E-giptul a devenit Gipt după ce a fost deconectat de la Internet

29 January 2011

Da, s-a întâmplat joi, 27 ianuarie 2011, ora locală 22:12. Încolţit de revolta populară, Hosni Mubarak, preşedintele Egiptului de aproape 30 de ani, a reuşit ceea ce nimeni nu credea că este posibil: să-şi izoleze ţara prin tăierea legăturilor populaţiei cu foarte puţinii furnizori de internet.

Imediat ce această ştire a făcut înconjurul planetei de pe a cărei hartă de internet dispăruse peste noapte o ţară, a apărut şi întrebarea dacă aşa ceva ar fi posibil şi în alte părţi ale lumii. Răspunsul este da numai pentru state în care există regimuri politice similare.

Tentative de a tempera pe această cale diferite iniţiative supărătoare au mai fost. China are vechime cu măsura de restricţionarea a ceea ce “văd” utilizatorii de internet. În 2007, în Birmania s-a încercat acelaşi lucru ca în Egipt, dar fără succes, iar în 2009, în Iran, internetul a fost “bruiat” pentru a reduce protestele celor care contestau alegerile.

Twitter a confirmat că serviciul este blocat, iar Facebook, că are probleme. Egiptenii pot comunica totuşi cu restul lumii, dar în număr foarte restrâns şi prin filiere puţine. Astăzi, la ora 15:15, aceeaşi ca şi în Egipt, un medic de la un spital din Cairo a anunţat telefonic în afara ţării că s-au primit ordine să nu raporteze numărul celor morţi prin împuşcare.

Uluitor ce seamană disperarea dictatorilor, doar metodele diferă.

 



Citiţi şi

Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?

Ieșirea din turmă – încă o pledoarie pentru o viață off-line.

Să ne bucurăm, mâine va fi mai rău

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Gabriela Romaria / 29 January 2011 21:30

  Saracutii de ei… 🙁 fara INTERNET… oare eu ce m-as face in acest caz?…. Grea intrebare! 🙂

  Reply
 2. Mirela Baron / 29 January 2011 20:38

  Groaznic! Am prieteni pe care-i cunosc de ceva ani, se afla in vacanta din intimplare in VIENA si am auzit doar ca citez:”EI SE BUCURA FOARTE MULT!” “ERA SI TIMPUL, ca LUMEA SA SE RASCOALE!”

  Doamne ajuta! 🙂

  Dictatorii…da, mai ales DACA-i MAI AJUTA SI CIA-ul si alte servicii secrete din AFARA! 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro