După alegeri

9 December 2020

Prima concluzie posibilă după această nouă rundă de alegeri românești catastrofale este că facem și noi democrație cum putem, adică nu facem.

Cum  putem vorbi despre un Parlament reprezentativ când mai mult de jumătate dintre alegători refuză să mai participe la jocul (și circul) democratic? Pe scurt: așa popor, așa democrație, așa parlament.

Vestea proastă este că – așa cum bine ne-a arătat profesorul Harari – trăim cu toții într-o ordine imaginată. Democrația există doar în măsura în care ne-o imaginăm împreună, doar în măsura în care credem împreună în faptul că avem o formă de contract social, că parlamentarii reprezintă interesul public și nu se reprezintă doar pe sine și haitele din care fac parte. Doar dacă suntem de acord că democrația este haina pe care se cuvine să o purtăm. Avem noi democrație în România? Avem un simulacru ridicol. De ce? Și ne mai mirăm că vine călare pe acest val și noua (extremă) dreaptă, în timp ce stânga e stângă în fals, doar cu numele.

Pentru că în imaginarul nostru comun democrația nu funcționează. Pentru că partidele nu-și reprezintă alegătorii, ci doar clientela. Pentru că în democrația pe care ne-o imaginăm noi avem stăpâni și sclavi, făuritori de legi pentru sine și gașca adecvată, pentru că noi, cetățenii, nu contăm, pentru că toți sunt la fel și oricum nu putem face nimic. Nu vedeți că au dat-o jos bucureștenii pe Evita-Asereje-Pandele doar pentru a ne trezi cu ea astăzi senatoare, mâine poate prim-ministru? Și atunci? Și atunci mai mult de jumătate dintre români refuză gestul elementar al votului, primul pas din igiena democratică.

Desigur, greșim. Și democrația ar putea să fie cel mai bun sistem de care chiar și noi ne-am putea bucura, ca frații noștri bulgari. Măcar ne-ar putea apăra de extreme.

A doua concluzie: PSD poate să facă orice pe pământ, nu va coborî sub un anumit procent. Poate să-l pună la conducere și pe Dincă de la Caracal. Tot nu va scădea. PNL sub mâna lui Șică și morga ridicolă a președintelui Iohannis a reușit să se facă de râs. Acum nu-l mai avem nici pe Șică premier. Cine o să mai stârnească râsul la om?

USR+ pierde voturi în continuu, dar merge neabătut cu Barna înainte. Surpriza vine de la AUR, care defilează cu o idee generoasă (unirea cu Basarabia), flancată de oameni încă necompromiși (fiindcă n-au mai făcut politică), dar și de neo-legionari, scandalagii și retrograzi hilari.

Băsescu a mai făcut o alba-neagra și singura veste bună e că Ponta și Tăriceanu se duc ușor-ușor unde le e locul: la tomberonul istoriei recente.

Continuăm. Încotro? Depinde, desigur, ce ne imaginăm noi despre noi.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Tata știe mai bine!

Frica de Dumnezeu

Nu poţi primi nimic nou dacă ai deja mâinile pline

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro