Electrizantul BMW i3

Florințiu Cătălin VărzaruLumini care urmăresc animele de pe carosabil, putere electrică, ecologie, sunet personalizat, comunicare la superlativ, acestea sunt elemente de înaltă tehnologie pe care BMW a decis să le prezinte pe îndelete ziariștilor care își pierd timpul scriind despre mașini. Într-o subterană de la Afi Palace Cotroceni, propice pentru jocuri de lumini, muzică și teste cu jaloane în cursă strânsă, BMW a dezvăluit cum funcționeză electrizantul i3, experienţa „home cinema” în automobil, Night Vision cu Spot dinamic de lumină și ConnectedDrive. 

 Primul de menționat, și desigur cel mai impresionat workshop, este i3. Micul automobil electric este proiectat de la zero și  produs cu tehnologii în întregime verzi. Materiale de interior precum Kenaf, o specie de bambus care are o rată rapidă de creștere, piele de vită crescută în Germania sau lână din oaie virgină de Italia combinată cu plastic reciclat, Gorilla Glass pentru parbriz sau fibră de carbon pentru structură sunt doar câteva din elementele care-l situează pe i3 într-o altă specie de electrice. Spre deosebire de alte electrice de mici dimeniuni, i3 a fost proiectat să repecte standardele premium BMW ale spațiului și confortului. Motorul este o mașină sincronă cu magnet permanent care livreză un cuplu constant de 250 de Nm, tradus într-o putere de 170 de cai ce propulsează BMW de 4 metri și aproape 1200 de kg până la 100 de km/h în doar 7,2 secunde. Tracțiunea se face pe puntea spate, iar viteza maximă atinsă este de 150 de km/h, la o autonomie cotidiană cuprinsă între 130 şi 160 de kilometri. Reîncărcare se face de la priză. Cum merge? Lin, silențios și regenerabil. Costurile de întreținere sunt estimate a fi cu 40% mai reduse decât la un 320d.

i3

Lumini inteligente

Celebru prin ochii de înger și prin faptul că a fost prima marcă care a folosit xenonul, BMW are acum câteva inovații de mare senzație pe care le-am simțit în întunericul de sub Afi Cotroceni. Vision cu Spot dinamic de lumină este practic o fantă de lumină proiectată de farurile de ceață cu LED care urmăresc o țintă care apare pe șosea pe timp de noapte, concomitent cu afișarea unei pictograme pe head-up display sau pe ecranul de la bord. Preventiv, BMW întărește și frâna pentru acționare în caz de urgență. Pictograma are forma roșie pentru oameni și albă intermintentă pentru un animal care circulă pe sau pe lângă șosea. Tehnologia este posibilă datorită camerei de înaltă rezoluție și a unui radar, dar și a unor algoritmi care iau în calcul viteza de depalsare a țintei și a automobilului. Un asemenea sistem opțional costă 2210 Euro și este disponibil pe X5, seria 7 și X6. Asistentul de fază lungă adaptiv acționează prin mișcarea farurilor astfel încât să nu orbească participanții la trafic prin crearea unui con de umbră protector.

nightvision

O sală de concerte

1200 de wați audio din 16 incinte acustice într-o mică sală de concerte. Așa s-ar traduce colaborarea dintre BMW și Bang & Olufsen. Inginerii de sunte de la renumita marcă daneză au proiectat modul de propagare a sunetelor în habitaclul BMW în funcție de tipul de limuzină și au ținut cont până și de tipul de tapițerie. Pasagerii din spatele limuzinei pot seta sunetul astfel încât să poartă o discuție în liniște în timp ce muzia se aude la volum înalt la șofer. Bang & Olufsen folosește pentru redarea fidelă a sunetelor înalte Acoustic Lens Technology.

 Concectați cu lumea

bang

Nu în ultimul rând, ce-ar fi lumea de azi fără comunicare. La acest capitol BMW excelează. ConnectedDrive permite, prin intermediului telefonului, accesul la webradio, Facebook, e-mail sau Twitter sau foursquare. Aplicaţia de iPhone GoPro este compatibilă şi pentru BMW, astfel că utilizatorul poate comanda camera GoPro direct din automobil, cu preview pe ecranul iDrive (doar pentru GoPro Hero 3+). M Laptimer este o aplicaţie de telemetrie completă: înregistrează date complete în timpul condusului sportiv – de la  unghiul volanului, viteză sau apăsarea pedalelor de acceleraţie şi frână, la forţele G sau consum, conform BMW.

i3int

Pe Cătălin îl găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Noile boxe Bang & Olufsen pentru sport – Beosound A1 și Beoplay E8 Anthracite Oxygen

Beosound Level – boxa portabilă wireless Bang & Olufsen pentru acasă

Extrem de puternic, extrem de portabil: Bang & Olufsen lansează noul Beolit 20

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro