Colesterolul ridicat nu provoacă boli de inimă

15 June 2016

Conform ultimelor cercetări, utilizarea statinelor ar fi inutilă în tratarea colesterolului ridicat, întrucât acesta nu ar provoca „boli de inimă”.

statine

O trecere în revistă a cercetărilor implicând aproape 70.000 de persoane arată că nu este nicio legătură între ce a fost considerat în mod tradiţional colesterol „rău” şi moartea prematură a persoanelor de peste 60 de ani din cauza bolilor cardovasculare. Publicat de către siteul BMJ Open, acest nou studiu a arătat că 92% dintre oamenii cu colestreol mare au trăit mai mult. Astfel, autorii solicită o reevaluare a indicaţiilor referitoare la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a arterosclerozei, deoarece rezultă că beneficiile statinelor ar fi fost exagerate.

Colsterolul ridicat este cauzat în general de o dietă nesănătoasă, de consumul ridicat de găsimi saturate, dar şi de fumat.

Co-autorul studiului, Dr Malcolm Kendrick, este conştient de faptul că aceste noi descoperiri, documentate în opinia sa, vor crea controverse. „Ce am descoperit în cercetăile noastre este că oamenii în vârstă al căror LDL este ridicat – aşa numitul colesteril „rău” – trăiesc mai mult şi dezvoltă mai puţine boli de inimă.” spune acesta.

De asemenea, şi profesorul Universităţii Irlandei Sherif Sultan, chirurg, colaborator al acestui studiu, spune despre colesterol că este una dintre cele mai importante molecule în organism, previne infecţiile, cancerul, durerile musculare şi alte probleme ale vârstnicilor.

În contrapartidă, profesorul Colin Baigent, epidemiolog al Universităţii Oxford, afirmă că acest nou studiu are lipsuri serioase, ceea ce a condus la concluzii complet eronate.

Alt sceptic, doctorul Tim Chico, e de părere că studiul ar fi fost convingător dacă s-ar fi realizat pe pacienţi care folosesc statine şi pe pacienţi care primesc placebo.

Inclusiv Fundaţia Britanică pentru Inimă pune la îndoială rezultatele acestui sudiu, arătând că legătura dintre colesterolul LDL ridicat şi moartea la pacienţii în vârstă este dificil de făcut, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, apar mai mulţi factori care influenţează starea generală de sănătate.

Iar discuţiile şi cercetările pe acest subiect nu se vor opri aici, desigur. Trebuie însă luat în calcul şi faptul că industria farmaceutică ar avea de pierdut dacă, până la urmă, comunitatea medicală se pune de acord în privinţa inutilităţii tratamentului cu statine. În ultimii ani, limita maximă a colesterolului a scăzut considerabil, ceea ce a produs, automat, un număr mare de „bolnavi” care necesitau tratament medicamentos pentru scăderea colesterolului. Cum spuneam, subiectul rămâne deschis.Citiţi şi

Analizele medicale care ne sperie – nu înseamnă că suntem bolnavi, ci doar ușor mai “obosiți”

Gluma care ar putea deveni realitate?

Sărbători fericite și vouă, fetelor!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro