La moartea lui Mihail Sergheevici Gorbaciov

1 September 2022

Gorbaciov a murit, după cum ați aflat de azi, la nouăzeci și unu de ani de la naștere și la șase luni de când Rusia lui Putin a început să își îngroape ambițiile imperiale în Ucraina – acesta va fi, de altfel, și sfârșitul fantomei U.R.S.S.

Căci: cu Mihail Sergheevici Gorbaciov, Uniunea Sovietică a murit și ea și nu va învia. Moartea lui Mihail Sergheevici Gorbaciov este un semn, este un simbol.

Gorbaciov nu a fost liderul luminat pasionat de libertatea tuturor oamenilor, nu a fost nici măcar un social-democrat adevărat, cum încearcă să-l portretizeze acum Ion Iliescu & alții.

A fost însă un comunist cu față umană, de altfel singurul care a ajuns vreodată la Kremlin. Felul dezastruos în care a gestionat afacerea Cernobâl este o realitate. Perestroika și Glasnostul sunt o altă realitate.

Gorbaciov a încercat să salveze Uniunea Sovietică de la colaps, n-a reușit. A reușit însă altceva: din prăbușirea zgomotoasă a Imperiului Răului s-a născut eliberarea Estului. Germania s-a reunificat, foștii sateliți sovietici au dobândit (unii, cei norocoși, printre care și noi) o libertate la care doar visaseră.

Unul dintre ultimii oameni însemnați din secolul XX

Lumea așa cum a arătat ea în anii 1990 și 2000 i se datorează într-o mare măsură. Sigur, Gorbaciov a făcut parte din ultima generație remarcabilă de politicieni de după război (și, îndrăznesc, din istorie) – Reagan, Thatcher, Mitterand, Kohl sunt toți din același film.  A fost un partener de dialog, nu un tiran, ca înaintașii & urmașii săi.

Gorbaciov, chiar și fără să vrea, ne-a dat, așadar, cea mai grea și mai frumoasă expresie a existenței umane: libertatea.

În istorie, vedeți bine, contează rezultatul, nu intenția. Iar rezultatul a fost că, fără Gorbaciov, lanțurile pe care le purtăm ar fi fost mult mai grele. Merită un gând bun.

Fără Gorbaciov deci, un om politic imperfect, dar sincer, războiul rece nu s-ar fi încheiat atunci și nu s-ar fi încheiat așa. Rolul său rămâne pozitiv, cu orice cântar l-am socoti.

Că din agonia U.R.S.S. a ieșit monstrul care este acum statul terorist federal rus, aceasta e o altă filă de istorie.

Iar într-un timp în care orice nimic a fost ridicat la rangul de eveniment, moartea unuia dintre ultimii oameni însemnați din secolul XX chiar este o știre.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Când bate gongul în ring, soarta este în mâinile lor

Dacă ne place așa

Prost-adevărul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro