Jean Cocteau și incomparabila Coco

28 August 2021

În modă există un înainte și după Chanel, iar în cinematografie, un înainte și după Cocteau. Ea le-a dăruit femeilor libertatea de mișcare. Le-a reamintit că valoarea esenței este incomensurabilă în comparație cu ornamentația sterilă, de bulevard. Le-a învățat că mai puțin înseamnă mai mult când vine vorba de eleganță. Le-a scurtat fustele, le-a oferit pantaloni, le-a eliberat de corsete și le-a adus primul parfum în care-au fost folosite esențe artificiale, permițându-le astfel ca dozajul aromei să se mențină constant pe parcursul întregii zile. A fost o vizionară. El a creat efectele speciale ale viitorului și Matrix nu ar fi fost posibil fără filmul Orfeu. Amândoi au întruchipat avangardele de la începutul secolului al XX-lea la Paris și supraviețuirea lor după război. Au împărtășit inventivitatea, fantezia și capacitatea de muncă. Ea a fost patronul lui și i-a finanțat aventuri artistice și personale. El a fost prietenul credincios și purtătorul de cuvânt al talentelor ei în fața lumii. Ambii au știut să se reînnoiască și să surprindă până la final.

Portretul domnișoarei Chanel, Jean Cocteau, 1933

Portret Coco Chanel, Jean Cocteau, 1937.

“Incomparabila Coco, Mademoiselle Chanel, rochia ei de seară din crepe alb, magnificele ei bijuterii multicolore și funda ei de păr.”

Jean Cocteau și Gabrielle Chanel. Foto: Luc Fournol

De ce am reamintit de această prietenie fabuloasă între cei doi deschizători de drumuri în domeniile lor? Pentru că, în 2022, creațiile casei Chanel pentru colecția de croazieră, de care responsabilă este Virginie Viard, urmașa lui Karl Lagerfeld, are ca sursă de inspirație cea mai pariziană relație a lui Coco – prietenia de lungă durată cu Jean Cocteau.

Ce vedem. Simplitatea monastică, ce te duce cu gândul la mănăstirea unde a fost crescută Gabrielle. Mica rochie neagră, uneori tivită cu alb, ca la călugărițe, iubitul ei bej – izvorât din culoarea gresiei de la mănăstire, auriul și bijuteriile din sticlă prețioasă asemănătoare vitraliilor. Stilul vi se pare punk? Da. 🙂 Modern. Tineresc, liber, lejer, plin de energie. Așa se văd dinspre Chanel femeile pe stradă.

Legătura cu Cocteau? Chanel a creat costumele pentru Antigona, Orfeu și Oedip Rege în anii 1920. El, cum spuneam mai sus, a declarat-o “cea mai grozavă creatoare de rochii a zilei”.

Prezentarea noii colecții s-a petrecut departe de Paris, în sudul Franței, în locul unde s-a filmat Testamentul lui Orfeu: Carrières de Lumières, carierele de piatră din Baux-de-Provence, astăzi, loc pentru spectacole de sunet și lumină.Citiţi şi

Paris Fashion Week – colecția SS 2022 Chanel Haute Couture

CHANEL FACTORY 5 – fabrica de mici fericiri

Plan-detaliu pe lacul Como, raiul privilegiaţilor lumii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro