Cum să alegi mobilierul pentru camera de zi

21 November 2022

Mobilierul din camera de zi este un element cheie în decorarea acestei camere, dar nu este singurul. Materialele, tipurile de mobilă living și funcționalitatea acestora sunt criterii esențiale de alegere pe care canapelele, mobilierul TV, măsuțele de cafea și accesoriile trebuie să le îndeplinească pentru a se potrivi gusturilor și nevoilor tale.

Cum să alegi mobila living

Este important să îți alegi mobila living în funcție de stilul de viață și de decorul casei, dar și în funcție de buget. Mobila living trebuie să fie practică, estetică și în stilul tău, astfel încât să te poți bucura de timpul petrecut cu familia sau prietenii. Iată care sunt principalele criterii care te pot ajuta să definești stilul de mobilă living:

Materialul de mobilă living

Atât din punct de vedere al prețului, cât și din punct de vedere estetic, alegerea de mobilă living este o acțiune atent gândită, iar atenția trebuie acordată fiecărui detaliu. Primul lucru care trebuie ales sunt materialele, care determină calitatea mobilierului, dar condiționează și întreținerea zilnică a acestuia.

De exemplu, lemnul masiv (stejar, cireș, salcâm, tec) este foarte durabil, fiind solid și rezistent, dar este scump și un material greu.

Panourile aglomerate au un raport calitate-preț bun și o durabilitate satisfăcătoare, însă nu sunt foarte rezistente, dar întreținerea este ușoară cu apă cu săpun sau cu un șervețel.

Lemnul compozit lăcuit este ușor de zgâriat și întreținerea trebuie să fie regulată, deoarece praful și amprentele digitale sunt imediat vizibile.

Sticla transparentă/sticla călită este fragilă și casantă și are nevoie de întreținere regulată cu detergent pentru geamuri.

Metalul în schimb este foarte rezistent, dar este un material greu, însă necesită întreținere redusă.

Confort, funcționalitate și estetică a canapelei

În mod normal, canapeaua este prima piesă de mobilă living pe care o alegem. Este o achiziție importantă, deoarece necesită un buget mai mare. Dimensiunea, care depinde de spațiul pe care îl ai la dispoziție, este un factor determinant în alegerea ta. Cu toate acestea, numărul de persoane care locuiesc în casa ta este, de asemenea, esențial.

Tapițeria, calitatea scaunului și a spătarului, căptușeala etc. sunt alte criterii de selecție care nu trebuie neglijate. Iată câteva dintre tipurile și modelele de canapele disponibile:

 • canapea dreaptă: pentru spații mici, până la 3 sau 4 locuri;
 • canapea de colț: pentru camere mari, cu până la 6 locuri, cu un șezlong care poate fi deplasat la stânga sau la dreapta;
 • canapea în formă de U: pentru spații foarte mari, 5 locuri și mai mult;
 • canapea convertibilă: canapea extensibilă cu clic-clac, canapea extensibilă în acordeon, canapea extensibilă cu futon ca pat suplimentar, canapea extensibilă dreaptă sau de colț pentru utilizare zilnică ca pat;
 • canapea din material textil: ieftin, dar delicat, dificil de întreținut;
 • canapea din piele artificială sau din piele naturală: ușor de întreținut, de lungă durată;
 • canapea din microfibre: ușor de întreținut, foarte confortabilă.

Canapeaua poate avea mai multe opțiuni: poate fi înclinată (manual sau cu un control electric) sau poate avea chiar o funcție de masaj care îți permite să te relaxezi la sfârșitul zilei.

Adiacent, poți adăuga fotolii living sau câte un scaun living acolo unde consideri că este nevoie de spațiu extra.

Masă de cafea

În zilele noastre, aproape fiecare cameră de zi are una sau mai multe măsuțe de cafea. Măsuța de cafea este indispensabilă într-o cameră de zi fiind o piesă de mobiă de living de mici dimensiuni, ideală pentru depozitarea revistelor, a telecomenzii sau a gustărilor cu prietenii. Pentru a face alegerea corectă, trebuie să ții cont de gusturile proprii, de decorul casei și de utilizarea pe care intenționezi să i-o dai.

Forma poate fi dreptunghiulară, rotundă, pătrată, ovală, pietriș sau design.

Dimensiunea trebuie să fie proporțională cu dimensiunea canapelei, astfel încât să o poți plasa aproape de canapea și să nu fie un obstacol pentru a circula în jurul ei.

Materialele va trebui să le alegi în funcție de stil și de gusturile tale. Poți alege din lemn masiv sau derivați ai acestuia, cum ar fi plăcile din fibră de lemn, metalul, sticla sau combinații ale acestora.

Mobila TV

Având în vedere că marea majoritate a camerelor de zi sunt echipate cu un televizor, este necesar să alegi și o mobilă TV. Dimensiunea acesteia va depinde de mărimea televizorului și de spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și de dimensiunile camerei de zi. Dacă ai o canapea mare, evită să alegi o mobilă pentru televizor prea mică în raport cu baza canapelei.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro