Hrean după reţeta padişahului

Mira Mincă

19 October 2012

Cândva a fost o fetiţă extrem de mofturoasă care era alergată toată curtea cu o cănuţă de banană zdrobită, spre a-i fi mai uşor la înghiţit. Şi care refuza să mănânce. Până când, inginerul de taică-său a venit cu soluţia salvatoare, pe când fusese lăsat de gardă la farfuria ploadei. Aşa că bărbatul a inventat o poveste. ”Pe vremea când eram la facultate, am fost coleg cu nepotul bucătarului ultimului Şah al Persiei. Care mi-a destăinuit din reţetele lui speciale. Sunt absolut delicioase, de aceea ţi le fac maică-ta şi bunică-ta, dar e o problemă mare cu ele. Dacă nu mănânci tot ce e în farfurie, atunci nu mai creşti mare!” Şi din momentul acela fetiţa a renunţat la mofturi.

Vă place hreanul? Eu îl ador! Mai ales dacă e după reţeta Padişahului.

  •  Hrean
  • Miere
  • Oţet de mere
  • Mirodenii: frunze de piper de Sichuan, frunze de măghiran/oregano, frunze de ţelină, feliuţe de morcov, boabe de piper, de ienibahar, de coriandru, de cardamom, cuişoare şi un pic de coajă de scorţişoară nemăcinată.

Se spală bine hreanul şi se curăţă, după care se rade – sau dacă nu simţiţi nevoia să faceţi un tratament complet pentru plămâni, se bagă la robot şi se face miiiic mic.

Borcanele de cca 200 ml, bine spălate, sunt tapetate cu feliuţe de morcovi, peste care se pune hreanul ras. Purtaţi ochelari de protecţie la faza aceasta spre a vă feri ochii de agresiuni. Lăsaţi cam 2 cm liberi.

Se pune peste hrean câte o lingură mare de miere la borcan.

Separat se dă un clocot o cană de apă cu boabele de mirodenii şi sare. După ce apa a clocotit vreo 2 minute, se adaugă oţetul (1:3 sau 1:4) şi se mai dă un clocot. După aceea se adaugă în borcanele plasate pe o suprafaţă metalică, bine ştearsă. (Faza cu cele 6 lame de cuţit, dispuse în cerc e pentru fiţe. O persoană de bun simţ pune în tava de aragaz sau o altă tavă metalică borcanele în care trebuie pus lichid fierbinte. Disipează mai bine căldura şi nici nu se face mizerie în caz de accident.)

Se pune fierbinte peste hrean, având grijă să scoateţi aerul din hreanul ras iar lichidul să depăşească cu puţin conţinutul borcanului

Faceţi o „cununiţă” din frunze de ţelină şi rămurele de măghiran/ oregano, puneţi-o peste hrean şi completaţi cu lichid până acoperă tot. Aveţi grijă să puneţi în mod egal şi dintre mirodeniile boabe şi cuişoare şi scorţişoară în fiecare borcan.

Capsaţi.

Bon apetit peste vreo 2-3 săptămâni.



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
4,184 views

Your tuppence

  1. Gust de România | Catchy / 29 April 2013 8:42

    […] citeşti seara, gândeşti la binele familiei, dar nu ştii că în ţara cea nouă nu vei găsi hrean pe […]

    Thumb up 0 Thumb down 0
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro