De ce să mai învățăm, că merge și-așa. Ei, bine, nu merge!

14 October 2019

România îşi pierde încet, dar sigur, statutul de ţară cu cetăţeni educaţi şi calificaţi, dornici să înveţe mereu ceva nou pentru a rămâne în pas cu vremurile. Cel puţin asta reiese dintr-un raport Eurostat, unde ţara noastră figurează cu doar 0,9% în tabelul care reprezintă populaţiile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani ce au urmat o formă de învăţare în anul 2018.

Este important de ştiut că media UE pe 2018 a fost de 11,1%, adică de 12 ori mai mare faţă de cea din România, iar media din Zona Euro, la care aspirăm, este încă şi mai ridicată (11,5%).

Valorile cele mai mari pentru educarea pe parcursul vieţii adulte au fost înregistrate anul trecut în Suedia (29,2%),  Finlanda (28,5%), Danemarca (23,5%), Olanda (19,1%) şi Franţa (18,6%).

Dacă priviți cu atenție infograficul, în dreptul României, suntem atât de puțini încât procentul n-a putut fi scris în interiorul porțiunii colorate ca la celelalte țări, ci în afara lui. Să ne felicităm! 

Tendinţa la nivel european pentru acest indicator esenţial în privinţa mobilităţii şi competitivităţii pe piaţa muncii a fost una de creştere pe parcursul ultimilor ani (de la 9,6% media UE şi 8% în Zona Euro în anul 2006). Prin contrast, după ce că am fost în permanenţă la coada Europei, noi am mai înregistrat şi o traiectorie descendentă din 2013 (când am atins valoarea de 2%) încoace.

Citiţi şi Şcoala românească sângerează, doamnă Ministru al Educaţiei Naţionale

În pofida programelor de formare şi perfecţionare profesională apărute odată cu intrarea în UE, inclusiv a posibilităţii de a accesa fonduri europene dedicate, procentajul adulţilor înscrişi la o formă de pregătire a rămas foarte departe de uzanţele în materie de pe continent.

Faptul că nu avem nicio scuză pentru evoluţia dezastruoasă în acest domeniu al educaţiei este atestat de valorile înregistrate în alte state provenite din fostul bloc estic, care, deşi rămân sub media europeană, stau cu mult mai bine decât noi: Cehia 8,5%, Ungaria 6,0%, Polonia 5,7% sau Bulgaria 2,5%.

Sursa, aici.Citiţi şi

Cum se face că testul de sarcină pozitiv mai înseamnă azi o veste proastă

Apăsat, pe urmele tovarășului Nicolae Ceaușescu

Cine sunt anorecticele, femeile care refuză să mănânce

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro