Mi-e milă de Masetto… Concluzii după aniversarea PNL

24 May 2015

MirunaDintr-o sută de fotografii, o femeie va alege – după o analiză minuțioasă – poza în care i se pare că ea arată cel mai bine. Sunt convinsă că exact așa a procedat și Alina Gorghiu când a postat pe pagina ei de Facebook imagini de la aniversarea de 140 de ani a Partidului Național Liberal. Pentru absența din cadru a lui Crin Antonescu, explicația cea mai plauzibilă este banala cochetărie feminină, nu vreun plan diabolic de marginalizare. Dacă un asemenea plan ar fi existat, fostul președinte al partidului nu ar fi fost invitat să deschidă festivitățile, rostind primul discurs.

Să transformi un episod atât de anodin într-un ”incident politic”, născocindu-i semnificații și profunzimi de tragedie greacă, este complet ridicol. E cam ca și cum am căuta clarificări doctrinare în programul muzical al serii omagiale. De fapt, stați, asta ar avea mai mult sens! Sau ar fi trebuit să aibă, dacă organizatorii se prindeau, de pildă, că e puțin bizar să bagi ”Lacrimosa” într-un concert aniversar. Recviemul lui Mozart este o capodoperă, dar textul rămâne, totuși, cel al slujbei de înmormântare… Nici ”O, Fortuna” din Carmina Burana nu pare o alegere prea inspirată, dacă ești puțin atent la versurile poeziei medievale. ”Plângeți toți cu mine!” nu e tocmai îndemnul cu care te-ai aștepta să se termine o petrecere de partid.

Don G

Și, totuși, a existat și un moment în care libretul cântat pe scenă a fost perfect asortat auditoriului: duetul ”La ci darem la mano” – în care cinicul Don Giovanni o convinge pe nu prea inocenta Zerlina să-și părăsească logodnicul, pentru o alianță (matromonială) care îi va ”schimba soarta”. Un scenariu foarte familiar pentru politica românească, numele protagoniștilor putând fi lesne înlocuite cu diverse inițiale de partid. Din păcate, rolul fraierului Masetto revine, constant, electoratului…

Atenție, însă! În finalul operei lui Mozart, abilul Don Giovanni o pățește de la Comandor. Doamne ferește!Citiţi şi

Atunci mi-am dat seama că îl iubeam, iar el și-a dat seama de ce nu putea să-și amintească decât de mine

Copilăria de azi

Mama mea, călugărița: cum a ajuns la mănăstire petrecăreața mea mamă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mozart / 24 May 2015 21:45

  Și totuși… requiem- ul este ritualul liturgic pentru defuncți!

  Reply
 2. rad de prosti / 24 May 2015 15:41

  Requiem-ul NU e o slujba de inmormantare, nici pe departe
  Mai studiati…

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro