Filmul despre Nora Iuga, poeta interzisă pentru „erotism morbid”

20 November 2023

„Spune-i publicului că-l iubesc la nebunie! Pentru că în el am cea mai mare încredere.” – Nora Iuga

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, rulează din 15 noiembrie în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn. Lista completă, aici.

„𝑼𝒏𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒕𝒓𝒆 𝒄𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒅𝒆𝒍𝒊𝒄𝒊𝒐𝒂𝒔𝒆 𝒆𝒙𝒑𝒆𝒓𝒊𝒆𝒏𝒕̦𝒆 𝒄𝒊𝒏𝒆𝒎𝒂𝒕𝒐𝒈𝒓𝒂𝒇𝒊𝒄𝒆 𝒑𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒍𝒆 𝒑𝒐𝒕̦𝒊 𝒂𝒗𝒆𝒂 𝒊̂𝒏 2023!”

Carla și Nora 

Lansat anul acesta la TIFF, prezentat la Anonimul și Astra Film Festival, filmul de debut la Carlei-Maria Teaha este un portret fascinant și duios făcut Norei Iuga. Poetă, romancieră și traducătoare, Nora Iuga este, la cei 92 de ani ai săi, un personaj unic pe scena culturală contemporană, aducând un mix special de spirit ludic și carismă, o uimire și o curiozitate neîncetate față de lumea din jurul său, un umor rafinat și un rar simț auto-ironic.

Filmul spune povestea scriitoarei ale cărei cărți au fost interzise de comuniști pentru “erotism morbid” și, în același timp, ne invită să descoperim natura acestui erotism și felul în care încă îi influențează Norei scrisul și perspectiva asupra vieții. Un documentar-portret despre un personaj complex și fermecător de la care, pe parcursul filmului, aflăm secretul tinereții fără bătrânețe.

Pentru mine fiecare întîlnire cu Nora e o combinație ciudată între sentimentul că stai de vorbă cu bunica ta intelectuală, care îți vorbește, cu naturalețe, despre erotism și alte lucruri intime pe care, în realitate, n-ai fi avut de fapt niciodată curajul să le vorbești cu bunica ta, și o tipă venită din viitor, să ne aducă secretul tinereții veșnice.” – Carla-Maria Teaha, regizoare.

„𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏”

Regie și scenariu: Carla-Maria Teaha
Cu: Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Ștefan Emanuel Ancuța, Claudia Fitcoschi, Adela Greceanu, Vlad Zografi, Ernest Wichner
Imagine: Dalila Dulgheriu, Ana Drăghici, Andrei Oană
Montaj: Roxana Szel, Patricia Chelaru, Ligia Popescu
Producător: Alina Tarbă, Wearebasca

Distribuit de Bad UnicornCitiţi şi

Documentarul I Am: Celine Dion

Nora și poezia

De ce e fermecătoare Nora Iuga și irepetabilă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro