De ce, în loc să ne bucure, ne sperie că trăim mai mult și ce-i de făcut

9 April 2019

Că populaţia lumii este în continuă creştere nu mai este o noutate, dar că, pentru prima oară în istorie, numărul oamenilor de peste 65 de ani (705 milioane) îl depășește pe al copiilor de 0-4 ani (680 milioane), este! În raportul publicat de Naţiunile Unite se estimează că până în 2050 raportul dintre membrii acestor grupe de vârstă va fi de 2:1 în favoarea vârstnicilor.

O statistică a Băncii Mondiale arată că fertilitatea a scăzut dramatic la nivel mondial în ultimii 60 de ani. Dacă în 1960, media de naşteri/femeie era de 5 copii, acum e 2,4. În acelaşi interval, speranţa de viaţă a crescut de la 52 de ani la 72. Cifrele confirmă previziunile de ani de zile ale specialiştilor: în tot mai multe ţări, oamenii trăiesc mai mult şi nu procreează suficient. Efectul: dificultăţi majore în sustenabilitatea sistemelor de pensii şi asigurări de sănătate.

Problema îmbătrânirii populaţiei este mai acută în ţările dezvoltate. Tendinţa în acestea este de scădere a ratei de naşteri, dintr-o serie de motive legate în principal de raţiuni economice – mortalitatea infantile este mai scăzută, metodele de contracepţie sunt uşor de accesat, iar creşterea unui copil presupune cheltuieli destul de mari. Ca o consecinţă, femeile aleg să aibă copii tot mai târziu, iar asta conduce şi la un număr mai scăzut de prunci veniţi pe lume.

Citiţi şi Trei copii? Poate doar dacă faci parte din vreo Casă Regală!

Standardul de viaţă ridicat este sinonim cu o speranţă de viaţă mult mai ridicată. Un exemplu în acest sens este Japonia, ţară unde vârsta de 84 de ani este atinsă frecvent, în timp ce persoanele trecute de 65 de ani reprezintă 27% din totalul întregii populaţii nipone, cel mai mare procentaj la nivel global. Numărul de copii sub 5 ani este estimat la doar 3,85%, potrivit ONU. De aceea, guvernul Japoniei a luat măsura modificării vârstei de pensionare de la 65 la 70 de ani, cea mai ridicată din lume.

În timp ce în alte părţi ale planetei natalitatea scade, iar pensionarii trăiesc tot mai mult, în ţările africane fertilitatea e mult peste medie. Spre exemplu, în Niger, ţară considerată campioană la acest capitol, exista o medie de 7,2 copii pentru fiecare femeie, în 2017.

Experţii estimează că, pentru asigurarea unui echilibru economic, o rată a naşterilor de 2,3 copii în fiecare familie ar fi extraordinară la nivel global. Însă, în acelaşi timp, un raport ONU arată că doar puţin peste jumătate dintre ţările de pe planetă susţin ritmul: 113.

Paradoxal, deşi populaţia la nivel mondial va atinge borna 8 miliarde în 2024, unele ţări s-ar putea confrunta cu o scădere dramatică a populaţiei, din cauza natalităţii scăzute. Previziunile despre state precum Federaţia Rusă sunt destul de dramatice, deoarece estimările arată că populaţia de aici va scădea de la 143 de milioane de locuitori la 132 de milioane până în 2050.

Impactul economic şi soluţiile

Declinul şi îmbătrânirea populaţiei vor conduce la o scădere a forţei de muncă, iar asta va aduce după sine o micşorare a productivităţii economice. Spre exemplu, FMI a avertizat că economia Japoniei ar putea suferi o scădere de 25 de procente în următorii 40 de ani. În acest sens, până şi China şi-a revizuit politica “un singur copil per familie”, după ce în 2018 s-au înregistrat doar 15,2 milioane de naşteri, cel mai mic număr din ultimii 60 de ani.

O altă soluţie pentru scăderea efectelor negative asupra economiei poate fi implementarea politicilor de sănătate în cadrul categoriei vârstnicilor. O populaţie în stare fizică bună ar putea rămâne active până la vârste mai înaintate, ceea ce ar conduce la o ameliorare a costurilor cu pensiile şi sănătatea.

De asemenea, diversitatea forţei de muncă este o altă zonă încă insuficient analizată şi exploatată la nivel global. O analiză a Organizaţiei Internaţionale a Forţelor de Muncă arată că rata femeilor de pe piaţa lucrătorilor din întreaga lume era de doar 48,5% în 2018, cu 25% sub cea a bărbaţilor.

Sursa

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.Citiţi şi

Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional

Psalm pentru părinţi

Povestea care nu ar fi trebuit să fie scrisă așa


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro