În era #MeToo, Polanski câștigă două premii Cesar

29 February 2020

Paris, vineri seara, 28 februarie, a 45 a ediție a premiilor Cesar (echivalentul Oscarurilor) – o actriță a părăsit sala, iar în fața Sălii Pleyel au avut loc proteste ale feministelor împotriva regizorului Roman Polanski, 86 de ani, care a câștigat pentru filmul său “An Officer and a Spy” premiul pentru regie, pentru costume și pentru cel mai bun scenariu adaptat. Nimeni nu a urcat pe scenă să primească premiile.

Cea care a părăsit sala strigând “rușine!” în timp ce audiența aplauda este Adele Haenel, actița care a declarat anul trecut că a fost abuzată când avea 12 ani de un alt regizor, Christophe Ruggia. “A-l premia pe Polanski este ca și cum ai scuipa în față toate victimele. Înseamnă că a viola o femeie nu e chiar atât de rău”, a declarat ea pentru New York Times.

Photo by LUCAS BARIOULET/AFP via Getty Images

Polanski a anunțat că nu va participa la ceremonie. Se temea să nu fie linșat de activistele feministe. Academia Franceză de Film a fost sub asediu de la sfârșitul lunii ianuarie de când s-au anunțat lista nominalizărilor (iar filmul lui Polanski avea 12!), judecată pentru această alegere în era #MeToo.

Roman Polanski a fost acuzat că a drogat şi apoi a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani în vila lui Jack Nicholson în anul 1977. Deși n-au existat dovezi obținute cu microfon spion sau camere spion, Polanski a făcut o înţelegere cu Procuratura, a recunoscut că a întreţinut raporturi sexuale cu acea minoră şi a petrecut 42 de zile în închisoare înainte de a fi eliberat pe cauţiune. În 1978 a fugit în Franţa, temându-se că va primi o pedeapsă mai dură, dacă acea înţelegere cu procurorii ar fi fost invalidată de un judecător. De atunci, Roman Polanski nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite.

În ciuda controverselor puternice, ori tocmai datorită lor, filmul a făcut foarte bine la box office: s-au vândut mai mult de 1,6 milioane de bilete (conform ultimelor date ale Centrului Național Francez al Cinemaului.Citiţi şi

Protestele polonezelor împotriva interzicerii avortului

România – țara noastră

Violența domestică în izolare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro