Dura Gina Haspel, prima femeie director CIA

13 March 2018

WASHINGTON, 13 martie, Casa Albă — Președintele Trump anunță două numiri importante: Gina Haspel îl va înlocui pe Mike Pompeo la șefia CIA, iar Mike Pompeo devine noul secretar de stat american. Dacă va fi confirmată, Haspel va deveni prima femeie care ocupă această poziție.

gina haspel

Gina Haspel, din 1985 în CIA și în prezent director-adjunct al agenției, a condus scurt timp, în 2002, un centru special al CIA din Thailanda, unde ar fi fost supuşi unor tehnici dure de interogare asimilate torturii teroriştii Abu Zubayadah şi Abd al Rahim al-Nashiri, au declarat foşti şi actuali oficiali americani care au vorbit cu reporteri de la Associated Press sub protecția anonimatului. De asemenea, Gina Haspel a fost suspectată că a ordonat distrugerea înregistrărilor video ale audierilor în care era folosită tehnica simulării înecului, situaţie care a blocat ancheta Departamentului american al Justiţiei. Dar Donald Trump s-a pronunţat în mai multe rânduri în favoarea utilizării tehnicilor dure de interogare a suspecţilor de terorism. Așa că numirea Ginei nu surprinde.

Deja au apărut primele reacții ale apărătorilor drepturilor omului. Raha Wala, diector al agenției naționale Human Rights First, a declarat: Nimeni dintre cei care au fost implicați în torturarea deținuților n-ar trebui să ocupe o demnitate publică, cu atât mai mult să fie șeful CIA. Să permiți cuiva care a avut un rol direct în acest program ilegal, imoral și contraproductiv este dovada că vrei să uiți istoria noastră întunecată legată de tortură.”Citiţi şi

Greta’s TIME – a great time

Nimeni nu vrea o Europă în care copiii vor trăi mai prost decât părinţii lor

Ce mașină conduce Vladimir Putin

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro