Documentarul I Am: Celine Dion

26 May 2024

Celine Dion a dezvăluit trailer-ul noului documentar I Am: Celine Dion film care va avea premiera mondială pe 25 iunie 2024. 

Am spicuit din revista VOGUE câteva dintre informațiile obținute de Liam Hess într-un interviu pe Zoom cu Celine aflată în casa ei din Las Vegas.

„Care este misiunea mea în viață? Să fiu cântăreață? Să fiu purtător de cuvânt al SPS? Să fiu mamă? Sau să fiu toate acestea? Cred că astăzi este începutul restului vieții mele. Este un cântec pe care nu l-am mai cântat niciodată. Dar este cel mai important cântec pe care îl voi cânta vreodată.” foto: Cass Bird, Vogue France, mai 2024

Când a început totul

Încă din 2008, din timpul turneului mondial Taking Chances – cu unele dintre cele mai mari încasări din acel deceniu – Celine Dion a simțit că ceva nu era în regulă cu vocea ei. Vizita minuțioasă la ORL-ist nu a venit și cu un diagnostic, corzile vocale erau impecabile. A terminat acel turneu și încă alte cinci. Pe parcurs au apărut și crizele de rigiditate musculară, și dificultatea de a merge fără sprijin.

Abia în 2020, când pandemia de COVID-19 a forțat-o să încetinească ritmul, Dion a luat în sfârșit decizia de a se ocupa de problemele misterioase de sănătate care au fost o parte recurentă a vieții ei de mai bine de un deceniu. Și misterul a fost elucidat: suferea de o tulburare neurologică rară (o persoană la un milion) care provoacă rigiditate musculară și spasme, stiff-person syndrome (SPS).

În decembrie 2022, Céline Dion (atunci, 54) a publicat un mesaj video emoţionant pe Instagram în care anunța diagnosticul și anularea cele opt concerte în Europa, în vara lui 2023. (Între care și pe cel de la București).

Mai 2024, Celine prezintă presei și publicului teaser-ul filmului documentar I Am: Celine Dion. Vocea povestitoarei este a ei. 

“Mie mi-au trebuit 17 ani, vă rog să nu așteptați atât de mult”

Filmul este despre procesul lent de reabilitare, cu speranța de a se putea întoarce pe scenă. „Nu este vorba doar de exerciții vocale și de Pilates. Este reabilitare fizică și vocală, emoțională și spirituală – tot tacâmul. Și vreau ca această poveste să fie spusă într-un mod elegant. Îmi respect fanii și pe mine suficient pentru ca ei să afle întregul adevăr.” Pentru a spune acest adevăr, la începutul lui 2022, a ales-o pe regizoarea de documentare nominalizată la Oscar, Irene Taylor, care i-a devenit prietenă. Era imposibil altfel…

În timp ce documentarul este țesut cu imagini de arhivă despre ascensiunea lui Dion spre glorie – și deceniile sale în vârful jocului ca muzician și interpret – Taylor a fost nerăbdătoare să facă din el un portret al lui Dion aici și acum. „Cred că fanii ei au o idee foarte bună asupra vastității repertoriului ei. Dar majoritatea oamenilor nu știu, inclusiv eu. Filmul este despre descoperirea actualei Celine în contextul acestei cariere de peste 40 de ani care a adus-o în acest punct” spune Taylor.

Majoritatea filmărilor au fost făcute în casa din Las Vegas – un spațiu pe care l-a păstrat în mod deliberat sacru și pe care a fost dispusă abia acum să-l deschidă pentru lume. „Acesta este singurul loc pe care îl am unde aș putea să sufăr, să plâng, să înnebunesc, să fiu fericit, să cânt, să fiu relaxată, să fiu vulnerabilă. Trebuia să am atât de multă încredere în cineva pentru a-i putea arăta asta. Și doar auzind puțin din povestea lui Irene, am reușit să fac asta. Nu am mulți prieteni. Acum o consider pe Irene o prietenă. Pentru că a înțeles.”

Ce face Celine Dion acum? Ia lucrurile pe rând, așa cum vin, în fiecare zi. „A fost o povară mare pentru umerii mei și o mare parte din această greutate a dispărut după ce am împărtășit lumii diagnosticul. Sper că lansarea documentarului va ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la sindromul persoanei rigide și îi va încuraja pe cei care se identifică cu simptomele ei să vorbească cu medicii lor. Mie mi-au trebuit 17 ani – vă rog să nu așteptați atât de mult.”

I Am: Celine Dion este prezentat de Amazon MGM Studios și este o producție Vermilion Films în parteneriat cu Sony Music Vision și Sony Music Entertainment Canada. Documentarul va fi lansat la nivel global exclusiv pe Prime Video pe 25 iunie.



Citiţi şi

Filmul despre Nora Iuga, poeta interzisă pentru „erotism morbid”

Waiting on You

Céline Dion – anunțul despre maladia rară care nu-i va permite să mai cânte

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro