Dildouri și jucării pentru adulți – istorie, utilizare și factori psihologici

4 October 2023

În secolul 21, jucăriile sexuale au câștigat o popularitate crescută, având rolul de a îmbogăți viața intimă, a spori plăcerea și a ajuta la descoperirea de noi dimensiuni ale senzualității. Rolul acestora nu a fost doar să satisfacă dorințe și plăceri individuale, ci să contribuie și la consolidarea relației dintre parteneri, încurajând comunicarea legată de viața intimă și explorarea în cuplu.

Dildo-ul este una dintre cele mai vechi și cunoscute jucării sexuale, folosit pentru stimulare internă sau externă (clitoridiană). Cu o istorie ce se întinde pe mii de ani, acesta a evoluat în diverse forme, dimensiuni și materiale, menținându-și însă scopul principal de a oferi plăcere și satisfacție.

Ce este un dildo?

Dildo-ul este o jucărie sexuală care imită forma unui penis, fiind destinat stimulării interne, precum și externe.

Acesta este fabricat dintr-o varietate de materiale precum: silicon (unul dintre cele mai calitative și igienice materiale), latex, cauciuc, sticlă sau chiar metal, și poate fi folosit de către bărbați și femei deopotrivă.  Unele modele pot avea forme și dimensiuni variate, adaptându-se diferitelor preferințe individuale.

Diferența dintre dildo și alte jucării sexuale

Principala diferență dintre un dildo și alte jucării sexuale, cum ar fi vibratoarele, este că dildo-ul nu are funcții electronice sau mecanice de vibrație. În timp ce vibratoarele sunt proiectate pentru a oferi stimulare și prin vibrații, dildo-urile au drept atu principal doar forma, textura și imaginația utilizatorului pentru a produce plăcere.

Alte jucării sexuale cum ar fi inelele pentru penis sau manșoanele, au scopuri și funcții specifice, diferite de cele ale dildo-urilor iar uneori pot fi utilizate împreună. Ce este foarte important să reținem e că alegerea unei jucării sexuale depinde foarte mult de tipul de stimulare pe care îl doriți.

Caracteristicile principale ale unui dildo

Prin design și funcționalitate, dildo-ul este destinat stimulării personale și este fabricat din diverse materiale (pe care le-am menționat puțin mai sus), fiecare având particularitățile sale.

Acestea pot varia considerabil în ceea ce privește forma și dimensiunea. Multe modele au un design realistic, în timp ce altele pot avea forme mai abstracte sau unice. Exista chiar și modele personalizate realizate pe baza mulajelor organelor genitale ale unor actori porno cunoscuți.

Varietatea lor este concepută pentru a satisface o gamă largă de preferințe, având în vedere lungimea, grosimea, textura și gradul de flexibilitate. Haideți să vedem în continuare câteva tipuri de dildouri și să discutăm despre avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Dildo din silicon

Dildo-urile din silicon sunt foarte apreciate pentru textura lor moale și plăcută la atingere, similară pielii naturale. Siliconul este un material potrivit pentru acest tip de jucării fiind hipoalergenic, ușor de curățat și extrem de rezistent oferind astfel o durată lungă de utilizare.

Cu toate acestea, este esențial să se folosească doar lubrifianți pe bază de apă cu aceste jucării, deoarece lubrifianții pe bază de silicon pot deteriora materialul.

Un alt dezavantaj ar fi costul, dildo-urile din silicon având de obicei un preț mai mare comparativ cu cele din alte materiale.

Dildo gonflabil

Dildourile gonflabile oferă o experiență personalizabilă fiind “dotate” cu o pompă care permite umflarea lor, permițând astfel ajustarea dimensiunii după bunul plac.

Această caracteristică permite utilizatorilor să aleagă nivelul de “umplere” pe care îl doresc și să își personalizeze experiența după bunul plac, la fiecare utilizare.

Dildo cu vibrații

Dildo-urile cu vibrații combină plăcerea tradițională a unui dildo cu adăugarea stimulării prin vibrație.

Acestea sunt echipate de obicei cu un glonte vibrator care permite diferite moduri și intensități de vibrație iar de obicei, acestea pot fi controlate prin telecomandă.

Chiloți cu dildo sau chiloți cu vibrator

Chiloții cu dildo sunt o combinație inovatoare între lenjerie intimă și jucărie sexuală. Acești chiloței vin cu un dildo detașabil sau un compartiment în care se poate introduce unul.

Acest lucru permite partenerului să stimuleze „purtătorul” fără utilizarea mâinilor, oferind o nouă dimensiune experienței intime. Au devenit din ce în ce mai populare, mai ales în comunitatea BDSM.

Cum să folosești un dildo în mod corect și sigur

Împreună cu cei de la justlove.ro, am facut un mic ghid de bune practici în vederea utilizării unui dildo. Știm cu toții ca poate fi poate fi o experiență plăcută și satisfăcătoare, însă este IMPORTANT să te asiguri că o faci într-un mod sigur și corect. Uite câteva recomandări:

 1. Curățarea și igienizarea dildo-ului: înainte de a utiliza un dildo (indiferent de materialul din care este făcut), asigură-te că este 100% curat. Spală-l cu apă și săpun sau folosește un toycleaner pentru jucării sexuale. Evita orice fel de detergenți sau soluții care nu sunt recomandate de producători sau despre care nu cunoști foarte multe detalii (dacă sunt siguri pentru pielea sensibilă sau pentru materialul din care este confecționată jucăria ta).
 2. Utilizarea lubrifiantului este importantă: folosirea unui lubrifiant adecvat poate face experiența mult mai plăcută și previne o gamă largă de neplăceri care, în cazul dimensiunilor mari, pot fi chiar dureroase. Asigură-te că alegi un lubrifiant compatibil cu materialul dildo-ului. Dacă nu ai idee despre ce vorba, întreabă tot timpul acest lucru pe chatul magazinului de unde cumperi lubrifiantul.
 3. Începe ușor: dacă ești la prima experiență cu un dildo, începe cu mișcări lente și delicate. Acest lucru îți permite să te obișnuiești cu senzațiile și să eviți disconfortul. Nu uita de ce am scris la punctul #2, deoarece este extraordinar de important.
 4. Evită utilizarea în scopuri multiple: totuși, dacă intenționezi să folosești dildo-ul atât vaginal, cât și anal, asigură-te că îl cureți înainte de a schimba orificiul. Aceast lucru va preveni transferul de bacterii și reduce riscul de infecții. Este o întreagă filozofie pe acest subiect și găsești informații complete pe site-uri de specialitate precum justlove.ro
 5. Depozitarea corectă: după utilizare și curățare, depozitează dildo-ul într-un loc curat și uscat, preferabil într-un săculeț de protecție. Nu-l lăsa aruncat pe unde apuci!
 6. Alege dimensiunea potrivită: pentru începători, este recomandat să începi cu un dildo de dimensiune mai mică și să progresezi treptat. Știm cu toții ca este tentant iar curiozitatea ne împinge spre dimensiuni de tipul XXL, însă pentru cele mai multe femei, o asemenea dimensiune poate fi greu de utilizat.
 7. Alege materialul potrivit: v-am vorbit puțin mai sus despre câteva opțiuni de materiale, deci pâna acum știți deja ca aceste jucării sunt fabricate dintr-o varietate de materiale, fiecare cu propriile sale avantaje. Siliconul, de exemplu, este moale și flexibil, în timp ce sticla poate fi răcită sau încălzită pentru senzații diferite. Alege întotdeauna un material de calitate și verifică să nu conțină ftalați.
 8. Textura și forma contează: de la dildo-uri realiste la cele texturate, există o mulțime de opțiuni pe piață. Vezi ce formă și textură ar putea fi cea mai stimulantă (dpdv vizual) pentru tine și alege ceva care să-ți placă și să ți se potrivească.

Nota: am menționat cuvântul ftalați așa că vă voi lăsa și o definiție pentru el. Ftalații sunt o clasă de compuși chimici utilizați într-o varietate largă de produse de consum pentru a le conferi flexibilitate și moliciune. Ei sunt adesea adăugați la plasticuri, cum ar fi PVC (policlorură de vinil), pentru a-l face mai flexibil și mai rezistent.

Ftalații sunt, de asemenea, utilizați în numeroase alte produse, inclusiv în lacuri de unghii, parfumuri, loțiuni, cosmetice, insecticide și jucării erotice. Există îngrijorări legate de ftalați datorită posibilelor lor efecte asupra sănătății. Anumite studii sugerează că expunerea la niveluri ridicate de ftalați poate afecta sistemul endocrin, putând influența dezvoltarea sexuală și reproductivă. Aici puteți citi un studiu interesant pe acest subiect.

Într-o lume în care plăcerea personală și cunoașterea de sine devin tot mai importante, dildourile și jucăriile sexuale își găsesc un loc binemeritat în casele multora dintre noi.

Cu toate formele, dimensiunile și materialele disponibile, există un dildo potrivit pentru fiecare persoană. Important este să alegem cu grijă, ținând cont de nevoile și confortul personal. De asemenea, este esențial să folosim aceste produse într-un mod responsabil și în siguranță, având grijă să avem o igienă corespunzătoare și să le păstrăm în condițiile recomandate de producători.Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro