Festivalul de Film de la Cannes, ediția a 72-a

14 May 2019

Între 14 și 25 mai, iubitorii celei de-a șaptea arte vor fi cu ochii pe ecranele Festivalul de Film de la Cannes, unul dintre cele trei mari evenimente europene de gen, alături de cele de la Veneţia şi Berlin.

Noutate: cinema în aer liber pe plaja Macé de pe Croisette. În program petreceri de deschidere și închidere a festivalului și filme cult, clasice sau recente.   

© Francois SILVESTRE DE SACY / FDC

Pe scurt, punctele de interes sunt reprezentate de pelicula cu zombi a lui Jim Jarmusch, revenirea lui Quentin Tarantino şi prestaţia debutantei Alice Furtado în lumea regizorilor. Juriul va fi prezidat de regizorul Alejandro González Iñárritu (Birdman).

Iată un top 10 al filmelor din concurs pe care nu ar trebui să le ratezi:

Once Upon a Time in Hollywood (regia: Quentin Tarantino)

Noua comedie neagră a lui Tarantino îl are ca personaj principal pe Leonardo DiCaprio, ajutat de Brad Pitt, în rolul unui veteran al cascadoriilor de film. Acţiunea este plasată în Hollywood-ul anilor ’60, într-un moment în care oraşul Los Angeles era traumatizat de crimele familiei Manson.

Portrait of a Lady on Fire (regia: Céline Sciamma)

Noémie Merlant joacă rolul unei tinere pictoriţe care a fost angajată să realizeze portretul unei femei (Adèle Haenel), fără ca aceasta să ştie – un proiect despre observare artistică şi reportaj.

Little Joe (regia: Jessica Hausner)

Emily Beecham şi Ben Whishaw joacă rolurile principale în parabola futuristă regizată de Jessica Hausner. Povestea este despre doi agronomi care obţin prin încrucişări o plantă numită Little Joe, care poate induce fericirea tuturor celor care au grijă de ea.

Sorry We Missed You (regia: Ken Loach)

Ultimul film al regizorului Ken Loach (I, Daniel Blake) i-a adus acestuia al doilea Palme d’Or şi a aprins discuţiile în Marea Britanie în legătură cu politicile de austeritate. Acum, acesta revine alături de scenaristul Paul Laverty cu o poveste a unui curier presat din greu de grijile vieţii.

The Swallows of Kabul (regia: Zabou Breitman şi Eléa Gobé Mévellec)

Bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Yasmina Khadra, animaţia este despre un oraş Kabul stăpânit de talibani la sfârşitul anilor ’90, dar mai ales despre dragoste şi felul în care aceasta se luptă să supravieţuiască în condiţii dificile.

The Dead Don’t Die (regia: Jim Jarmusch)

În buna tradiţie, Festivalul de Film de la Cannes promovează în gala inaugurală filme ceva mai “insalubre”. Anul acesta este vorba despre comedia cu zombie The Dead Don’t Die, în care apar Tilda Swinton, Bill Murray, Adam Driver, dar şi starul rock Iggy Pop.

An Easy Girl (regia: Rebecca Zlotowski)

Zlotowski a fost cea care a regizat filmul-cult Grand Central, o romanţă care se desfăşoară într-o centrală nucleară. Acum, ea revine la Cannes cu o poveste de dragoste care are loc pe Riviera Franceză.

Frankie (regia: Ira Sachs)

Festivalul nu ar fi complet fără Isabelle Huppert, care apare în acest film despre o familie aflată într-o vacanţă în Portugalia. Din distribuţie mai fac parte Brendan Gleeson, Marisa Tomei şi Greg Kinnear.

Sick, Sick, Sick (regia: Alice Furtado)

Atenţia cade asupra mult aşteptatului debut al tinerei regizoare braziliene Alice Furtado. Ea a creat o poveste de dragoste adolescentină, complexă şi dureroasă, în care rolul principal este jucat de Nahuel Pérez Biscayart (cunoscut din 120 Beats Per Minute).

Diego Maradona (regia: Asif Kapadia)

Mâna lui Dumnezeu coboară din nou pe pământ odată cu documentarul regizat de Asif Kapadia dedicat turbulentului geniu al fotbalului, Diego Armando Maradona. Emir Kusturica a regizat la rându-i un film despre starul Argentinian, însă portretizarea lui Kapadia promite să fie cu totul altceva.

SursaCitiţi şi

A murit Ennio Morricone

Da, tinereţea ştie şi bătrâneţea (încă) poate! – Scent of a Woman

Al Pacino, bogat, celebru și din nou singur la 80 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro