De ce să o castrăm pe Venus?

27 August 2012

Din zorii civilizației, reprezentările corpului feminin au marcat cultura umană. De la statuetele primitive venerând fertilitatea la realismul clasic al unui Venus grecesc și la opulența de formă și culoare a grațiilor școlii lui Rubens, anatomia feminină a fost un simbol al frumuseții și creației pentru spiritualitatea omenească și o sursă de inspirație pentru lumea artei.

De-a lungul timpului, estetica formei feminine a suferit modificări, după cum o cerea epoca: caracteristicile simbolice, de totem, din epoca în care începeam să asociem calitățile creatoare ale naturii cu pântecele feminin, au fost înlocuite cu liniile calme, naturale, fidele realității perfecte închipuite de clasicismul antic. Femeia a continuat să fie venerată de școlile de pictură care au încercat să-i redea transparența tegumentului, tridimensionalitatea domoală a sinusoidei părului, rotunjimea promițătoare a pulpei, incubatorul moale, misterios al pântecelui. Oriunde am căuta o imagine a frumosului peste veacuri, vom găsi în ea cel puțin o femeie. Oricare ar fi contextul, din trupul feminin răzbate mereu vechiul simbol: cel al capacității creatoare, al fertilității transfigurate în frumusețe.

Criteriile frumuseții feminine n-au fost nicicând mai restrictive decât în ultimele decenii. Din revistele de modă, de pe covoarele roșii ale festivalurlor de divertisment, din noua estetică a anatomiei feminine a dispărut un element esențial: pântecul de femeie. Acea rotunjime naturală care nu este burtă, ci uterul relaxat, cuibul pregătit pentru viitorul umanității a fost izgonită din imaginea despre femeie. Femeia cu abdomen plat este noua Venus. Ce ascunde această castrare simbolică, fără precedent, a femeii?

Dacă în anii 50 imaginea femeii sex-symbol erau Marilyn Monroe sau Gina Lollobrigida, Doris Day sau Sophia Loren, femei cu forme voluptuoase și bine definite, în anii care au urmat rigorile modei au redus și aplatizat din ce în ce mai mult coordonatele care consemnează formele ideale. Fetele de azi au copilărit jucându-se cu păpuși Barbie, ale căror proporții, deși apropiate de standardele podiumurilor de modă, sunt departe de cele ale unei femei frumoase normale. Fetițe de zece ani au drept lectură Victoria’s Secret în locul cărților cu povești. Într-un documentar despre impactul chirurgiei estetice în rândul sexului feminin, o mamă se plângea că fiica sa e obsedată de imagine (arătând, de altfel, ca o fetiță perfect normală) și că insistă să-și facă o operație estetică, pentru a fi mai populară printre colegii ei din clasa a cincea. Anorexia face ravagii printre tinerele din țările dezvoltate. Modelul femeii ca mamă, creatoare de viață, protectoare nu mai are loc în hainele caselor de modă decât sporadic, ca manifest artistic sau act de nonconformism, nicidecum ca normă, ca imagine firească a esenței feminine. Modelul de urmat, promovat de filme, festivaluri de modă și cultura publicității este cel al unei ființe filiforme, disproporționate, din care unica reminiscență a rodniciei feminine sunt sânii: bombați, aseptici, nefolosiți, arătând ca o excrescență de o stranie prosperitate pe un trup scheletic, androgin. Dacă și-ar fi trăit tinerețea în anii 2000, Sophia Loren ar fi corespuns unui model XXL. De frumoasele lui Rubens sau Botticelli nici nu mai vorbim, s-ar fi încadrat la categoria „persoane cu nevoi speciale”. 

Forma feminină, așa cum e dată de la natură, e pregătită tot de natură să adăpostească viață, să odihnească frunți obosite, să primească în fragedă moliciune vectorul marțial al iubirii. Cumva, acea rotunjime pe care o cântau poeții și pe care încercau să o surprindă pictorii în toată splendoarea ei miraculoasă a dispărut din reprezentările moderne. E certificat științific faptul că în prezent femeile se maturizează sexual mai repede, deși trăiesc mai mult decât în trecut. Ca și cum s-ar grăbi să fie reprezentante active ale sexului lor cât mai multă vreme din viață. Și atunci, de ce să ne fie rușine în tot acest timp de forma convexă, de plinătatea trupului nostru?Citiţi şi

11 mai 2021, ora 22 – Lună Nouă în Taur. Putem modifica condițiile vieții noastre schimbând CUVINTELE

Horoscopul lunii decembrie 2020

Horoscopul lunii noiembrie 2020

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Dan Petrescu / 28 August 2012 9:29

  Subscriu la cele de mai sus!!

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro