În căutarea satrapului pierdut

16 June 2019

Nu simțiți că lipsește ceva în ultimele săptămâni? Cu încarcerarea infractorului de la Gratia, s-a pierdut ceva esențial în cultura noastră publică. Ne-am pierdut satrapul, doamnelor și domnilor. Cine mai fie acum de vină pentru toate cele, dat fiind că statul nostru e locuit, în rest, doar de cetățeni inocenți? 

Trebuie pornit de la această observație fundamentală: inocența locuitorilor fabulosului spațiu carpato-danubiano-pontic. Ei nu poartă niciodată vina. Mereu alții: turcii, fanarioții, ungurii, rușii, internaționala comunistă, Europa, americanii, extratereștrii, Soros. Noi – nu.

În psihologia noastră la loc de cinste e satrapul. Înainte era vina lui Ponta, înainte era vina lui Băsescu (Petrov, turnătorul, hai că-l știți), înainte de Băsescu era vina lui Năstase, a lui Iliescu, a lui Constantinescu, a lui Iliescu, a lui Iliescu iar, a lui Ceaușescu, a lui Dej și tot așa până la geto-daci. 

Acum, fără alde Dragnea, cui mai dăm noi hulă? Că Iohannis e mai absent din spațiu decât cometa Halley. Să fim serioși: Iohannis nu e bun nici să dai vina pe el, fără să stârnești râsul la omul rațional.  

Apropo de turnătorul Petrov (frumos nume conspirativ, nimic de zis), să solicităm și o medalie de aur pentru toți struții lui Petrov care merg acum pe burtă într-o tăcere de aur. Bravo, struții! 

Lichelele taciturne nici n-au făcut sluj, n-au mâncat din palmă, n-au slăvit, nici gura nu le pute. Nu și-au dat seama de calitatea morală a stăpânului lor – ce să facă acum, să se împuște-n cap? Și de ce s-ar face vinovați? La carpato-danubiano-pontici, coloana vertebrală e opțională. Cum, nu știați? 

România abuzată

Necazul e ce ne facem noi fără satrap (mă rog, satrapul vizibil). Că există riscul să constatăm că – oroare – de fapt s-ar putea să fie tot vina noastră. Când se dă și când se primește plicul, când se pupă-n bot și se papă tot, când se întoarce priviea, când se bugetărește cu neamul, că timpul trece și leafa merge, când… 

Să nu disperăm, însă, că n-a venit Apocalipsa. O să ne găsim noi alt satrap care să poarte toată vina și o să trăim iar în jug (nemernicii!, ăștia!, hoții!), ca să putem noi să rămânem toți inocenți în continuare. 

Altfel, n-am mai fi noi.

Pe cine pariați, așadar? 

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Filmul “JOKERS – ART CAN SAVE A LIFE” – avanpremiera în București

Portretul robotului

Gata, s-a înfăptuit și “România Educată”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro