Femei la butoane? Decât așa, mai bine, nu!

6 February 2017

Lacrima Andra

În aceste zile pline de emoție și turbulențe sociale, privesc cu uimire la… femeile aflate în prim-planul decizional românesc și nu pot să nu remarc că de fiecare dată sfârșesc prin a mă întreba retoric: „Dar ce, Doamne iartă-mă, caută femeia asta acolo?”. Oricât m-aș strădui să-mi chinui retorica feministă întru susținerea acestora, nu prea am ce susține. Adică pe o femeie care conduce trupele de ordine ale statului nu vreau s-o simt cum tremură și nu-și poate controla vocea, dându-mi chiar senzația că tremură la microfon, iar pe liderul politic al opoziției, de e femeie, chiar nu vreau s-o văd ca manechin și să nu-i percep vâna de prestanță care să o deosebească de …restul.

Am în minte o sumedenie de femei superbe, care au făcut istorie altfel decât căsătorindu-se cu cine trebuie, ori fiind amantele cui trebuie. Dar nu pot să nu mă uit cu stupoare la o Carmen Dan sau la o Raluca Turcan, ambele actori implicați în evenimentele din aceste zile și să nu constat că simbolurile depășesc liderii de la distanță.

Vă puteți imagina un regiment de jandarmi aliniați ostășește în spatele femeii care, de la pupitru, ar fi  trebuit să transmită un mesaj clar, puternic, în primul rând subordonaților ei, de calm, de încredere, de clarviziune, dar care, în schimb, făcea liste cu ziariști instigatori, având un rictus de parcă pupitrul stătea s-o ia la goană și nu-l putea prinde? Strada s-a descurcat mai bine. Până la urmă, jandarmul e și el tatăl, soțul, fiul, fratele cuiva, poate chiar al cuiva din mulțime.

Apoi, liderul opoziției încerca să spună ceva despre poziția opoziției în situație (nu e o greșeală, e o ilustrare în cuvinte a felului în care opoziția s-a prezentat în aceste zile), să inducă o oarecare stare de calm critic.

În aceste zile, pentru prima oară, mi-am zis că oricând un bărbat oricât de slab din instituțiile astea două ar fi făcut o treabă mai bună. Ar fi fost o prezență, nu o apariție.

Aș fi vrut să știu și eu ce au simțit jandarmii care au trebuit să iasă pe stradă auzindu-și căpetenia „vorbind la TV”?  Pe politicienii opoziției nu-i mai întreb. Ei se complac. Jandarmii nu aleg. Politicienii au ales cine să-i reprezinte. Și, vorba domnului Liiceanu, parafrazez, e curios cum toate femeile promovate în funcții în România „au poze pe internet în bikini”.

În antichitate și în Evul Mediu, regula era că liderul trebuie să fie unul mai înalt ca media cu un cap, să fie sănătos, de se poate și chipeș, să n-aibă defecte de vorbire și nici în trup. Să arate puternic și să aibă o voce pe măsură. Și toate astea, obligatoriu trebuiau însoțite de educație și experiență practică pe măsură. Nici atunci, nici acum, liderii nu se ițeau ca ciupercile după ploaie. Partea cu prestanța e valabilă și azi. Pentru că așa funcționează mintea noastră. Oare în politica românească, doar gusturile bărbaților răzbat până la butoanele țării cum răzbat în managementul spitalelor, ori în birourile de marketing și PR din diverse instituții și „mari” companii?

Comparați-le pe femeile din linia întâi în România de azi cu… Margaret Thatcher care se întoarce în politica britanică cucerind un război, reinventându-se (așa-numitul „Falklands War”), ori cu generalul Ann E. Dunwoody, prima femeie general de patru stele din istoria Statelor Unite, femeie care a văzut Saigonul nu în croazieră, ci în foc și care, ca toți generalii din țări normale la cap, și-a câștigat stelele de pe epoleți și titlul în teatrele de operațiuni. Priviți-o vorbind cu subordonații ei de la pupitru și comparați cu oferta autohtonă… Concluziile o să le trageți singure.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Freud’s Last Session

Luna Nouă din Gemeni de pe 6 iunie 2024 – Venus promit dragoste, pace, bani și succes

Femeile în airsoft: schimbarea dinamicii într-un sport dominat de bărbați

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Vlad / 27 March 2019 13:05

  Ce subiect de rahat, cu o duoamna asemenea ca protagonista si niste comentaci penibil de prosti. Cred ca va asteptati randul la sters pantofii idiotului de Teleorman….

  Reply
 2. Alina / 26 March 2019 17:10

  Da, am tras concluziile: m-ați obișnuit cu atitudinea d-voastră (este doar o formulă de politețe, nimic mai mult) pe care am regăsit-o nu numai în acest articol, ci și în altele publicate și pe Facebook. Este patetic cum o…femeie alege să ”atace” o altă femeie (tipic, în această ”tagmă”) și să o mai și pună alături Turcanu cu care nu are nimic în comun decât scena politică din România. Ați respirat prea mult aer de Occident și asta v-a făcut să uitați că fiecare țară are propriul sistem de valori și propriile contexte.
  Știți ce este cel mai ușor? Să stai cu ”șezutul” într-un fotoliu confortabil, dacă se poate, departe de țară, pe margine, și să critici pretinzând că o faci cu…stil și clasă. Dar am o…”surpriză” pentru ”d-voastră: acea femeie slabă, așa cum ați considerat-o d-voastră, a avut, cel puțin, curajul să își asume responsabilități și, pe parcursul acestui timp, să învețe, să se călească într-o lume politică nu tocmai ușoară, spre deosebire de alte femei care preferă să-și învelească înfâmfarea în pedanteria înșiruită în câteva fraze care ”sună” bine.

  Reply
 3. Mirunel / 24 February 2017 0:36

  Melania… sunteti imaginea perfecta a ceea ce psihologii si psihiatrii spun de multa vreme: “puteti vorbi exclusiv despre dumneavoastra, dar intodeauna oglindindu-va in altii”… Mult succes.

  Reply
 4. Melania / 9 February 2017 16:43

  E trist ca unii oameni traiesc pana la varsta dumneavostra, doamna, si raman, totusi, atat de prosti . De observat că nu am specificat femei sau barbati ,ci oameni, tocmai pentru ca delimitatrea intre femei si barbati este cam in toate contextele insuficienta, lenesa, superficiala și duală. Si nimic nu e alb si negru pe pamantul asta. Dar, ma rog, probabil astea-s chestii prea subtile cu care o persoană care are timp si pretentii de scriitor pe bloguri nu se oboseste . Pentru ce să ne aducem spiritul si gandirea critica , analiza societatii, in anul de gratie 2017, cand putem sa ramane la caldurica in mocirla lui ’89? Mai ca*am un articolas de cateva zeci de cuvinte si totul e bine. Sa fiti sanatoasa!

  Reply
 5. Camelia / 6 February 2017 14:12

  Daca pare fragila si are voce suava, asta nu inseamna ca nu poate poate fi ministru afacerilor interne! Trebuie sa arate musai ca Angela Merker sau …Norica Nicolai? Daca judecam dupa aparente…
  Am vazut si “masculi feroce” mai slabi decat o muiere! Fara suparare, dar n-am s-o indemn pe doamna ministru cu ..”Zoe, fii barbata”, ci am s-o indemn simplu “Doamna, fiti ministru!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro