Daniel

17 December 2019

Între Proorocii Vechiului Testament pe care Biserica Ortodoxă îi cinstește ca sfinți se numără și Sfântul Prooroc Daniel, împreună cu alți trei tineri din neamul său: Anania, Azaria și Misail. Li se face pomenirea pe data de 17 decembrie, cu șapte zile înaintea celebrării Nașterii Domnului Hristos.

În Biblie există o carte vechi-testamentară numită „Daniel”, în care sunt relatate și evenimente din viața proorocului și a colegilor săi mai tineri. Ei au trăit în secolul al V-lea înaintea lui Hristos, în perioada când Ierusalimul a fost cucerit de către Împăratul Nabucodonosor al babilonienilor, iar proorocul împreună cu alții din neamul său au fost luați robi.

Împăratul își recruta servitori dintre tinerii de viță din popoarele cucerite, însă în acest sens îi școlea mai întâi, la palatul său. Dintre evrei, au fost aleși „Patru tineri fără nici un cusur trupesc, frumoşi la chip şi iscusiţi în toată înţelepciunea, cunoscători a toată ştiinţa, cu adâncă putere de pătrundere şi plini de râvnă…” (Daniel 1:4) Inclusiv hrana le era identică cu a împăratului, pentru a se familiariza mai bine cu atmosfera în care aveau să trăiască și slujească ulterior, și, nu în ultimul rând, pentru a fi arătoși la înfățișare, plăcuți ochilor celui căruia urmau să-i slujească.

Citiți și Povestea bradului de Crăciun 

Însă, întrucât evreii au prescripții clare relativ la alimentație, proorocul Daniel împreună cu cei trei tineri au decis să refuze hrana împărătească, preferând legume și apă. După o perioadă de probă de zece zile, în care s-au alimentat frugal, ei arătau mai frumoși decât toți ceilalți tineri, de alte neamuri, care erau hrăniți cu bunătăți de la masa regelui. De aceea li s-a permis, mai departe, alimentația frugală în locul celei împărătești.

Chemați după o vreme de către Nabucodonosor, pentru a li se verifica cunoștințele, aptitudinile, cei patru evrei au fost aflați chiar mai înțelepți decât toți magii regatului său. Mai mult, toți prezicătorii regatului au fost scăpați de către Daniel de pericolul morții iminente la care îi condamnase împăratul, fiindcă s-au declarat neputincioși în a povesti un vis al său și tâlcuirea lui.

Daniel a cerut răgaz, s-a rugat, Dumnezeu i-a descoperit visul și tâlcuirea lui, el l-a spus împăratului, iar acela s-a prosternat în fața Dumnezeului evreilor și l-a ridicat pe Daniel la rangul de guvernator.

Mormântul Proorocului Daniel din Samarkand, Uzbekistan

Dintre detaliile tâlcuirii visului regelui, unul vizează împărăția veșnică, și anume: „Dumnezeul cerului va ridica un regat veşnic care nu va fi nimicit niciodată şi care nu va fi trecut la alt popor; El va sfărâma şi va nimici toate aceste regate şi singur El va rămâne în veci.” (Daniel 2:44)

Pe Maria Mihaela Stan o găsiți acasă la ea, aici.Citiţi şi

Despre urările de Paști

Dacă suntem înțelepți, vom avea un nou început cu reguli și legi noi

O poveste de dragoste: Lia

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro