie cu fotografia sa Phantom care se va vinde pentru altă sumă record – 6,5 milioane $!Citiţi şi

Ţiriac Collection, un muzeu irezistibil

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro