Dacă Iisus ar fi fost femeie

5 March 2012

Fără nicio legătură cu George Carlin, care spune că Dumnezeu este cu siguranţă bărbat, dat fiind faptul că nicio femeie nu ar fi creat o lume atât de rahat, eu am ferma convingere că dacă Dumnezeu şi-ar fi trimis Fiica pe pământ, lumea s-ar fi schimbat în bine sau, cel puţin, o Femeie s-ar fi dus, în calitatea sa de fiică, la Tatăl ceresc, l-ar fi trezit din somnul Lui veşnic şi i-ar fi bătut în poarta genelor eterne: „Tati, dacă nu-i iubeşti pe nenorociţii ăia de oameni, schimbă-le coordonatele vieţii măcar de dragul meu. Orice, numai FĂ CEVA!”.

Îl iubesc pe Iisus Hristos, îl slăvesc pentru Predica de pe munte şi pentru faptul că a lăsat o Femeie să îi spele tălpile sfinte, dar nu înţeleg cum a putut fi atât de naiv să creadă că un grup de doisprezece bărbaţi va schimba faţa lumii. Dacă nu mă înşel, Iisus înviat s-a arătat iniţial unei femei, iar nu ucenicilor săi, care nu au crezut vreo clipă că Învăţătorul le-ar putea învia după trei zile de la aşezarea trupului Său întru odihna veşnică.

Dacă Iisus ar fi fost femeie, ar fi înţeles cu adevărat ce înseamnă să iubeşti un copil. Nu numai copilul Tău – aşa cum fac, îndeobşte bărbaţii, mai cu seamă dacă acest copil este Ei înşişi – ci Copilul generic, pe care numai o fiinţă care va deveni într-o zi mamă îl poate iubi.

Dacă Iisus ar fi fost femeie, ar fi cunoscut cu adevărat lacrimile de pe cruce ale lumii – sensibilitatea în formă pură, neviciată de un univers care l-a transformat pe bărbat în vânător ce ucide pentru orgoliul său, învăţând arta compromisului cu arma pe masă.

Dacă Iisus ar fi fost femeie, ar fi cunoscut fecunditatea de a plămădi o făptură după trup şi sensibilitate, un  copil pe care l-ai purtat în pântec luni de zile, visând pentru el, hrănindu-te pentru el, durându-te pentru el, plastilinizându-ţi trupul pentru el, trecând peste multe dintre improprietăţile sufleteşti ale bărbatului şi acceptându-i gelozia (pentru că bărbatul este un copil alintat).

Dacă Iisus ar fi fost femeie, ar fi ştiut cum să împodobească universul cu flori şi şi-ar fi întins inima asupra tuturor neamurilor din univers. Numai pentru ea, „nu va mai fi fost nici parte femeiască, nici parte bărbătească”, „nici evreu, nici elin”.

Dacă Iisus ar fi fost femeie, nu i-ar fi speriat pe oameni cu pedeapsa veşnică a iadului, nu le-ar fi adus aminte de ceea ce ştiau – că sunt nişte animale păcătoase – ci s-ar fi aşezat în faţa lor şi le-ar fi cerut iertare în numele Tatălui ceresc pentru a-i fi plămădit prea târziu, în cea de-a şasea zi, din resturile creaţiei.

Dacă Iisus ar fi fost femeie, s-ar fi îndurat de durerile facerii şi ar fi făcut o minune – femeile să nască prin lumină.

Raquel Welch photographiée par Terry O’Neill, 1966

Cu siguranţă, dacă Iisus ar fi fost femeie, ar fi venit special pentru a stârpi suferinţa din lume. În primul rând, ar fi extirpat din creierul omenirii violul. Apoi le-ar fi înzestrat pe femei cu o forţă fizică egală cu cea a bărbaţilor.

Dacă Iisus ar fi fost femeie, ar fi recunoscut deschis că o femeie poate fi un preot cel puţin la fel de înţelept precum un bărbat. Desigur, dacă i-ar fi trecut prin minte, ar fi cerut dreptul la sensibilitate şi pentru bărbaţi. Şi, poate, doar poate, le-ar fi mutilat orgoliul de animale prădătoare.

Dacă Iisus ar fi fost femeie, ar fi cunoscut cu adevărat arta sacrificiului pentru copii, pe care numai o mamă o cunoaşte. În tot cazul, cel puţin din acest punct de vedere, mama mea îi poate da lecţii Nazarineanului.

În sfârşit, dacă Iisus ar fi fost femeie, nu ar mai fi existat iad. Foarte puţine femei au sufletul atât de încărcat de durere încât să nu poată ierta, trimiţând suflete spre tortura veşnică.

Dacă cei doi zei ar fi fost femei, ar fi coborât din cerul lor suav şi călduţ, şi ar fi vegheat la căpătâiul bolnav al omenirii, dezmierdându-i tâmpla cu degete trandafirii şi moi.Citiţi şi

Nu bilanț voiesc să fac, ci s-aduc mulțumire și recunoștință

Credincioși, bisericoși, atei, cercetători și-o blondă amuzantă

Dumnezeu nu ne vrea fraieri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Valentina / 2 July 2017 14:20

  Eu mi-am dorit sa fiu criminalist, dar nu in Romania.In America sunt pana in prezent 120000 de crime cu autor necunoscut.Una din criminalele mele preferate avea o singura placere: sa ucida copii in fata parintilor lor.Avea milioane de dolari din traficul de droguri si politia a aflat de la diverse persoane aceasta placere a ei: sa ucide copii in fata parintilor.A fost data un urmarire, ea isi operatii de schimbare a fetei, etc si a fugit in Mexic.Politia nu a prins-o nici in ziua de azi.ERA FEMEIE, deci daca lasam imaginatia noastra sa se joace iese altceva.Mai vrei sa iti spun de alte crime infapuite de femei?

  0
  0
  Reply
 2. Alex / 2 July 2017 4:21

  Foarte frumos articol.
  Pot sa zambesc si sa adorm.

  Iti multumesc si iti multumesc si in numele celor ce nu pot sa o faca.
  Sinele este departe.

  0
  0
  Reply
 3. clementin / 16 April 2014 20:03

  tu sigur esti barbat? nu e vorba de nici o farama de misoginism dar e
  penibil ce ai scris…barbatii nu sunt atat de insensibili …de nefelositori cum ai scris…

  0
  0
  Reply
 4. Ana-Maria / 25 December 2013 17:17

  Cand am citit articolul asta m-am gandit ca frizeaza blasfemia: Hristos e perfectiunea, ce poate fi mai bun?
  Apoi m-am gandit ca numai un crestin adevarat poate avea atata empatie, mila si dragoste pentru cineva atat de diferit lui: pentru femeie.
  Asta daca nu cumva chiar esti femeie sub poza si numele unui barbat (am o banuiala bine inchegata).
  Si daca banuiala mea este falsa, mi-ar placea sa te numar printre prietenii mei, cu atat mai mult cu cat printer cei care isi spun crestini sunt foarte putini din cei care si analizeaza ceea ce primesc.
  Cu stima!

  0
  0
  Reply
 5. Tudor / 17 November 2012 10:07

  Unii cu vorba, altele cu fapta – era o vorba intr-o manastire de maicute.

  0
  0
  Reply
 6. Cornelia / 17 June 2012 17:42

  Super tare articol.E foarte captivant pentru cei care vad ceea ce trebuie sa vada. Asa cum mentiona si cititoarea Alexandra m-ai cucerit. Esti o minte sclipitoare si profunda.Ai un dar pe care trebuie sa impartasesti si celorlalti. Pupici.

  0
  0
  Reply
 7. Belle d”Imagination / 16 March 2012 13:48

  Dacă Iisus ar fi fost femeie bărbaţii ar fi găsit un mod de a o trimite la cratiţă, cu capul acoperit şi plecat în pământ, bună doar să care povara păcatelor lumii dar nedemnă de statutul de copil al lui Dumnezeu

  0
  0
  Reply
 8. Patricia / 13 March 2012 14:30

  Daca Iisus ar fi fost femeie, nu ar fi avut acces la educatie, nu ar fi putut vorbi in public, nu ar fi putut calatori. Ar fi fost complet ignorata, in cel mai bun caz, in cel mai rau, ar fi fost violata, batjocorita, vanduta. Lumea in care traim e mai buna pentru ca mii, milioane, miliarde de femei anonime iubesc, fac copii pe care ii cresc cu dragoste, se sacrifica nestiute de nimeni. Fara glorie. fara a fi retinute de istorie. Fara speranta.

  0
  0
  Reply
 9. Alexandra / 8 March 2012 21:03

  M-a cucerit acest articol. L-am citit de doua ori, aproape pe nerasuflate si am ramas pe ganduri. Inca mai sunt.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro