Deloc nevinovata Candida

24 March 2019

Suntem în secolul XXI, emanciparea femeilor ar trebui să fie deja la maturitate și zona intimă n-ar trebui să mai fie atât de intimă! Pentru că nu sunt deloc flatante concluziile diferitelor cercetări care arată că în acest secol super civilizat și tehnologizat jumătate dintre femei știu la fel de puțin despre cum le funcționează corpul ca acum 100 de ani! Așadar, azi, din nou, despre zona noastră cea mai intimă – vaginul – și despre infecția provocată de o ciupercă deloc… nevinovată – Candida.

Întâi, despre vagin.

1. Vaginul unei femei sănătoase este mai curat decât gura! 

Foarte bine de știut, mai ales că această informație ar putea schimba perspectiva pentru domnii care preferă doar poziția 68…

2. Vaginul unei femei sănătoase nu are miros sau, în orice caz, nu unul neplăcut!

Un vagin curat poate avea, pentru cunoscători, un delicat miros de mosc. Este știut efortul parfumierilor de a reproduce molecula aceea magică – feromonul – care trezește energii sexuale nebănuite. Care ar putea fi atunci explicația pentru gestul contraproductiv de a parfuma sintetic locul alta decât necunoșterea…?

3. Vaginul (ca și ochii, pentru informarea completă) are mecanisme complexe de auto-curățare.

Ca un cuptor modern (aha, asta vă sună cunoscut, nu?) Mai precis, nu e nevoie să curățăm interiorul “cuptorului”. Stricăm tot echilibrul acido-bazic natural, acel pH de la chimie, în absența căruia vaginul se vulnerabilizează. Spălăturile vaginale se fac strict la recomandarea unui ginecolog și numai cu ceea ce prescrie el după analize. Baba Rada sau moș Google n-au ce căuta în povestea asta. Despre exteriorul cuptorului acum: atenție la “agenții de curățenie”! Pentru că, dacă poarta de intrare nu e corect îngrijită, nu poate juca rol de barieră împotriva oricărui agent subversiv – invadator străin sau doar distrugător de pH. Nu ne spălăm cu mișcări energice, brutale și nici prea des, din exces de zel.

4. Vaginul e în continuă transformare de-a lungul vieții unei femei

Schimbările hormonale sunt răspunzătoare de modificările secrețiilor naturale. La femeile fertile, doar în perioada de ovulație, vaginul poate elibera pâna la două lingurițe de secreție vaginală zilnic. Niciun motiv de îngrijorare, deci. La fel cum, atunci când femeia intră în menopauză, secrețiile naturale scad până la a determina o uscăciune supărătoare, ce poate fi combătută doar avizat. Îngrijorarea firească apare atunci când secrețiile își schimbă brusc aspectul, consistența, mirosul și provoacă reacții dintre cele mai inconfortabile: mâncărimi, usturimi. Atunci apar și cele mai periculoase mituri și practici după ureche. Incapabile să determine dacă e ciupercă sau bacterie, necum cauza apariției (mai tot timpul alta decât cea reală), femeile recurg la tratamente fără efect și întârzie vindecarea.

5. Zona pubiană trebuie să respire

Ce mai rămâne important de știut este că zona trebuie menținută nu doar curată, dar și cât de uscată și aerisită posibil. Iar pentru asta lenjeria de bumbac, renunțarea la ea pe timpul nopții și lejeritatea pantalonilor sunt esențiale pentru a împiedica proliferarea bacteriilor.

***

Acestea fiind zise, să revenim la una dintre cele mai nesuferite și periculoase infecții vaginale – Candidoza – provocată de o specie de fungi numită Candida. Ea se găsește, în cantități mici, în cavitatea bucală și în intestine, dar face parte si din flora vaginală. Problemele apar când această ciupercă începe să se multiplice și să elibereze toxine în organism (acetalhide și glicotoxine), fapt care duce la probleme gastrointestinale, alergii și iritații cutanate, tulburări hormonale, dar și dureri articulare sau musculare. Cele mai multe infecții cu candida au loc la nivelul vaginului (candidoza vaginala), motiv pentru care este adeseori confundată cu o boală cu transmitere sexuală, deși motivele apariției infecției nu țin de activitatea sexuală a unei persoane. Tocmai de aceea trebuie să fim informate.

Aveți grijă de voi!

(Vă rog să vă faceți periodic controalele și analizele specifice vârstei voastre pentru a preveni pericolele care ne pândesc atunci când organismul nostru trece pragurile de vârstă. Pentru că nicio femeie nu trebuie să ajungă la mastectomie, de exemplu.)Citiţi şi

Numai pentru femei, din nou, despre zona intimă

De ce ar cumpăra lumea lumânarea care miroase ca vaginul ei?

Ce să faci ca să ți-i poți da jos fără teamă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro