I Will Always Love You – viața unui cântec

11 February 2024

Cea mai cunoscută piesă a superstarului pop Whitney Houston (d. 11 februarie 2012) a rămas I Will Always Love You, coloana sonoră a filmului The Bodyguard. Puțini știu însă că acest cântec a fost scris, înregistrat şi făcut #1 country hit pentru prima dată de Dolly Parton în 1974 și nu era un cântec de dragoste.

„I Will Always Love You” a lui Dolly Parton (78 de ani pe 19 ianuarie) și-a început viața ca un cântec country fragil și sfâșietor. Două decenii mai târziu, Whitney Houston l-a transformat într-o baladă de o forță monumentală, cel mai bine vândut single al unei cântărețe solo din toate timpurile. Cântecul îl atrage pe Elvis Presley, care ratează șansa de a-l înregistra din lăcomia managerului său, dar și pe Saddam Hussein, căruia i-a plăcut atât de mult cântecul în interpretarea lui Whitney încât l-a folosit ​​pentru ultima sa campanie electorală.

Dar în ciuda intensității emoționale, cântecul original nu este despre o iubire romantică pierdută. Dolly Parton l-a scris pentru a-și exprima recunoștința față de de Porter Waggoner, în urma deciziei ei din 1973 de a rupe parteneriatului profesional cu acesta și de a urma o carieră solo.

Dolly Parton și Porter Wagoner în Nashville, 1967 © Michael Ochs Archives

Renumitul cântăreț de muzică country jucase un rol cheie la începutul carierei ei, au cântat împreună și au avut mare succes, dar nu a fost niciodată implicați romantic. Și cum putea Dolly să-i spună ce simte decât așa cum știa ea mai bine: să scrie un cântec. Cu adevărat remarcabil este că în aceeași zi a mai scris un cântec care a devenit și el foarte iubit, „Jolene”, după cum a declarat cântăreața.

Succesul avut în 1974 l-a adus în atenția lui Elvis Presley, care era nerăbdător să-l înregistreze. Parton era super entuziasmată de idee. Numai că managerul lui Presley i-a oferit doar jumătate din drepturile de publicare. Parton a refuzat. “Am plâns toată noaptea, parcă mi se întâmplase cel mai rău lucru. Oamenii îmi spuneau: ești nebună? e Elvis, la naiba, eu i l-aș fi dat pe nimic” Le-am spus “nu pot”. Mereu m-am întrebat cum ar fi sunat. Dar știu că l-ar fi omorât. Apoi, când Whitney a ieșit cu versiunea ei, am făcut destui bani ca să cumpăr Graceland”.

După ce Dolly l-a interpretat în 1982, în comedia muzicală Best Little Whorehouse in Texas (Fetele vesele din Texas), cântecul a ajuns din nou #1.

Când Whitney Houston l-a înregistrat în 1992 drept coloană sonoră pentru filmul ei de debut, The Bodyguard, i-a adus pentru a treia oară gloria. Durabilă. 🙂

Când am auzit-o la radioul mașinii, am crezut că o să-mi iasă inima din piept. A trebuit să trag pe dreapta.” declara Dolly Parton.

Cântecul a stat 14 săptămâni pe locul întâi în clasamentul făcut de revista americană Billboard, a fost 10 săptămâni numărul 1 în UK unde a fost și cel mai vândut single din 1992. Vânzările în toată lumea au depășit 20 de milioane. Revista Forbes estima că Parton a câștigat mai bine de 10 milioane de dolari din drepturile de autor pentru varianta lui Houston. În 2021, ea a dezvăluit că a investit o parte din bani într-o comunitate de culoare din Nashville în semn de omagiu pentru Whitney care murise la 48 de ani în 2012.Citiţi şi

Could I Have This Kiss Forever

Blestemul din familia cântăreței Whitney Houston lovește din nou – Nick Gordon, 30, găsit mort

“Vezi, fată, dacă te măritai cu mine, tot dracu’ ăla era!”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro