Invitația Moscovei la viol geostrategic în grup

19 March 2014

Miruna MunteanuDupă anexarea fulgerătoare a Crimeei, Rusia lansează o sugestie mai primejdioasă decât tot arsenalul ei nuclear: și alte state s-ar putea înfrupta acum din trupul Ucrainei. Ca și când, în sine, precedentul nu ar fi fost suficient de toxic, Moscova pune paie pe focul tuturor vechilor conflicte mocnite din jurul frontierelor din estul continentului. Pentru cei care n-au înțeles apropoul, Vladimir Jirinovski explică în clar:

„Să ia Polonia regiunea care îi aparține, Ungaria să ia Transcarpatia, mai ales că majoritatea locuitorilor de acolo vorbesc limba maghiară. În Basarabia și Bucovina majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de română. România visează demult să le ia înapoi. Sunt trei țări membre NATO. Transnistria să revină la noi, e pământ rusesc.”

Aceasta invitație la viol geopolitic în grup nu reprezinta, însă, nicidecum șansa unor reparații istorice, cum cred naivii. Dimpotrivă, ar fi sfârșitul singurului proiect funcțional de reconciliere – Uniunea Europeană. Dincolo de toate păcatele sale, forța UE se sprijina pe o singura idee fondatoare: prosperitatea și valorile comune fac granițele irelevante. Această idee dezamorsează revizionismul, etnocentrismul, cercul vicios al revanșelor. A funcționat în cazul Franței și Germaniei, dovedind că dușmănii seculare pot fi depășite.

crimeea1

Ce s-ar întâmpla, însă, dacă statele din estul Uniunii – care încă nu au fost pe deplin integrate – ar mușca momeala Moscovei, declanșând o sarabandă de revendicări teritoriale? Fundamentele acestei construcții politice ar fi spulberate instantaneu.

Uniunea Europeană nu poate să integreze acum Ucraina. Nici politic, nici economic. Nici întreagă, nici pe bucăți. Teza că birocrații de la Bruxelles s-ar fi aflat în spatele maidanului, provocând răsturnarea regimului Ianukovici, este de-a dreptul hilară. Dimpotrivă, am senzația că Europei i s-a forțat mâna să se implice mult mai mult decât avea de gând. Că i s-a băgat pe gât o agendă care nu-i convine și pentru care este complet nepregătită. Rusia, în schimb, pare să controleze jocul și să aibă pregătite două-trei mutări dinainte… Inclusiv câțiva pioni otrăviți…Citiţi şi

Medicul Cătălin Denciu e bine!

Cântecul de lebădă al lui Navalnîi?

Frica de Dumnezeu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Paul Snaider / 21 March 2014 19:40

  Eheiiiii Miruna draga. La noi violul a si avut loc. Ultimii violatori fiind cei din gasca lui Ponta. Ungaria a si luat Transcarpatia dar ne facem ca nu vedem.

  0
  0
  Reply
 2. george / 20 March 2014 22:27

  Cred ca Rusii au si alte piese de pe tabla de sah otravite, nu numai pioni. Ma stept ca statele din regiunii sa aiba rezistenta lui Rasoutin si sa supravietuiasca, fara sa-i impartaseasca soarta in totalitate.

  0
  0
  Reply
 3. Constantin Milea Sandu / 20 March 2014 20:19

  Un articol foarte bun, despre un posibil “viol geostrategic în grup”, scris de Miruna Munteanu. Un articol despre Puterea mondială care guvernează prin curgeri. Puterea mondială guvernează deoarece este fluidă, deoarece este capabilă (să ne ferim să uităm asta vreodată) să curgă – să curgă într-una, într-un amestec omogen de “pământ-apă-sânge”. Iar lucrul acesta se întâmplă pentru că trăim toţi acum pe un pământ fără centru, iar în cer într-un război al focului stelar. Trăim la orizontul misterului, pe un Ocean de “eter-aer-foc-apă”…
  “Dă sânge şi ia duh”, spune psalmistul. Căci cine dă sânge fără să ia duh este la fel de sărac/săracă ca cel/cea care dă duh fără să ia sânge.
  În Cabală de la Ierusalim şi din Babilon (din USA & „Turnul Babel răsturnat”), conflictul sacru dintre “spaţiu” şi “loc” se numeşte “migraţia sufletelor prin trupuri succesive”. La început se crează acel “loc fără de loc” într-un “topos atopos”(aşa cum s-a întâmplat recent în Ucraina), iar atunci când “spaţiu” îşi găseşte materializarea, adică “locul fără de loc” în ”oamenii fără destin”, aceste “suflete moarte” se pun în sintonie cu creierele demente şi generează mari schimbări la nivelul geopoliticii mondiale cu preţul nenumăratelor vieţi omeneşti distruse, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei cu fenomenul terorismului, nazismului, marxismului, fascismului, comunismului şi capitalismului sălbatic pe care îl trăim acum din plin, cu viii şi cu morţii electrici laolaltă.
  Cu alte cuvinte, când creierele demente se pun în sintonie, crează o realitate alternativă, ucid din motive inventate şi găsesc motive pentru a acţiona creându-şi singuri acest “loc fără de loc” în universul tehnologic pentru a “elibera” oamenii către nimic: “locul” şi “teatrul de război” de care atărnă sfărşitul istoriei celei mai mari înşelătorii umane pe care o trăim noi acum, până la ultimul om cu suflet viu, parte din Sufletul lui Dumnezeu, dacă nu ştiaţi asta!
  În Cabala “teozofic-teurgică” din mistica iudaică Avot de-Rabbi Natan spune că: “Cel ce salvează un om poate fi considerat că a salvat lumea întreagă, care a fost creată de către cei zece “logoi”…iar cel ce provoacă pieirea unui singur om trebuie să fie considerat că a provocat distrugerea întregii lumi, care a fost creată de către cei zece “logoi” (“Cabala noi perspective”, Nemira, 2000, Moshe Idel, pag. 173).
  Această înseamnă că “un singur om este echivalent cu întregul act de Creaţie”.
  Iată Omul! Iată Iubirea care există dinaintea Facerii Lumii! Şi Adevărul Creaţiei, alternativă la istoria ideilor şi credinţelor religioase.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro