Codul lui Densuşianu

21 May 2012

De câteva zile face carieră pe internet un filmuleţ referitor la teoria tracologică. ”Noi nu suntem urmaşii Romei”. Trebuie să recunosc că are o aură seducătoare. Că răspunde unor întrebări de un minim bun simţ, cum ar fi, cum de la încrâncenarea războaielor daco-romane s-a ajuns la adoptarea limbii, inclusiv în cele 86 procente ale Daciei neocupate în mai puţin de 100 de ani. Ceea ce, să fim serioşi, e doar un sughiţ al istoriei.

Însă nu despre plusurile şi minusurile acestei teorii vreau să vorbesc. Ci despre reacţia istoricilor oficiali. E incredibilă. Dacă i s-ar fi prezentat lui Torquemada o teorie prin care să se susţină apartenenţa poporului spaniol la rădăcina maură sau evoluţia din poporul evreu, n-ar fi obţinut o reacţie mai agresivă. Se simte în fundal cum se aprind vechile ruguri. Modul în care e anihilată toată civilizaţia dacilor, este absolut ruşinos. Şi aminteşte de teoria Omului de Piltdown, când reputaţii domni victorieni ai Marii Britanii încercau să demonstreze că primul om a păşit pe pământul luminoasei Europe şi că avea trăsăturile omului modern, în niciun caz noi neputând fi urmaşi ai hibridului nesfânt din Africa neagră.

Şi totuşi, fosila din UK s-a dovedit a fi un fals grosolan, pe când Lucy e una dintre matriarhele omenirii.

Lipsesc nişte ciomege noduroase cu care cele două tabere să tranşeze disputa. Ciobăneşte. Fiindcă cel puţin istoricii oficiali nu mi-au dat impresia că ar fi trecut pe lângă nişte minime cunoştinţe de bun simţ. În definitiv, e o dezbatere ştiinţifică. Chiar dacă ei pretind că teoria tracologică e un bogus. Aş fi preferat o demonstraţie cel puţin la fel de elegantă. Nu o decizie ex chatedra care să  tranşeze tot.Citiţi şi

Știți deja cât vă costă!

Amintiri din viitor. Ce va fi mai departe?

De unde începem să construim?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro