Și ce dacă nu ști să scri, fi obraznic cu ăia care știe!

6 April 2016

Mira Mincă

Povestea frumoasă a limbii române s-a întrerupt abrupt odată cu apariţia unei specii bizare de oameni pentru care să o vorbească şi să o scrie aiurea e motiv de mândrie intrinsecă. Această specie apărută cam odată cu internetul se înmulţeşte viral. Pretind că e prea dificil să scrii un mesaj folosind majusculele la locul lor, că folosirea cratimei e muncă de Sisif, că nu există nicio diferenţă între „tu şti” şi „tu ştii”, doar i-ul se aude prelungit în al doilea caz. Că nu contează că s-a stabilit că limba română e o limbă fonetică şi se scrie cum se aude şi e o dovadă de creativitate să „scri” cât mai aiurea, de preferinţă amestecând literele cu cifre într-un mod care i-ar da bătăi de cap şi celui care a spart codul Enigma.

Pentru această specie emergentă, în general, respectarea oricărei reguli gramaticale e extenuantă şi insultătoare.

Cum, din nefericire, nu e necesar vreun test înainte de a ţi se permite să navighezi liber pe netul cel larg, reţelele de socializare reprezintă un loc excelent de prezentare a acestei specii.

picioare cu text

O altă caracteristică este viteza de invaziune. E suficientă apariţia unuia într-un grup ca această atitudine să se multiplice galopant, aproape ca un cancer lingvistic. Oameni decenţi uită să pună cratimele la locurile lor şi le pun acolo unde şi gândul se sperie de prezenţa nedorită, uită să facă acordurile şi uită o mulţime de lucruri elementare, cum ar fi unde e locul lui î şi unde e locul lui â sau că o întrebare se diferenţiază de o afirmaţie prin semnul de punctuaţie de la final.

Nimic nu e motiv mai mare de anatemă pentru astfel de oameni decât cei care ţin cu dinţii la regulile gramaticale, care se simt zgâriaţi pe retină de greşeli şi care nu acceptă pasiv toate „inovaţiile”. Atât de deranjaţi, încât îi numesc pe cei din cel de-al doilea grup „grammar nazis”. Simpla prezenţă în preajma vreunui astfel de exemplar de vorbitor de limbă română e de nesuportat pentru toți aceşti inovatori inutili.

Aşa că, evident, au pornit o luptă dedicată pentru a stârpi ceea ce eu consider a fi sistemul imunitar al limbii române, comportându-se exact ca un cancer.

În loc să (re)înveţe să scrie corect, ei ies la atac, insultând pe oricine care ştie şi pretinde să scrie corect. Ameninţă chiar cu repercusiuni pe oricine încearcă să le limiteze spiritul liber.

N-aş vrea să fiu Cassandră, dar dacă cei care acum sunt „neutri” nu iau curând atitudine, în curând nu va mai exista nicio ţară pentru limba română.Citiţi şi

Tu cum te-ai așezat pe drumul către a deveni „cineva”?

Am 31 de ani și am depresie – o confesiune manual

Călăii limbii române

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Alexia / 14 December 2020 22:59

  1.tu ști?
  2.vi acum? vii sau morții ?
  3.poți fi ? fii vecinei (copii)
  4.are copi căci copii ei sunt copiii lui…
  5.uni oameni… voi unii patul cu salteua
  6.scri bine!
  7.niște pisici. pisicii mele ….
  “Fi rău cu aia care stiu ///nu cu ăia care știe “😝

  Reply
 2. dorinta / 12 April 2017 8:45

  Articolul e greoi, pompos, complicat tare pentru internautii de rand, nu cred ca va fi citit. Limbajul folosit e atat de scortos, ca mai bine punea niste numere printre litere 🙂 !
  Se schimba totul, nu numai limba romana. Personal, nu vad nimic rau in asta!

  Reply
 3. mal d*imagination / 8 April 2016 5:39

  …ce uraaat…………..
  pentru o femeie care stie sa citeasca care stie sa scrie….
  vezi si o parte din anterioarele postari….
  ……………………………………………dezamagitor……………..

  Reply
 4. Bunicul / 7 April 2016 16:01

  No ,amu ii tare greu ..Talica pari a fi totusi ceva fatuca trecuta prin scoli nalte..nu ca mine..si ..gandesc ca nu am a supara cu vorba mea .Nu tata lumea draga mea fatuca are ase invatatura ca voi ..asti copii tineri..si mai apoi ..spui undeva ca asta cu scrisul ..o inceput dupa ce o aparut Internetul pe la noi..Asta draga fatuca dovedeste ca ai si ceva NECUNOASERE in acest “”fenomen”..Mereu la noi prin scoli au fost tri ..ori patru pe clasa ce au invatat ceva ..restul..or mers la munca..E draga fatuca ..asti “Restul” or fost cei ce au muncit din greu..pentru o pita pe masa..nu io durut prea tare de gramantica..ori alte alea ..Apoi mai spui ca ar fi si cei ce ..nice gramatica nu au stiinta..da tin si clontul pe sus..asai fatuca draga ai dreptate..Da’s Prosti..si nu trebuie mare stiinta a intelege asta..Ma intreb eu ase ca omul simplu..De cei ce au avut parte de scoala..si tat o dau cu gramaru sus si in jos..si chiar ei gresesc de multe ori ..zicese din cauze externe..s”criu pe telefoane..atingere de taste”” si care mai si Jignesc omul pe dea dreptul far al interesa ca poate a avut si cela o ideee si ca cea idee conteaza mai mult decat cum o scris le tastatura..Pe astia oare ..Dumneavoasrtra ..ca fatuca scolita ..de ce oare nu ii “”””evidentiati” ceva mai mult..si doara pe noi astia mai prosti la carte aveti grije a ne “”pali cu pana dumneavoastra”.No amu eu inchei a me epistola..chiar daca ar mai fi fosat inca cate multe de vorba..gandesc insa ca la atata amar de scris am tat facut greseli..si o sa fiu luat la tinta de “energica dumneavoastra pana”.O zi cat mai faina tuturor..chiar de sti a scri bine..chiar de nu sti..cat sa multumesti tati “dascalii” ce or aparut dupa ce o intrat “”internetul” asta si la noi..:)

  Reply
  • flore / 21 February 2017 11:23

   No bunicule draga, fata s-o referit nu numa” la ai fara de scoala ci si la ai cu scoala. Pretentiile se cer de la cei cu scoala si este dureros sa vezi si sa auzi oameni care se pretind ca au terminat o facultate , exprimandu-se dar mai ales scriind incorect.
   Imi scrijelesc creierii exprimarile lor si fara pic de bun simt, ii atentionez de fiecare data. Sunt o nesuferita!

   Reply
 5. Bogdan / 6 April 2016 23:07

  multi, in loc sa se axeze pe mesaj, fac mare scandal de nerespectarea regulilor complicate ale limbii romane

  instrumentul a devenit scop

  Reply
 6. Liz / 6 April 2016 17:16

  Autoareaseparenupreaisiapreciazapropriulstil.Oconsideraprosteala.Saneprostimdeci.

  Reply
 7. sipeminemazgariepecreier / 6 April 2016 16:25

  Sper ca autoarea sa fie capabila sa faca diferenta, intre prosteala si stil. Altfel, pot invoca spiritul in care a fost scris articolul, drept prosteala.

  Reply
 8. Belle dImagination / 6 April 2016 15:01

  Am adresat articolul celor care cred că e amuzant şi cool să se prostească. În speranţa că e cu o secundă înainte de prea târziu.

  Reply
 9. Liz / 6 April 2016 13:16

  Mai grav e când te trezești tu să-i corectezi. Oricine ar/ai “FII” să nu o faci vreodată. :)) Mergi pe blat. 😉

  Reply
 10. COSMISIAN / 6 April 2016 13:15

  No, ca nu am putut citi articolul asta pana la capat. Stiti de ce? Pentru ca era adresat sub forma de barfa. Doar nu credeti ca va fi citit integral de aparenta categorie destinatara. Asa ca, m-am gandit sa traducem acest articol in limba comuna a lor. Exista un Birou Autorizat chiar de multe Publicatii oficiale online care, nu stiu cum reusesc, nu recitesc propriile lor articole si le dau drumul pe site. Sa nu ne legam totusi de cei care nu au de unde veni cu prea mult. Ei nu pervertesc limba romana, ei sunt aceia care NU au scris aproape niciodata in afara scolii. Pentru ei este un progres fantastic sa scrie, sa o faca pe internet. Dar, pe un Gigi sau Ileana de Gazeta nu ii pot trece cu vederea. Eu cand scriu, am curiozitatea de a-mi verifica textul. Si, uneori mandria. Si, de vad greseli, repede dau pe Edit/are. Ca, nu vreau eu sa ma fac de ras.
  Acum va intreb, stiind ca ati inteles satira mea, cui ii adresati dvs mai intai aces articol, celor care emerg din nestiinta spre stiinta, sau celor care, stiintifici si educati fiind, dau dovada de neatentie si nestiinta, facand asta de pe o platforma oarecum profesionala?
  Acum, tac! 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro