Criza de la Chișinău, pe înțelesul tuturor

18 January 2016

MirunaÎn Republica Moldova, puterea e profund coruptă și opoziția este majoritar prorusească. Anticipatele ar zgâlțâi sistemul mafiot care se substituie astăzi aparatului de stat, însă riscă să-i aducă la guvernare pe amicii declarați ai lui Putin. Care nu sunt, nici pe departe, modele de integritate.

Să aștepți o Moldovă „curată” de la Dodon, Usatîi și Voronin (în caz că PCRM ar mai trece pragul electoral) este complet naiv. Din păcate, este și mai naiv să aștepți o Moldovă „europeană” de la partidele care au patronat „jaful secolului”.

Un miliard de euro – cam o optime din PIB-ul țării – a dispărut din trei bănci moldovenești, în mandatul „proeuropenilor”. Scandalul a izbucnit la sfârșitul lui 2014, la puțin timp după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. A trecut de atunci mai bine de un an, însă ancheta bate pasul pe loc – în ciuda presiunilor internaționale, dar și în disprețul amplelor proteste de stradă de la Chișinău.

Singurul „vinovat” oferit opiniei publice este, deocamdată, Vlad Filat, fost premier și, până în momentul arestării sale, liderul PLDM (la acea oră principalul partid al coaliției de guvernare). Filat a fost reținut în urma denunțului omului de afaceri Ilan Shor, președintele Consiliului de administrație al devalizatei Bănci de Economii. Deși toate firele anchetei duc direct la el, Shor este cercetat în stare de libertate. Iar între timp a fost ales și primar de Orhei.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care, cu toate că nimeni nu-l crede inocent pe Filat, puțini sunt cei care interpretează arestarea lui drept un debut al bătăliei anti-corupție. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, două treimi dintre moldoveni consideră că este vorba fie despre o reglare de conturi între grupuri oligarhice (44%), fie despre o „mimare” a reformelor (22%).

În Republica Moldova, toate instituțiile statului au fost „arondate” politic. Justiția, Procuratura generală, Centrul Național Anticorupție sunt fiefuri ale Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, supranumit „Păpușarul”.

Subordonarea sistemului judiciar s-a dovedit o afacere foarte lucrativă, nu doar o garanție de imunitate în fața legii pentru guvernanți și acoliții lor.

Potrivit unei investigații Rise Project, peste 20 de miliarde de dolari ai mafiei ruse au fost spălați, în perioada 2010-2014, cu ajutorul unor instanțe din Republica Moldova. De două ori și jumătate PIB-ul național… Mai mult de 20 de judecători, din 15 instanțe, au participat la această schemă în care este implicat chiar vărul lui Vladimir Putin. La putere nu mai erau atunci comuniștii lui Voronin, ci „proeuropenii”… Aceeași proeuropeni care, în 2013, au concesionat aeroportul internațional din Chișinău, pe 49 de ani, unei companii din Rusia.

Se știau toate aceste lucruri la Bruxelles, când Moldova era lăudată (și generos finanțată) ca „fruntașă” a Parteneriatului Estic? Desigur. Se știau și la București. Dar alternativa speria și mai tare. Cine ar fi venit în locul guvernanților corupți? Socialiștii lui Igor Dodon, cel care și-a făcut campanie cu poza lui Putin. Și cabotinul Renato Usatîi, marele organizator de concerte electorale cu bani de la Moscova. Sperietoarea asta a paralizat multă vreme nu doar cancelariile occidentale, ci și electoratul proeuropean din Republica Moldova, îndemnat mereu să aleagă „răul mai mic”.

Numai că răul mai mic începe să se dovedească răul mai mare. Atât de mare încât însăși ideea europeană riscă să fie, prin asociere, definitiv compromisă.

Oficialii de la Bruxelles au început să spună lucrurilor pe nume și să vorbească deschis despre un stat captiv, după ce, în locul reformelor promise, Chișinăul le-a servit doar un război între oligarhi. Un blitzkrieg care l-a scos din joc pe Vlad Filat, consolidându-i puterea lui Vlad Plahotniuc.

În toată această răfuială, un detaliu a frapat în mod special: opoziția pro-rusă, aia de spaima căreia s-au făcut toate compromisurile, s-a sincronizat perfect cu agenda „Păpușarului”.

proteste chișinău

sursa: mariustuca.ro

La două săptămâni după arestarea lui Filat, Partidul Democrat a votat împotriva propriului guvern, alături de socialiști și comuniști. Așa a căzut Cabinetul Streleț. Exact a doua zi, Renato Usatîi a lansat pe net o înregistrare video cu zbenguieli extraconjugale atribuite fostului lider PLDM. Și, din avionul spre Moscova, a precizat că mai are multe alte filmulețe interesante. Tocmai începuseră negocierile pentru o nouă majoritate în Parlamentul de la Chișinău…

Numai opoziția președintelui Timofti l-a împiedicat pe Vladimir Plahotniuc să ajungă premier al Moldovei și să intre probabil în Cartea Recordurilor ca cel mai antipatizat șef de Executiv (cu o cotă de impopularitate de peste 90%). În locul său a fost, însă, nominalizat un apropiat al oligarhului. Ceea ce se conturează acum nu este o guvernare proeuropeană, ci o cleptocrație transpartinică, dar unipolară.

Da, e adevărat, alegerile anticipate riscau să-i aducă la putere pe oamenii Moscovei. Interesele Rusiei sunt, însă, bine servite și în contextul actual.

Ba poate chiar mai bine.Citiţi şi

Limba română e pe cale de dispariție

Copilul ascuns

“Eu nu am furat niciodată nimic” (teatru imersiv) – comunismul pe înțelesul tinerilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mihail Melnic / 18 January 2016 18:11

  iruta Munteanu,un adevăr nespus până la capăt tot neadevăr rămâne.

  Jurnalista Miruna Munteanu,avea șansa sa spună un adevăr complet despre cele ce se petrec la Chișinău(18 January 2016) Dar,ultima propoziție,ca o lingura de dohot aruncata într-un butoi cu miere.
  ,,Interesele Rusiei sunt, însă, bine servite și în contextul actual. Ba poate chiar mai bine.,,
  Iata și Opinia unui roman fin Chișinău ,,aservit,, numai Interesului National al României in Republica Moldova,despre care,majoritatea jurnaliștilor și analiștilor politici de la București,când tratează criza politica de la Chișinău, cam uita. Portavocele Oligarhilor zugrăvesc Realitatea de la Chișinăul! Rolul acestora este Zugrăvirea Mesajelor politice ale Opoziției, cit și Acțiunilor Majorității aflate la Guvernare!! Astfel, judecata și actiniile maselor depind de reușita Zugrăvelii intreprinse de acești aceste Portavoci.Si nu de Realitatea reala. Totuși,distinsa Doamna Miruna Munteanu, exista o ,,diferența,, dintre Hotii si Corupții de la Guvernare si cei din Opoziție.Cei din Opoziție sunt intru totul dependenți de Serviciile secrete Rusești si poarta o ura animalica fata de tot cei Romanesc si tine de Romania! Iar Hotii si Corupții de la Guvernare,totuși,au un Mesaj clar pro-European si o atitudine, de la ,,înțelegătoare,, până la ,,frățeasca,, in relațiile dintre Chișinău și București.
  PS Acum la Chișinău s-au instalat o Majoritate parlamentara,cu doua motoare politice,unul UNIONISTA,cu Mihai Ghimpu in frunte și altul de Centru-Stânga,cu Marian Lupu în frunte. Si,ambele motoare se ,,alimentează,, de la București!! Si, ce e rău în asta,Doamna Miruтa Munteanu?

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro