Mademoiselle și vremea când amantele stăteau lângă soții în public

7 June 2015

Paris, o seară din vara lui 1917, salonul lui Cécile Sorel, Gabrielle, la brațul lui Arthur se învârte printre personaje dintre cele mai extravagante, controversate și interesante. Paul Morand, un cunoscut scriitor al perioadei Belle Epoque, avea să scrie: “Devenise o modă în ultimele zile ca femeile să aibă părul scurt. Toate se tund, în frunte cu Coco Chanel, care devine un personaj din ce în ce mai interesant”.

Avea fler Cécile. Şi-a dat seama din primul moment când a văzut pe Coco, pe acea vreme Gabrielle, în salonul ei, la braţul lui Arthur, că această fetişcană va deveni o prezenţă importantă.

cecile

Nicicând nu i-a păsat frumoasei actriţe părerea celorlalţi. Drept dovadă căsătoria cu contele de Segur-Lamoignon, care era cu 15 ani mai bătrân. “Frumoasa şi bestia” erau numiţi în societate. Şi societatea a greşit. S-au iubit nespus. Moartea lui i-a despărţit, în 1945.

Cécile Sorel dans son appartement du quai Voltaire

Cécile Sorel în apartamentul ei de pe quai Voltaire

Trebuie că nu a fost doar frumoasă, ci şi o prezenţă plăcută această femeie care a marcat viaţa Parisului din periada Belle Epoque, încât, printre prietenii ei se numărau Gustave Larroumet, Maurice Escanade sau Clemenceau. Şi apoi ştim foarte bine că Misia Sert nu ar fi acceptat prietenia oricui. Dar Cécile îi era dragă şi iubea petrecerile ei.

Cecil Sorel by George Hoyningen-Huene, 1930s

Cécile Sorel by George Hoyningen-Huene, 1930s

I-a fost dragă viaţa şi a trăit-o după bunul plac: “Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat voie să luminez epoca mea şi mi-a dăruit o viaţă atât de frumoasă”. A murit mult prea tânără, dar francezii îi mulţumesc și azi pentru influenţa pe care avut-o în viaţa artistică a Parisului, ducându-i flori la mormântul din Montparnasse.

***

coco și modelele

Eterna Mademoiselle și modelele ei

Elegantă și curajoasă, Coco a tulburat și marcat o epocă. A încălcat cu grație mai toate regulile, a dat tonul și a fost urmată… Atunci și acum.

***

Maggy

Maggy (cea din stânga)

Coco s-a apropiat de Maggy pentru că, într-un fel, s-a regăsit în cea despre care se spunea că vânduse flori înainte de se căsători cu baronul Van Zuylen. Amândoua fuseseră două fete sărace, care reuşiseră să urce pe scara socială. În feluri diferite, dar supliciile şi plăcerile fuseseră aceleaşi. Auzind tatăl baronului că fiul său se căsătoreşte cu o egipteancă săracă, vânzătoare de flori, îşi dezmoşteneşte fiul. Timp de trei ani majoritatea veniturilor proveneau din ceea ce câştiga Maggie la jocurile de poker. Dar magia pe care Maggie o emana prin toţi porii i-a salvat. Până la urmă şi socrul său i-a cazut victimă şi a ajuns să o îndrăgească.

Maggy era plină de viaţă. Iubea muzica şi jocurile de cărţi. Prietenii îşi amintesc cum ea şi Coco fredonau împreună cântece de cabaret.

Maggy Van Zuylen

Foarte frumoasă, cu piele albă şi ochii verzi, e posibil ca Chanel s-o fi ales pe Marguerite Nametalla să îi fie… amantă. Cel puţin aşa susţinea Paul Morande. Coco a negat însă legatura amoroasă cu frumoasa nobilă. Şi chiar de ar fi adevărat, cui îi pasă? 🙂

Gabrielle's close friend Maggie van Zuylen

Prietenă apropiată, Maggie van Zuylen. Prieten drag, Serge Lafar

Spre sfârşitul vieţii, Chanel purta în fiecare zi un lanţ mare cu un medalion egiptean din aur, gravat cu “Versetul Tronului” din Coran, un cadou primit de la Maggie.

***

suzanne orlandi

Deşi sora şi cumnatul lui Henry de Foi vor spune despre ea că a fost cea care a dus la ruina nobilului, Suzanne Orlandi va rămâne în istorie nu ca amanta lui Henry, ci ca prima femeie care a purtat o rochie Chanel. Rochia era neagră, cu un guler proeminent, alb. S-a întâmplat în 1913, când Chanel, finanţată de Capel, deschide primul boutique în Deauville. Era o eră în care, la cursele de cai, doamnele în vârstă stăteau alături de amante, unele mai vestite decât altele, în special pentru a învăţa trucuri din lumea modei. Iar soţii nici vorbă să le vorbească amantelor. Henry de Foi se supunea regulilor nescrise ale societăţii în care trăia şi o ignora pe Suzanne, cea alături de care petrecea apoi până în zori în Royallieu.

***

Chanel-Rouge-Rosewoods

Rouge COCO Rosewoods: N°432 Cécile, N°434 Mademoiselle, N°436 Maggy, N°438 Suzanne

***

Ce spune Casa Chanel despre rujurile cele noi

Că au textură ultra senzorială, alunecă și se topesc ușor, au un finisaj satinat, cremos, fără să fie gras, au efect tridimensional (buzele capătă volum), hidratează intens (asta este noutatea majoră), hrănesc (miezul e format din ceruri de jojoba, mimoză și floarea soarelui), nu se întind (un film de polimer cu microcapsule de silicon previne întinderea și păstrează intensitatea și strălucirea culorii), nu usucă buzele (pigmenții sunt foarte fini, nu îngreunează formula). O droaie de avantaje, nu?

Ce spune Catchy, după trei săptămâni de teste pe patru tipuri de buze (mai tinere și mai mature 🙂 )

1. ușor de dat, lunecă spectaculos, forma batonului oferă o precizie suficientă dacă ești îndemânatică.

2. la început puteți aplica și două staturi, dacă buzele sunt deshidratate. Cu timpul, un singur strat e suficient. Hidratarea este cumva continuă.

3. este rezonabil de rezistent, dar dacă ați mâncat/băut/fumat mai des peste zi, trebuie împrospătat.

4. nu migrează în liniile fine din jurul buzelor (maxim de important după o anumită etate 🙂 )

5. se demachiază ușor, nu lasă buzele pigmentate. Interesant e că buzele rămân hidratate, proaspete, arată bine, ce mai!

6. efectul de volum este remarcabil.

7. culoarea nu se fanează.

Dacă Chanel conferă senzualitate, bucurie și strălucire cum a promis? Oh, da!

Acum, pentru dependentele de ruj, noua coleție Rouge COCO e tot ce și-au dorit, iar pentru începătoare, este partenerul perfect pentru primul pas spre exprimarea feminității. Puțin și bun. Voilà, mesdemoiselles! A purta pentru prima dată ruj e ca și cum te-ai urca prima dată pe tocuri – primii pași pot fi intimidanți. Dar și când înveți să mergi, nimic și nimeni nu-ți mai stă în cale. Tu ai ba(s)tonul mareșalului Chanel în poșetă!

Rujurile se găsesc în magazine la un preț de 167 lei.

Urmează poveștile ultimelor cinci rujuri grupate în gama ORANGES. 

Rouge COCO NUDE, rujurile dedicate familiei, sunt aici. Rouge COCO PINKS, rujurile dedicate prietenilor sunt aici. Rouge COCO REDS, rujurile dedicate iubiților, sunt aici. Rouge COCO PLUMS, dedicate artiștilor care au inspirat-o, sunt aici. Rujurile COCO ORANGES sunt aici.Citiţi şi

Doina Ruști – cu Zogru la Paris

A murit designerul japonez Issey Miyake

Lux, calm și voluptate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro