Cum dresăm un câine

16 December 2022

Cu toţii ne dorim ca animalul nostru să fie ascultător şi să aibă un comportament corect faţă de cei din jurul lui. Însă, pentru a beneficia de acest lucru trebuie să ştii că programul de dresaj caini ar trebui să înceapă cât mai repede posibil, în primele 3 luni de viață. Este important de menţionat şi reţinut, faptul că la o vârstă fragedă căţelul are o capacitate naturală de învăţare mult mai mare, decât atunci când este adult – spre exemplu.

Un lucru pe care trebuie să îl ai mereu în vedere este legat de modul în care câinele înţelege regulile de bază ale vieţii. Dacă acesta învaţă mai repede care sunt acestea şi le înţelege, el va deveni un adult cu un temperament echilibrat şi va evita nervozitatea care ar putea conduce la pagube însemnate în locuinţă, dar şi la evenimente extrem de nedorite în public.

Înainte de începerea dresajului propriu zis trebuie să ştii că puiul de câine îşi va alege din start un stăpân. Prin urmare, o singură persoană din locuinţa ar trebui să îşi asume rolul de dresor. În ceea ce priveşte comenzile, ele trebuie să fie scurte, clare şi simple. Nu ţipa la căţel, el este sensibil la variațiile vocii tale și va înțelege foarte bine diferitele tonuri.

Dresajul căţelului pentru viaţa în interior

Încă de când va ajunge acasă, vei dori că puiul de câine să fie cât mai mult timp lângă tine. Însă, şansele ca el să fie dresat pentru viaţă dintr-o locuinţă sunt minime, prin urmare tu eşti cel care trebuie să îl înveţi care sunt regulile casei.

Iată câteva măsuri pe care le poţi lua pentru a evita problemele:

 • Nu îi oferi acces la toate camerele din locuinţă din prima. Îi poţi limita accesul la camerele pe care familia le foloseşte cel mai des, astfel încât să îl poţi monitoriza îndeaproape.
 • Când nu îl poţi supraveghea îl poţi pune într-o cuşcă spaţioasă.
 • Respectă programul de hrănire la ore fixe.
 • Plimbările sunt esenţiale, prin urmare ar trebui să ai un program şi pentru acest lucru.
 • Felicită câinele atunci când are un comportament corect. Îi poţi oferi chiar şi recompense.
 • Nu pedepsi sau certa atunci când căţeluşul urinează din greşeală în locuinţă.

Cum înveţi câinele să se aşeze

Cel mai simplu mod de a reuşi acest lucru este prin folosirea unei recompense. Ţine recompensa deasupra nasului căţelului şi mişc-o încet înainte şi înapoi, peste capul acestuia. Când el se va aşeza şi va realiza această acţiune, spune “Şezi!”. Imediat ce face acest lucru, spune „șezi” și “bravo” și dă-i recompensa. Repetă această sesiune de trei ori.

Este important ca la început sesiunile de dresaj să fie scurte, de cel mult 5 minute pe zi. Pe măsură ce căţelul creşte, le poţi prelungi treptat.

Cum înveţi câinele să stea  în poziția culcat

După ce căţelul a învăţat să se aşeze la comandă, poţi începe să îl înveţi comanda “culcat”. Cum? După ce a primit comanda de a se aşeza, îl poţi încuraja să se întindă. Foloseşte şi în acest caz o recompensă pe care o poţi mişca între labele din faţă şi îndepărtând-o de el în timp ce spui „culcat”. Când realizează comanda este important să îl lauzi şi să îi oferi recompense.

Alegerea recompenselor

Recompensa ar trebui să fie un produs mic, cu conținut caloric redus. Poţi folosi crochete din porţia zilnică sau poţi alege un supliment nutritiv creat special pentru dresaj. 

Dresarea câinelui este un proces care implică răbdare şi multă repetiţie. Prin urmare, dacă îţi doreşti un câine cu un comportament corect, îţi recomandăm să te înarmezi cu multă răbdare şi să începi sesiunile de dresaj cât mai repede.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
Tag-uri:

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro