Mă numesc Femeie

20 April 2016

Înainte să-ți spui numele și religia, ar trebui sa fii Femeie, adică Om. Dacă ești. Dacă nu ești, atunci orice discurs al tău va începe întocmai ca o prezentare la alcoolicii anonimi: ”Hallo, sunt X si sunt Z (de religie)”. E și asta o exorcizare fără speranță a unui spirit coșcovit între barele aurite de promisiuni niciodată îndeplinite ale religiei.

(Uciderea Sorayiei – film făcut după cazul real al unei iraniene; povestea ei a fost descoperită și scrisă într-o carte inițial de jurnalistul francez, de etnie iraniană, Freidoune Sahebjam)

Lacrima AndraNumărul tău, Femeie

 • În perioada 1979-1980 doar în Iran au fost ucise aproape 1000 de femei, potrivit Amnesty International și altor ONG-uri care monitorizează uciderea cu pietre, sau lapidarea femeii  în islam. La numărul lor s-a adăugat și numărul bărbaților uciși pentru diverse crime: de la fumat, la înșelăciuni economice sau spionaj, condamnări pronunțate în urma unor procese sumare, toate având la bază islamul politic, sau ideologic în numele căruia a fost pronunțat și Statul Islamic.
 • În prima parte a anului 1981, mai precis până în iunie 1981, doar în Iran au fost ucise 2.616 persoane prin lapidare, majoritatea femei, potrivit acelorași surse. Cifra este furnizată de Amnesty International, care mai precizează și că numărul femeilor și nu numai, ucise este cu mult mai mare, dar este și imposibil de estimat corect în condițiile în care nu există niciun fel de registru al condamnaților sau al execuțiilor, iar numărul obținut a fost calculat pe baza mărturiilor directe, a condamnărilor fie și sumar întocmite etc.
 • 1988 – numărul lapidărilor estimate: 5.000 doar în Iran.
 • Numărul statelor care aplică pedeapsa cu moartea prin lapidare în special la comandă religioasă: 14. Religia acestor state: islamică. (Harta cu localizarea acestor state o puteți vedea mai jos)

harta state lapidare

Sursa foto: Reuters citând Women Living Under Muslim Laws

 • Execuțiile prin lapidare rămân însă ”apanajul favorit” destinat femeilor în țările prezentate, dar cu predilecție în Iran. Violența domestică, sărăcia, adicțiile și analfabetismul sunt doar câteva dintre nenorocirile printre care fac slalom femeile Orientului Mijlociu în ceea ce pare a se numi ”binecuvîntată viață de femeie”.  Într-o listă a femeilor ucise prin lapidare în Iran în perioada 2000 – 2011, cel puțin trei au fost silite să se prostitueze de chiar soții lor care însă n-au fost acuzați de absolut nimic, spune Amnesty International.
 • 2011 – Bangladesh: bărbații se revoltă și ies la luptă pe străzi pentru dreptul lor de a lapida femeia când și cum le convine în numele religiei.

 • 2010-2015 – anual 15 milioane de fetițe cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani sunt căsătorite în mod forțat în lume, în special în țările musulmane din Orientul Mijlociu și Asia. Bangladesh este țara în care islamul a crescut cu forța unui seism impus dar este și țara care conduce de departe în statisticile organizațiilor care luptă pentru drepturile omului la numărul de fetițe căsătorite cu de-a sila înainte să ajungă adolescente. Practic, spun aceste organizații, peste 80 % dintre femeile Bangladesh-ului au fost sau sunt silite să intre în căsătorii aranjate de familiile lor; 39% dintre ele au fost ori sunt căsătorite înainte ca să fi împlinit 14 ani; doar cu puțin peste 74% au între 14-18 ani la data căsătoriei (Sursa: Open Democracy).
 • Worldwide Movement for Human Rights (WMHR) spune în raportul său că fundamentarea abuzurilor domestice care au ca finalitate condamnarea la moarte își are rădăcinile în Coran și se împarte în cinci categorii:  hodood, qesas, diyeh, ta’zirat și pedespele de descurajare.

Cele mai multe pedepse cu moartea se înregistrează sub incidența primelor două categorii în care se înscriu adulterul, sodomia, homosexualitatea etc.

Femeie, ești Viață și viața îți e luată!

 • 2001 – Nigeria – Safyia Tungar este condamnată la moarte și executată pentru a fi conceput un copil în afara căsătoriei deși a depus plângeri constante la autoritățile locale că este violată în mod repetat de un vecin, căsătorit. Violatorul scapă de orice condamnare. Safyia este ucisă prin lapidare sub semnul legii Sharia.
 • Aprilie 2007, Kurdistan – Du’a Khalil Aswad, 17 ani  – ucisă cu pietre de un grup de bărbați printre care se aflau și rude ale ei doar pentru că s-ar fi bănuit că ar fi avut o relație cu un băiat sunnit, ea, urmașă de yazidi. Polițaii prezenți s-au făcut că nu văd, deși era obligația lor legală să intervină.
 • 17 mai 2008, Kurdistan – Aziz, 16 ani este ucisă cu pietre pentru că a fugit de acasă ca să se căsătorească cu alesul ei, nu cu bărbatul pe care familia ei i l-a impus.
 • Arabia Saudită, pământul sfânt islamic – în ultimii zece ani, spune raportul WMHR lapidarea nu mai este o practică comună, asta pentru că, între timp, decapitările femeilor ca urmare a acuzațiilor de adulter care li se aduc sunt o practică mult mai comună.  Cel mai cunoscut este cazul unei prințese acuzate de adulter care a reușit să ajungă în Marea Britanie unde și-a născut copilul.
 • Octombrie, 2009 – Somalia – țara în care sunt înregistrate cele mai multe condamnări la moarte prin lapidare, Aisha Ibrahim Duhulow, 13 ani este ucisă cu pietre. I s-a adus acuzația că ar fi fost adulteră. A fost ucisă pe un stadion, în prezența a 1000 de martori. Ucigașii ei: 50 de bărbați.

Aisha fusese violată de trei bărbați si a fost acuzată de adulter când s-a prezentat autorităților pentru a-și acuza abuzatorii.

delapidare

Extras din raportul Amnesty International: În interiorul stadionului membrii miliției au deschis focul asupra participanților (martorilor) care au coborât din tribune pentru a lua apărarea condamnatei. Aceștia au împușcat mortal un băiat care s-a așezat lângă condamnată în încercarea de a o apăra. Martorii au mai spus că asistentele medicale au fost instruite să verifice dacă Aisha era moartă, așa că au scos-o din groapa în care fusese pusă, au constatat decesul, iar corpul fetei a fost aruncat înapoi în groapă pentru ca lapidarea să continue și după deces, până a fost integral acoperită de pietre.

Pe Lacrima o găsiți, cu totul, aici.Citiţi şi

Să nu tragi de un bărbat, să nu-i cerșești iubirea, să nu-i cazi la picioare…

Ceri mult, zise el. Valorez mult, răspunse ea.

Am învățat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Nautilus / 27 May 2016 20:58

  “Religia acestor state: islamică.”

  Dacă am filtra rezultatele Sfântului Google şi am pune la socoteală toate incidentele în care comentaci de la noi au făcut propagandă în favoarea folosirii pietrelor (fără a-i mai socoti şi pe cei cu ţeapa şi ceilalţi cu mitralierea pe stadion), se pare că religia islamică s-ar fi întins şi printre ortodocşii noştri dan-puricişti.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro