Dacă tot faci nebunii pentru pantofi, le știi povestea?

11 January 2015

Strălucitori sau comozi, colorați sau monocromi, pantofii au dat eleganță și șarm ținutelor feminine, de-a lungul istoriei. Asortați cu toaletele doamnelor cochete, ei au stârnit dispute aprige și priviri curioase. De la sandalele antichității până la pantofii curtezanelor venețiene, o lume a eleganței, dar și a simțului practic ni se înfățișează. Pantofii sunt parte integrantă a istoriei costumului, povestea lor este și istoria anumitor metamorfoze socio-culturale.

Vom porni în călătoria noastră din Antichitate, atunci când a fost impus un model de sanda purtat până astăzi, pentru a ajunge în evul mediu și epoca modernă, când încep să se facă simțite primele diferențieri nete între pantoful masculin și cel feminin. Colecțiile muzeelor franceze dețin nenumărate schițe și perechi ce au aparținut reginei eleganței, Maria Antoaneta. Preocupată de trenduri, regina deținea o colecție impresionantă de pantofi asortați ținutelor sale rafinate.

Epoca de glorie a pantofilor a început atunci când designeri avangardiști, precum Paul Poiret și Coco Chanel, au scurtat lungimea fustelor, oferind privirilor gleznele și pantofii doamnelor. În epoca Marelui Gatsby, vedetele de la Hollywood își accesorizau ținutele cu pantofii creați de Salvatore Ferragamo.

Salvatore Ferragamo, 1920

Salvatore Ferragamo, anii ’20

Copilul teribil al modei interbelice, Elsa Schiaparelli, a transformat pantoful în pălărie și a oferit modele fabricate din materiale rare.

schiaparelli-shoe-hat_insert

Elsa Schiaparelli – pălăria-pantof

Mai târziu, colaborările mitice dintre Christian Dior și Roger Vivier, Coco Chanel și Raymond Massaro/Rene Mancini au oferit pantofi asortați ținutelor sofisticate.

moda 1920

O istorie a pantofilor nu se poate încheia fără a aminti povestea miticilor balerini. Istoria lor începe pe Rue de la Paix, aproape de strălucitoarea Operă Garnier. Aici, Rose Repetto a creat faimoșii balerini Cendrillon, imaginea stilului parizian.

Brigitte-bardot-Repetto

În 1956, Brigitte Bardot îi comandă lui Repetto modelul Cendrillon pe care îl va purta în filmul Et Dieu… Créa la femme.

– Va urma –Citiţi şi

Juliette Binoche – Coco Chanel în “The New Look”

Coco Chanel despre Christian Dior, răutăcisme de altădată

Fiecare bărbat are nevoie de o amantă!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro