Din ciclul Gândirea Simplă…

31 March 2014

Dan PetrescuCitesc azi în Financial Times: “Russia restated demands it made two weeks ago as it moved to annex Ukraine’s Black Sea peninsula of Crimea. They included military neutrality for Ukraine, a federal structure for the country, and promotion of Russian to an official state language alongside Ukrainian. Moscow has stationed tens of thousands of extra troops and tank units on its border with Ukraine, fuelling fears that it may try to invade or push further into the country. Ukraine’s government expressed “outrage” late on Sunday at the proposals made by Russia’s foreign minister.” În Transnistria, armata a 14-a face manevere militare conform International Bussiness Times. Acestea sunt faptele…

Dacă Ucraina nu este pregătită să se lupte pentru existența sa, ea nu va mai exista. Rusia se comporta ca un derbedeu abuziv. Și va continua așa până când cineva o sa-l înfrunte pe Putin în termenii lui. Adică militar. Gîndirea simplă îi spune lui Putin că lipsa de reacție “adevărată”, conform înțelegerii lui, este o manifestare de slăbiciune care trebuie exploatată pentru maximum de efect. Și are și sprijinul majorității rușilor cu gândire simplă, populiști, și ale căror instincte imperialiste adormite au fost acum trezite.

armata ucraina

Ucraina nu a tras nici un foc de armă să-și apere o regiune. Atunci nu o merită, simplu, nu? Acum i se cere sa fie neutră militar, să federalizeze țara (adică să pregatească dezmembrarea ei și anexarea pe bucăti etc.) și să facă rusa limbă oficială. Transnistria a ieșit la încălzire pentru anexare și ea. Rusia nu-și poate permite o Ucraină ostilă care să-i rupă liniile de aprovizionare și comunicare cu armata a 14-a din Transnistria… Mai trebuie să spun pe litere ce se va întîmpla?

Speram ca Ucraina să fie capabilă să-și regleze problemele interne și să răspundă militar odată ce-și retrăgea personalul izolat din bazele înconjurate din Crimea… Se pare ca nu… În loc să se lupte, această țară profund coruptă nu mai are rezerve de curaj decât ca să exprime “indignare profundă”.

Dacă Ucraina nu o să se lupte pentru existența ei în urmatoarele zile mi-e teamă că o să rămînă indignată și violată… Iar dacă așteaptă garanții de ajutor militar extern, poate să aștepte mult și bine. Nimeni nu va sări militar să-i sprijine până nu arată că merită să fie sprijiniți.

Între timp, în România, știrea zilei este că premierul, “dacă ar putea”,  l-ar grația pe un pușcăriaș corupt…Citiţi şi

Nu poţi primi nimic nou dacă ai deja mâinile pline

Adio și-un praz verde!

Nu-i nimic pierdut pe pământul ăsta românesc

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro