De ce să mergi (nu doar) în următoarele șapte zile la Le Bab

27 July 2019

Din 26 iulie, în centrul Capitalei, pe Calea Victoriei 12A, s-a deschis un nou restaurant – Le Bab. Nu știu la ce vă gândiți când auziți numele (rimează cu kebab și despre kebab și este, vă spun imediat), nu știu dacă vă e familiar cumva pentru că ați fost în Soho-ul londonez, unde a fost deschis primul Le Bab, ce știu e că am fost acolo la o zi după inaugurare și iată-mă salivând la amintirea felurilor pe care le-am încercat.

Dar să o luăm într-o ordine. Ce-i cu acest Le Bab? Conceptul s-a născut din dragostea față de kebab, iar restaurantul a devenit locul unde acest preparat vechi de la 1867 este reinterpretat și stilizat până la o experiență de fine dining.

Primul Le Bab a fost deschisă în 2016, la Londra. Au urmat, încă două restaurante dedicate aceleiași delicatese otomane – Maison Bab și Kebab Queen, toate trei având drept fondatori un englez (Stephen Tozer), un indonezian-englez (Ed Brunet) și un spaniol (Manuel Canales).

Și iată că cei trei deschid în parteneriat cu alți trei pasionați de la București al doilea Le Bab, oferind românilor șansa de a mânca un kebab original și teribil de gustos.

De ce e atât de gustos nu doar kebabul, ci orice fel ai alege din meniul echilibrat, variat, elegant prezentat prin viu grai și în farfurie? Pentru că Le Bab are:

 • un chef englez, Doug Faulkner, care a ucenicit în bucătăria restaurantului Relae cu o stea Michelin din Copenhaga și a fost sous-chef al restaurantului Ikoyi cu o stea Michelin din Londra.
 • un sous-chef tot englez.
 • regula de a prepara totul in-house, cu ingrediente proaspete, luate în mare parte de la producătorii locali.

Meniul cuprinde mai multe preparate cu influențe orientale, dar adaptate bucătăriei românești. Despre lista de vinuri, numai de bine – vinurile au fost profesionist selectate de fondatorul Le Bab London, Stephen Tozer, și doar de la producători români mai mari sau mai mici.

Să vorbim un pic despre local: n-are cum să nu te surprindă, n-are cum să nu-ți placă. O dată, zona. Nu e centrul Vechi, cu tot ce înseamnă el, bun și rău. E centrul Capitalei, e Calea Victoriei. O delimitare binevenită. Apoi, contrastele – podeaua din mozaic venețian (descoperită sub câteva straturi de alte podele adăugate de-a lungul vremii), pereții goi de beton tip hală industrială de pe care a fost îndepărtată tencuiala groasă de 10 cm, tubulatura la vedere, mesele din marmură, ferestrele uriașe, barul, terasa, totul trădează un ochi de artist și așa și este: Angus Buchanan, set-designerul cunoscut pentru colaborările sale cu Vogue, Dior, Mario Testino sau Poppy Delevingne s-a ocupat ca Le Bab să arate așa de bine.

Cine conduce în România un business atât de sensibil

Cred că e timpul să vă spun cine sunt cei care operează Le Bab în București – doi croați, da, da, Viktorio și Zoran, exact așa cum îi vezi vara în Dubrovnik. Aici și acum, însă, super implicați în această aventură gourmet. Și al treilea, Jan, român după mamă, olandez după tată. Ei, bine, acești tineri îți dau plăcuta senzație că pot avea sub control un restaurant plin, probă pe care nu o trec multe restaurante în București.

Veți spune că așa e oriunde la început: totul sclipește de curățenie, lumea e numai un zâmbet, în ciuda penuriei, chelnerii par că știu meserie, muzica e bună și discretă, mâncarea, vinul sunt fără cusur, prețurile nu te seacă, pleci cu plăcuta senzație că ai făcut o corectă investiție în propria bună stare. Not bad at all. Și îți propui să revii fie și numai pentru a vedea dacă standardele rămân acolo unde au fost la deschidere. Dacă mâncarea își păstrează gustul fabulos, dacă serviciul bun a devenit o constantă.

Și cum ce-i mai bun vine la sfârșit, să vă explic titlul: de ce să mergi în următoarele șapte zile la Le Bab. Pentru că, din rațiuni ușor de înțeles și de apreciat, în aceste șapte zile de acomodare reciprocă personal și clienți, toate prețurile la mâncare vor fi la jumătate. Marketing inteligent? Ziceți-i cum vreți, eu am de gând să mai profit o dată sau de două ori! 🙂

Calea Victoriei 12A, vizavi de clădirea CEC. 

Aici,  site-ul mamă (de control :))Citiţi şi

Istorii pe pâine – Eating out 5. Let them eat cake, she said

De ce nu e bine să fii o femeie puternică

Ce este mai exact dieta nordică

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mhai / 6 January 2020 9:43

  Am fost si a fost extraordinar.
  Multumesc pentru sugestie.

  1
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro