Femeile necăsătorite şi fără copii – cele mai sănătoase, fericite și longevive

27 January 2020

Vechea definiţie a unei vieţi fericite nu se mai aplică în cazul femeilor moderne, după cum afirmă expertul în cercetarea comportamentului Paul Dolan, profesor la School of Economics din Londra. Conform analizei sale, femeile necăsătorite şi care nu au copii reprezintă cea mai fericită sub-categorie a populaţiei şi prezintă o speranţă de viaţă mai crescută decât în cazul celor care au o viaţă de familie în stil tradiţional.

Într-o conferinţă susţinută în 2019, Paul Dolan a dezvăluit că ultimele cercetări indică faptul că metodele uzuale de măsurare a succesului nu mai pot fi corelate cu fericirea – în special când vorbim despre mariaj şi creşterea copiilor.

“Oamenii căsătoriţi sunt mai fericiţi decât alte sub-categorii ale populaţie, dar numai când partenerul se află alături de ei în încăpere când sunt întrebaţi asta. Când partenerul nu este prezent, concluzia este că se simt al naibii de prost. Avem câteva date relevante despre persoane pe care le-am urmărit în perioade lungi de timp, însă voi face un mare deserviciu ştiinţei şi voi afirma: dacă eşti bărbat, probabil ar trebui să te căsătoreşti; dacă eşti femeie, nici nu te mai deranja”.

Aparent, bărbaţii beneficiază de pe urma căsătoriei deoarece se liniştesc. “Ca bărbat, îţi asumi mai puţine riscuri, câştigi mai mulţi bani şi trăieşti mai mult. În schimb, după căsătorie, femeia trebuie să se acomodeze cu gândul şi trăieşte mai puţin decât în cazul în care ar fi rămas nemăritată. Cea mai sănătoasă şi fericită sub-categorie a populaţiei este reprezentată de femeile necăsătorite şi fără copii”, spune Dolan.

În cea mai recentă carte a sa, Happy Ever After (echivalentul finalului românesc “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”), Paul Dolan citează descoperiri realizate de American Time Use Survey (ATUS), care compară nivelurile de plăcere şi disconfort înregistrate la femei necăsătorite, căsătorite, divorţate, separate sau văduve. Studiul a relevat că nivelul de fericire raportat de către persoanele măritate era mai ridicat decât în cazul celor nemăritate, însă numai când partenerii lor erau și ei în încăpere. În schimb, la persoanele nemăritate s-au raportat niveluri mai scăzute de disconfort decât la cele măritate care au fost chestionate pe acest subiect după ce soţii părăsiseră camera.

Citiţi şi Trei copii cu bărbaţi diferiţi, necăsătorită şi domnişoară

Alte studii au măsurat şi aspecte legate de situaţia financiară şi de sănătate. Concluziile au arătat că bărbaţii beneficiază de mai multe avantaje după vizita la Oficiul Stării Civile, în directă legătură cu faptul că îşi asumă mai puţine riscuri. Pe de altă parte, femeile căsătorite de vârstă mijlocie prezintă un risc mai crescut de dezvoltare a unor probleme psihice faţă de “omoloagele” singure.

În pofida avantajelor singurătăţii şi a vieţii fără copii, Dolan spune că existenţa în continuare a credinţei că mariajul şi copiii sunt semne ale succesului le poate face pe femeile singure să se simtă nefericite. “Când vedem o femeie singură la 40 de ani, fără copii, poate am fi tentaţi să-i spunem: <Păcat! Poate într-o zi vei cunoaşte bărbatul potrivit şi totul se va schimba>. Nu, poate va cunoaşte bărbatul nepotrivit şi totul se va schimba. Poate va cunoaşte un tip care o va face mai puţin fericită şi sănătoasă, iar apoi va muri mai repede”.

Ei, bine, dacă-i pe-așa, de data asta o să mă iau după englezi: nu mă mai mărit a treia oară! Să mor mai repede? Nooo, gata! Deci nu mai am nevoie nici de statie de calcat rufe, nici de masina de spalat vase. De banii ăștia plec singură în Maroc. 🙂Citiţi şi

Truth and Justice/Tõde ja õigus

Gândurile unei mame singure

Cum să îți înveți copilul să meargă pe bicicletă. Greșeli de evitat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro